Ειδησεογραφικό site

Καταρρέει το Χρηματιστήριο – Σε ελεύθερη πτώση ο γενικός δείκτης!

65

Ο φόβος πολιτικής αποσταθεροποίησης προκαλεί κραχ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Στις 13.20 το μεσημέρι της Τρίτης ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου έπεφτε κατά 10,10% αποκαλύπτοντας τον πρωτοφανή πανικό των επενδυτών μπροστά στο ενδεχόμενο να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές με το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης.

Η βύθιση του γενικού δείκτη οφείλεται στο γεγονός ότι κυρίως οι ξένοι αλλά και Έλληνες επενδυτές έχουν επιδοθεί στο ονομαζόμενο «sell off» ξεπουλάνε δηλαδή τις μετοχές τους. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης είναι το γεγονός ότι οι τιμές σε πολλές μετοχές μεγάλων ελληνικών εταιρειών έχουν κλειδώσει στο -12% λόγω της παντελούς απουσίας αγοραστών, έστω και σε αυτά τα επίπεδα.

Η μεταβλητότητα που θα ερχόταν τον Ιανουάριο ήλθε ένα μήνα νωρίτερα και οι μέχρι πρότινος αγοραστές μεταβλήθηκαν σε πωλητές. Το χρηματιστήριο άνοιξε με βουτιά πάνω από 5%, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας αφού οι αγορές βλέπουν κίνδυνο να μην συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 180 βουλευτών.

Τα ελληνικά ομόλογα, επίσης, εκτοξεύθηκαν πάνω και από το 7,86% το μεσημέρι. Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η χώρα έχει μια δίμηνη παράταση, αλλά δεν έχει συμφωνία με την Τρόικα, ούτε έχει εξασφαλίσει την γραμμή χρηματοδοτικής στήριξης.

Την μεγαλύτερη βουτιά σημειώνουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ με 11,47% στα 2,48 ευρώ, της Eurobank με 11,72% στα 0,241 ευρώ. Βουτιά 11,94% στην Τράπεζα Πειραιώς στα 1,18 ευρώ. Με βουτιά 10,24% η Εθνική Τράπεζα στα 1,84 ευρώ.

La Repubblica: Η Ελλάδα προκαλεί και πάλι τριγμούς στο ευρώ

«Η Ελλάδα προκαλεί και πάλι τριγμούς στο ευρώ- θα γίνει νωρίτερα η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», γράφει σε σημερινό της άρθρο η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι η επίσπευση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μια «ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για ολόκληρη την Ευρωζώνη», από τη στιγμή που «αν στις τρεις προβλεπόμενες ψηφοφορίες δεν συγκεντρωθεί η αναγκαία πλειοψηφία, η Ελλάδα θα προσέλθει στην κάλπες για πρόωρες εκλογές», σε μια αναμέτρηση «που προκαλεί ρίγος σε όλες τις χώρες του ευρώ».

Η La Repubblica γράφει, επίσης, ότι «σύμφωνα με όλα τα γκάλοπ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει από τρεις μέχρι έξι μονάδες προβάδισμα» και πως «ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι θα θεωρήσει άκυρες τις συμφωνίες με την τρόικα και θα ζητήσει την σύγκληση Ευρωπαϊκής Συνόδου για να διαγραφεί μέρος του χρέους των χωρών που διέρχονται οικονομική κρίση».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι «μια τέτοια απόφαση κινδυνεύει να γυρίσει πίσω το ρολόι της κρίσης κατά πέντε χρόνια, προκαλώντας νέα θύελλα στο ευρώ» κι ότι «η γραμμή της Ουάσιγκτον, των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης συνδέεται άμεσα αυτό που η τρόικα θεωρεί «κίνδυνο ΣΥΡΙΖΑ»».

«Η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει οπωσδήποτε βελτιωθεί. Το ΑΕΠ ξανάρχισε να αυξάνεται και σημειώνεται πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλά η τρόικα φοβάται ότι τυχόν νέες εκλογές μπορεί να αναγκάσουν την κυβέρνηση να μειώσει τη στράτευσή της σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης.

Σύμφωνα με την ανάλυση της La Repubblica η τρόικα «θεωρεί ότι είναι καλύτερο να σφίξουν τα δόντια και να υπογραφούν άμεσα συγκεκριμένες συμφωνίες, διότι υπάρχει ο φόβος ότι η ανάληψη της εξουσίας από τη ριζοσπαστική Αριστερά, μπορεί να οδηγήσει στην κατάργηση όλου του μνημονίου».

F.T.: Ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ ισοπεδώνει το ελληνικό χρηματιστήριο

Στον φόβο των επενδυτών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, αποδίδουν οι «Financial Times» την κάθετη πτώση, άνω του 10% του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με το blog της οικονομικής εφημερίδας, υπάρχει η διάχυτη αίσθηση ότι η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει σε πρόωρη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα οδηγήσει σε αντίστοιχες πρόωρες εθνικές εκλογές, κάτι το οποίο – και βάσει των δημοσκοπήσεων – θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να ανέλθει στην εξουσία.

Αυτή η προοπτική οδηγεί τους Έλληνες επενδυτές – πάντα σύμφωνα με τους «F.T.» – να προχωρήσουν σε ξεπούλημα μετοχικών τίτλων, ενώ «ανέβασε» την απόδοση του 10ετούς ομολόγου  υψηλότερα από το 7,5%.

«Η Ελλάδα για τις επόμενες 6 εβδομάδες μπορεί να αποδειχθεί πιο σημαντική για τις διεθνείς αγορές, απ’ ότι η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας το 2014. Πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, μπορεί να αναγκάσει την Ευρωζώνη να διαλέξει μεταξύ μίας δημοσιονομικής  ένωσης (μέσω της διαγραφής του ελληνικού χρέους) ή της πρώτης εξόδου χώρας από την ζώνη του ευρώ», εκτιμά ο Charles Robertson, κορυφαίος οικονομολόγος της Renaissance Capital.

Στη συνέχεια οι «F.T.» αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί να προχωρήσει σε άρση των περισσότερων μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί από τη μη δημοφιλή τρόικα. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποστηρίξει ότι το κόμμα του επιθυμεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μία κίνηση η οποία μπορεί να βρει αρκετούς υποστηρικτές σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η Citigroup, υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα κατορθώσει να βρει τους 180 βουλευτές που χρειάζονται προκειμένου να υπάρξει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, συνεχίζει το άρθρο του blog των «F.T.», η πιθανότητα εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ «στοιχειώνει» Έλληνες και ξένους επενδυτές, με έναν εξ αυτών (σ.σ.: των ξένων επενδυτών) σε e-mail του να έχει αναφέρει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «χειρότερο από αυτά των κομμουνιστών».

Ο κ. Robertson επιμένει ότι είναι πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας: “το 2012 πάνω από 50% των Ελλήνων ψήφισε υπέρ κομμάτων που ήταν κατά της λιτότητας, ακόμη και εάν η Ε.Ε. είχε καταστήσει σαφές ότι μία τέτοια επιλογή μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Ευτυχώς για τις διεθνείς αγορές, η Νέα Δημοκρατία (που είναι κόμμα που τάσσεται υπέρ της λιτότητας) ήταν το πρώτο κόμμα και κέρδισε το bonus των 50 εκλογών, που ήταν ικανό να οδηγήσει σε σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σήμερα, μετά από δύό χρόνια, το ελληνικό ΑΕΠ έχει υποχωρήσει, οι φόροι έχουν αυξηθεί, η ανεργία διαμορφώνεται μεταξύ 25% και 27% και οι καταθέσεις έχουν μειωθεί. Ακόμη και όσοι είναι υπέρ της λιτότητας στην Αθήνα, μπορούν να φανταστούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές”.

Τα σχόλια είναι κλειστά.