Ειδησεογραφικό site

Νέο «κύμα» καταλήψεων στα ΑΕΙ – Φουντώνουν οι αντιδράσεις των φοιτητών για το ηλεκτρονικό δημοψήφισμα και την κατάργηση των συλλόγων

37

Σε αναβρασμό βρίσκεται η πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς η πρόταση των πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών για κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων και των γενικών συνελεύσεων και τη λήψη των όποιων αποφάσεων μέσω ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις.

Τέσσερις πανεπιστημιακοί χώροι τελούν υπό κατάληψη, ενώ οι φοιτητές ετοιμάζουν και άλλες κινητοποιήσεις προκειμένου να αντιδράσουν στα όσα εξαγγέλλει ο πρύτανης, Θ.Φορτσάκης.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ομάδα φοιτητών προχώρησε το πρωί της Τετάρτης σε κατάληψη της κοσμητείας των Επιστημών Υγείας, ενώ σε ανάλογη ενέργεια προχώρησε και ομάδα φοιτητών στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Kατάληψη μέχρι την Παρασκευή αποφάσισε και η γενική συνέλευση της Νομικής.

Η ένταση μεταφέρθηκε και στο ΕΜΠ, όπου διεκόπη η συνεδρίαση της Συγκλήτου από ομάδα φοιτητών.

Ο πρύτανης, Γιάννης Γκόλιας, δέχτηκε να εκφράσουν τις απόψεις τους και στη συνέχεια να αποχωρήσουν ώστε να ληφθούν αποφάσεις από το σώμα, ωστόσο εκείνοι επέμεναν να τοποθετηθούν τα μέλη της Συγκλήτου επί της ανακοίνωσης Φορτσάκη και μάλιστα να την καταδικάσουν υπογράφοντας συγκεκριμένο κείμενο.

Κατόπιν αυτού η συνεδρίαση διακόπηκε και οι φοιτητές παρέμειναν στον χώρο του γραφείου της Πρυτανείας του ΕΜΠ το οποίο ελέγχουν και ουσιαστικά έχουν καταλάβει.

Πηγές από το ΕΜΠ τονίζουν ότι ο πρύτανης θα κάνει προσπάθεια να συγκαλέσει εκ νέου τη Σύγκλητο ώστε να αποφασίσουν από κοινού τις περαιτέρω κινήσεις τους απέναντι στην κατάληψη που βρίσκεται εν εξελίξει.

Σε ανακοίνωση πάντως για την κατάληψη που εξέδωσε η πρυτανεία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου τονίζεται ότι οι πρυτανικές αρχές «έχουν επανειληµµένα αποδείξει ότι είναι ανοικτές στον ακαδηµαϊκό διάλογο που διασφαλίζει την δυνατότητα ελεύθερης διατύπωσης των απόψεων όλων των πλευρών. Είναι επίσης αντίθετες σε οποιεσδήποτε ενέργειες εξωθούν µε διαφόρους τρόπους στη λήψη µέτρων που δεν ταιριάζουν µε την ακαδηµαϊκή παράδοση και δεοντολογία του Ιδρύµατος. Δεν µπορούν όµως να παρακολουθούν µε απάθεια ενέργειες που εµποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύµατος και την ελεύθερη και δηµοκρατική λειτουργία των ακαδηµαϊκών του οργάνων».

Χθες πάντως η ΔΑΠ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι φοιτητές των ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά) «επιτέθηκαν χθες απρόκλητα και με βίαιο τρόπο σε μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αλλά και ανεξάρτητων φοιτητών που έτυχε εκείνη την ώρα να βρίσκονται στο θυρωρείο της Νομικής».

Παράλληλα κυκλοφορεί βίντεο στο ίντερντ με σκηνές έντασης μεταξύ των φοιτητών ενώ «φωτιά» έχει πάρει το διαδίκτυο από αναρτήσεις για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια ενώ η αριστερή παράταξη «Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων» ζήτησε ακόμα και την παραίτηση Φορτσάκη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.