Ειδησεογραφικό site

Κουβέλης: Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας-Δεν δέχτηκε την παραίτηση του η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ

58

Στην θέση του Προέδρου παραμένει ο Φώτης Κουβέλης σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και μέχρι να αποφασίσει διαφορετικά το συνέδριο του κόμματος το Φθινόπωρο.

Κατά το κλείσιμο των εργασιών της ΚΕ του κόμματος, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι πρώτιστη αναγκαιότητα είναι η κατοχύρωση του αυτόνομου ρόλου της ΔΗΜΑΡ και απάντησε στους υπαινιγμούς ότι θα αποχωρήσουν στελέχη της μειοψηφίας λέγοντας ότι η συλλογικότητα στη λειτουργία του κόμματος δεν μπορεί να είναι η απειλή αποχώρησης αντιθέτως αυτή απαιτεί την συνλειτουργία.

«Δεν μπορούν να λειτουργούν τα κόμματα με την αλαζονεία της κάθε προσωπικής άποψης», είπε ο κ. Κουβέλης.

Επίσης ο Φώτης Κουβέλης πρότεινε νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στο τέλος Ιουνίου, για να διευθετηθεί το ζήτημα με τις παραιτήσεις των 6 μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής είτε με εκλογή αντικαταστατών τους είτε με εκλογή νέου οργάνου συνολικά.

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας και παραμένει ενεργός πολιτικός. Κι επισήμανε πως «όσοι το λένε τους νοιάζει η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, το τι θα κάνουν οι 13 βουλευτές της».

«Δεν έκανε λάθη ο κόσμος εμείς κάναμε λάθη» πρόσθεσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι παρά το 1,23 % η ΔΗΜΑΡ μπορεί να σταθεί στα πόδια της αρκεί συντεταγμένα και συλλογικά να ξεπεράσει τις παθογένειές της.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι δεν επέλεξε να αναζητήσει εσωτερικό εχθρό ως αιτία, για το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, αναφέροντας: «Όταν έχεις 1,2% δεν έχει καμία σημασία. Η αναζήτηση εσωτερικού εχθρού λειτουργεί αποπροσανατολιστικά».

Ο κ. Κουβέλης αποδέχθηκε ότι ήταν πλημμέλημα κι όχι επιλογή η απουσία συλλογικής λειτουργίας του κόμματος, ενώ υπερασπίστηκε την προσφορά και λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, -είναι καλή, είπε- καθώς έχει κάνει σημαντική δουλειά μεγάλης σημασίας.

Σχετικά με την πολιτική της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κουβέλης είπε «ότι η πρόταση για τη συγκρότηση μπλοκ προοδευτικών δυνάμεων δεν σημαίνει ότι πηγαίνουμε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή η αντίθετη άποψη προς την Κεντροαριστερά. Σημαίνει ότι θα έχουμε τις δικές μας προτάσεις».

Μίλησε για αυτόνομη πολιτική παρουσία της ΔΗΜΑΡ και παραδέχθηκε ότι όσο ήταν στη κυβέρνηση δεν κατάφερε να καταστήσει σαφές στον λαό τα προβλήματα που προέκυπταν και να τα αναδείξει.

Κατά της παραίτησης η πλειοψηφία  της ΚΕ

Κατά της παραίτησης του Φώτη Κουβέλη τάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ στη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασής της, στη διάρκεια της οποίας φάνηκαν καθαρά οι διαφωνίες για τη γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Τα πνεύματα άναψαν όταν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αντέδρασαν ακούγοντας τον Δημήτρη Χατζησωκράτη και τον Θόδωρο Μαργαρίτη να αναλαμβάνουν μεν τις ευθύνες τους, αλλά να μην υποβάλουν παραίτηση, όπως έκαναν ο Παναγιώτης Παναγιώτου και χθες ο Σάκης Παπαθανασίου στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη.

Ο κ. Χατζησωκράτης στην ομιλία του ζήτησε συγγνώμη από τα μέλη και τους ψηφοφόρους για το εκλογικό αποτέλεσμα λέγοντας ότι θα υπέβαλε άμεσα την παραίτησή του εφόσον είχε διασφαλισθεί μια συντεταγμένη πορεία της ΔΗΜΑΡ. Πρότεινε να μην γίνει δεκτή η παραίτηση του κ. Κουβέλη, να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο, να εκλεγεί νέα Εκτελεστική Επιτροπή, ενώ απάντησε στη κριτική ότι η νέα πρόταση για συγκρότηση μπλοκ προοδευτικής εξουσίας οδηγεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι χρέος των κομμάτων είναι να προτείνουν στο λαό συγκριμένη στρατηγική.

Ο κ. Μαργαρίτης ζήτησε απ’ όλους να σταματήσουν τις εκατέρωθεν επικρίσεις και την επίρριψη ευθυνών και διαφώνησε με τη διεξαγωγή συνεδρίου για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν ήταν προετοιμασμένο το κόμμα για την αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Άσκησε αυστηρή κριτική στους βουλευτές που κατέκριναν την ηγετική ομάδα για συγκεντρωτισμό και πρότεινε καθολικό συμβιβασμό για όλα τα θέματα στο εσωτερικό του κόμματος ενώ τάχθηκε υπέρ της αυτόνομης Κεντροαριστεράς για προοδευτικές συμμαχίες.

Η Μαρία Ρεπούση μιλά στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Λίγο αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης αντέκρουσε την κριτική που δέχεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα λέγοντας ότι έχει συμβάλει σημαντικά στην δράση του κόμματος στη Βουλή. Αρνήθηκε ότι κρυφός στόχος είναι πλέον να στραφεί η ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι είναι μεν αναγκαία η συμβολή της ΔΗΜΑΡ στις διεργασίες για την Κεντροαριστερά αλλά θα είναι δύσκολη μια προγραμματική συμφωνία.

Νωρίτερα η βουλευτής Νίκη Φούντα αναφερόμενη στο δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα είπε ότι οφείλεται στη παλινωδία, τη δημοκρατικοφάνεια και την έλλειψη καθαρής γραμμής. Ζήτησε από τον κ. Κουβέλη να μην επιμείνει στην παραίτησή του γιατί δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση, μίλησε για προειλημμένες αποφάσεις της ηγετικής ομάδας και ζήτησε αναβολή του Συνεδρίου μέχρι να το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες.

Αντιθέτως η βουλευτής Μαρία Ρεπούση είπε ότι το πολιτικό δίλλημα είναι εφεξής σταθερότητα ή αλλαγή και η ΔΗΜΑΡ πρέπει να ταχθεί υπέρ της αλλαγής κι όχι να συμβάλει στη διατήρηση του σημερινού πολιτικού σκηνικού.

Σημαντική ήταν ακόμη η παρέμβαση του υποψήφιου περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Στέλιου Χαϊνά, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν με κρίσιμα ζητήματα, όπως η ρύθμιση του χρέους όπου η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να μπει σε εθνική διαπραγματευτική ομάδα και ζήτησε να κλείσει άμεσα η εσωστρέφεια.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.