Ειδησεογραφικό site

Κασουλίδης: Διάλογος δεν γίνεται με απειλές και εκβιασμούς – Βενιζέλος: Πυρήνας του προβλήματος η άρνηση της Τουρκίας

34

Σκληρή γλώσσα εναντίον της Τουρκίας χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και η αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ έχουν συνέπειες στον διακοινοτικό διάλογο, ο οποίος, όπως πρόσθεσε, δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών και επίδειξης ισχύος και μάλιστα, σε μια φάση, κατά την οποία οι συνομιλίες θα προχωρούσαν επί της ουσίας, χωρίς υπεκφυγές.

Μάλιστα, έκανε λόγο για αποθράσυνση της Τουρκίας και υποστήριξε ότι η αυστηρότητα, που θα έπρεπε να επιδείξει η διεθνής κοινότητα απέναντί της, μέχρι στιγμής δεν είναι η αναμενόμενη, αν και πρόσθεσε ότι πραγματοποιούνται παρασκηνιακές διπλωματικές προσπάθειες.

Στη διάρκεια της συνάντησης υπεγράφη διμερής συμφωνία συνεργασίας στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης.

Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης, έκανε λόγο για μια παραγωγική συνάντηση και υπογράμμισε ότι μπορεί να επιστρέψει στην Κύπρο, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα συμπαρασταθεί και σε αυτήν τη δοκιμασία της Κύπρου, με όλες τις δυνατότητες, οι οποίες της προσφέρονται.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στη σημασία της Διμερούς Συμφωνίας Ελλάδας- Κύπρου για τη συνεργασία στους τομείς της Έρευνας και Διάσωσης και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει και πιο έντονη συνεργασία στους τομείς της θαλάσσιας πολιτικής και της ενέργειας μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.

Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη διαβεβαίωση ότι η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ θα προχωρήσει απρόσκοπτα στο πρόγραμμα των γεωτρήσεων, το οποίο έχει εξαγγείλει, σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, και επ’ αυτού δεν πρόκειται να υπάρξει εκ μέρους της οπισθοχώρηση.

Αναφορικά με τον φυσικό πλούτο της Κύπρου, περιλαμβανομένων και των υδρογονανθράκων, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι ο πλούτος αυτός ανήκει σε όλους τους Κυπρίους και αναλογικά θα κατανεμηθεί, όταν επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα. Ωστόσο, παρατήρησε ότι έσοδα από το φυσικό αέριο δεν προβλέπονται πριν από το τέλος της δεκαετίας και αναρωτήθηκε «προς τι λοιπόν» αυτές οι απειλές της Τουρκίας επί του παρόντος.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας στις προσπάθειες της Λευκωσίας για την επίλυση του Κυπριακού, τόνισε δε ότι εξετάστηκαν σε βάθος οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και σημείωσε ότι σε μια διεθνή συγκυρία τόσο βεβαρημένη, δεν θα έπρεπε η Τουρκία να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, με ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν την πορεία των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι είναι υποχρέωση όλων να βοηθήσουν τις συνομιλίες, αλλά παρατήρησε ότι παρατηρούνται συμπεριφορές που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, ο πυρήνας του προβλήματος είναι πάντα ο ίδιος, δηλαδή «η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία» και πρόσθεσε ότι από αυτήν τη μήτρα ξεκινούν μια σειρά από προβλήματα.

Αναφέρθηκε επίσης, στις πρωτοβουλίες, πολιτικές και διπλωματικές, τόσο της ελληνικής όσο και της ελληνοκυπριακής πλευράς για την αντιμετώπιση του θέματος, υπενθυμίζοντας τις χθεσινές του επαφές, στο περιθώριο της Διάσκεψης στο Κάιρο για την Ανοικοδόμηση της Γάζας και τις συζητήσεις που είχε με ομολόγους του για το Κυπριακό.

Στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της συνεργασίας Αθήνας- Λευκωσίας, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε σειρά ενεργειών, όπως η υπογραφή της διμερούς συμφωνίας συνεργασίας στους τομείς της Έρευνας και της Διάσωσης, καθώς και έμφαση στα θέματα θαλάσσιας πολιτικής και ενέργειας.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην πρόοδο στο τριμερές σχήμα συνεργασίας Αιγύπτου- Κύπρου- Ελλάδας, καθώς και στην πρόσφατη συνάντηση της Νέας Υόρκης, ενώ προανήγγειλε την επόμενη συνάντηση των τριών υπουργών Εξωτερικών στη Λευκωσία, όπου θα αποφασισθεί, πιθανότατα για τις 9 Νοεμβρίου στο Κάιρο, η πρώτη τριμερής Συνάντηση Κορυφής με τη συμμετοχή, του προέδρου της Αιγύπτου, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του έλληνα πρωθυπουργού.

«Πρόκειται για μια κίνηση ουσιαστικής εμβάθυνσης της συνεργασίας μας, γιατί η Αίγυπτος παίζει έναν καθοριστικό ρόλο σε όλες τις κρίσεις», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι βάση αυτής της συνεργασίας αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στην κρίσιμη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Για Τουρκία και τζιχαντιστές

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κασουλίδης και στο ρόλο της Τουρκίας σε σχέση με τους τζιχαντιστές. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «πολλές χώρες γνωρίζουν πολύ καλά το ρόλο της Τουρκίας, ως προς την ενίσχυση και τη δημιουργία αυτής της τερατώδους οργάνωσης. Εξάλλου, είναι γνωστό, ότι την ενίσχυε και οικονομικά και με παροχή οπλισμού».

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε «την ορθότητα της απόφασης της Ελλάδας να μετάσχει η χώρα μας στον διεθνή σχηματισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους», όπως έπραξε και η Κύπρος.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι πρέπει να στέλνουμε πολύ καθαρά μηνύματα εάν θέλουμε να μετέχουμε στους διεθνείς συσχετισμούς και εάν δεν θέλουμε οι περιφερειακές και διεθνείς κρίσεις να λειτουργούν επιβαρυντικά για τα εθνικά μας θέματα όπως είναι το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και γενικότερα η κατάσταση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.