Ειδησεογραφικό site

Η Πρόεδρος κάνει δύσκολη τη… Ζωή του ΣΥΡΙΖΑ – Κατηγορεί την κυβέρνηση για αναξιοπιστία στο πρόσωπο του Δραγασάκη, ο οποίος ζητά συνολική ευθύνη – Φωτιά το ανακοινωθέν από την Πολιτική Γραμματεία για τα νέα μέτρα

61

Στα… βήματα των κυβερνητικών συμβουλίων και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία την Πέμπτη συνεδρίαζε για περισσότερες από πέντε ώρες, υπό τον Γιάννη Δραγασάκη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ωστόσο, ήρθε αντιμέτωπος με τη σκληρή κριτική της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ο κ. Δραγασάκης παρέστη στην κοινή συνεδρίαση με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ώστε να ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Το δύσκολο εγχείρημα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι εγχείρημα συνολικής ευθύνης, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε δήλωσή του που δημοσιεύεται στο προφίλ του στο facebook, αν και επισημαίνει πως «δεν επιθυμεί να προβεί σε κανένα σχόλιο σχετικά με ποικίλες διαρροές και δημοσιεύματα».

Η δήλωση του κυρίου Δραγασάκη αναφέρεται στις διαρροές προς τον Τύπο μετά την χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, όπου παραβρέθηκε και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και η οποία ολοκληρώθηκε με ένα ιδιαιτέρως σκληρό «πολεμικό ανακοινωθέν». Οι «κόκκινες γραμμές» μας παραμένουν, οι απαιτήσεις των δανειστών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, σημειώνεται στην ανακοίνωση, ενώ νωρίτερα οι πληροφορίες από την συνεδρίαση ανέφεραν ότι με «προεξέχουσα» την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, τα μέλη του κόμματος εξαπέλυσαν επίθεση κατά του Γιάννη Δραγασάκη.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, σύμφωνα με τις πληροφορίες κατηγόρησε για αναξιοπιστία και εγκατάλειψη των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης, σκληρή κριτική άσκησαν τα μέλη του Αριστερού Ρεύματος, ενώ και ο Αλέξης Μητρόπουλος έκανε λόγο για «λάθος» σχετικά με την αποδοχή από την κυβέρνηση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα, ο κύριος Δραγασάκης, επισημαίνει πως «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης είναι αναγκαία η στενή και δημιουργική συνεργασία της κυβέρνησης με τα όργανα του κόμματος και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όλη η κυβέρνηση αποφασίζει και δρα συλλογικά με σκοπό τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας».

Ολόκληρη η δήλωση Δραγασάκη:
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έπειτα από πρόσκληση του Γραμματέα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ενημέρωσε την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τις αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου ως προς τις τρέχουσες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση.

Ο αντιπρόεδρος δεν επιθυμεί να προβεί σε κανένα σχόλιο σχετικά με ποικίλες διαρροές και δημοσιεύματα. Το δύσκολο εγχείρημα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι εγχείρημα συνολικής ευθύνης.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης είναι αναγκαία η στενή και δημιουργική συνεργασία της κυβέρνησης με τα όργανα του κόμματος και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Όλη η κυβέρνηση αποφασίζει και δρα συλλογικά με σκοπό τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας.

Δεν γίνονται δεκτές οι απαιτήσεις των δανειστών

Ωστόσο η εξέλιξη της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας δεν ήταν και η καλύτερη για την κυβέρνηση και τη γραμμή που ακολουθεί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Μια σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από σχετική ενημέρωση που έγινε σε συνεδρίαση, από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος επιμένουν ότι οι «κόκκινες γραμμές» παραμένουν, ενώ σημειώνεται ότι οι απαιτήσεις των δανειστών «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές». Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που έχει καλλιεργηθεί τον τελευταίο καιρό από μερίδα κυβερνητικών στελεχών για προσέγγιση στη συμφωνία, στην ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία αναφέρεται σε επιμονή των δανειστών να εφαρμοστεί «το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά». Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Η επιμονή των δανειστών να εφαρμόσουν το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό πολιτικών πιέσεων και χρηματοδοτικής ασφυξίας στη χώρα, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια της δημοκρατίας και της λαικής κυριαρχίας στην Ευρώπη. Εκφράζει την εμμονική προσήλωση στη λιτότητα που αποδομεί το κοινωνικό κράτος, την ολιγαρχική διεύθυνση των ευρωπαϊκών υποθέσεων σε κλειστές αίθουσες ανεπηρέαστες από την κοινωνική βούληση, οι οποίες στρώνουν το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη».

Στην ίδια ανακοίνωση προαναγγέλλονται πρωτοβουλίες προκειμένου να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για την κατάσταση, ενώ ταυτόχρονο υπογραμμίζεται ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα συστρατευτούν με δυνάμεις  «σε ένα πλατύ κάλεσμα κινητοποίησης για την νίκη της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας:

Από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η κυβέρνηση, κατέστη σαφές- τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας- ότι η εντολή του ελληνικού λαού είναι δεσμευτική και αποτελεί την πυξίδα στις διαπραγματεύσεις.

Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού, εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των αγροτών και της νεολαίας. Εκφράζουν την ανάγκη της χώρας να μπει σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης, με πυρήνα της την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναδιανομή του πλούτου.

Η επιμονή των δανειστών να εφαρμόσουν το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό πολιτικών πιέσεων και χρηματοδοτικής ασφυξίας στη χώρα, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια της δημοκρατίας και της λαικής κυριαρχίας στην Ευρώπη. Εκφράζει την εμμονική προσήλωση στη λιτότητα που αποδομεί το κοινωνικό κράτος, την ολιγαρχική διεύθυνση των ευρωπαϊκών υποθέσεων σε κλειστές αίθουσες ανεπηρέαστες από την κοινωνική βούληση, οι οποίες στρώνουν το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Οι απαιτήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τον ελληνικό λαό που αγωνίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια για να μπει τέλος στις εγκληματικές πολιτικές των μνημονίων. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους ευρωπαϊκούς λαούς και από τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που αγωνίζονται για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας.

Οι πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης δεν είναι οι παθητικοί καταναλωτές των ειδήσεων των 8, αντίθετα πιστεύουμε ότι μπορούν να είναι συμπρωταγωνιστές σε μια διαπραγμάτευση που αφορά την κοινή μοίρα όλων μας στην κλίμακα της Ευρώπης και του κόσμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και των ευρωπαϊκών λαών. Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς, αλλά και σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης οι βουλευτές, ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν μαζί με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τις αλληλέγγυες με αυτόν δυνάμεις σε ένα πλατύ κάλεσμα κινητοποίησης για την νίκη της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας.

Τώρα είναι η  ώρα να μπουν οι ίδιοι οι λαοί στην μάχη.

Θα νικήσουμε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.