Ειδησεογραφικό site

Καππαδοκία: Ανατίναξαν ιστορική Ορθόδοξη εκκλησία για τα γυρίσματα σίριαλ

47

Έντονες αντιδράσεις ακόμα και από Τούρκους διανοούμενους έχει προκαλέσει η ανατίναξη εκκλησίας στην Καππαδοκία για τις ανάγκες γυρισμάτων τούρκικου σίριαλ.
Οι Τούρκοι παραγωγοί πάντα επέλεγαν την Καππαδοκία για τα γυρίσματα ταινιών και σειρών, λόγω του ότι υπάρχουν πολλά παλιά αρχοντικά σπίτια στα οποία κάποτε έμεναν Ελληνες, τα οποία σήμερα είναι εγκαταλελειμμένα.
Μέχρι σήμερα για τις ανάγκες γυρισμάτων είχαν καεί κάποια εγκαταλελειμμένα σπίτια αλλά η ανατίναξη μίας Ορθόδοξης εκκλησίας στη Καππαδοκία, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ακόμα και σε Τούρκους διανοούμενους.
Πρόκειται για την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νεάπολη (Νεβσεχίρ) στην Καππαδοκία. Όπως έγραψε η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak οι δημιουργοί της σειράς Emanet (Παρακαταθήκη), με πρωταγωνιστές τους γνωστούς στην Ελλάδα Αλακούρτ και Γιλμάζ επέλεξαν το εσωτερικό της ιστορικής εκκλησίας για να γυρίσουν σκηνές βίας προκαλώντας μάλιστα και σοβαρές ζημιές. Ήταν τόσο μεγάλη η καταστροφή που διαμαρτυρήθηκε ακόμα και ο διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Προστασίας Κτισμάτων της Καππαδοκίας κ. Μιουκρεμίν Τοκμάκ ο οποίος προχώρησε σε σχετική καταγγελία στην εισαγγελία.
Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου λειτουργούσε από το 1849 έως και το 1924. Την περίοδο 1950- 1983 είχε μετατραπεί σε φυλακή και εν συνεχεία εγκαταλείφθηκε στην τύχη της. Από το 1986 και μετά λόγω της ιστορικής (αλλά και της τουριστικής) της αξίας άρχισαν έργα αναστήλωσης που για άγνωστους λόγους δεν συνεχίστηκαν.
Πριν από τρία χρόνια το τουρκικό Ίδρυμα για την Προώθηση και Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (CEKUL) είχε καταγγείλει τα τουρκικά τηλεοπτικά συνεργεία που πήγαν για γύρισμα στην περιοχή της Καππαδοκίας ότι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε χριστιανικές εκκλησίες, σε πρώην ελληνικές κατοικίες ιστορικής σημασίας και σε σημαντικά άλλα ελληνικά μνημεία:
«Έβαλαν φωτιά σε ένα παλιό ελληνικό αρχοντικό σε γειτονιά του Μουσταφά Πασά για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς Αyat Devam Ediyor (Η ζωή συνεχίζεται), που γυρίστηκε από έναν τούρκο τραγουδιστή και ηθοποιό», είχε πει στην εφημερίδα Χουριέτ εκπρόσωπος του Ιδρύματος, αναφερόμενος στην καταστροφή του ιστορικού κτιρίου που βρισκόταν στο ελληνόφωνο χωριό Σινασός.

Τα σχόλια είναι κλειστά.