Ειδησεογραφικό site

«Καπνίζουν» ήδη επικίνδυνα τα τζάκια της Αθήνας

26

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά άναψαν φέτος τα τζάκια τους οι κάτοικοι της Αθήνας, παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες βρίσκονται στα απολύτως ανεκτά επίπεδα των 18 – 20 βαθμών.

Τις τελευταίες ημέρες η οσμή του καμένου ξύλου έχει κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα κυρίως σε περιοχές των βορείων και ανατολικών προαστίων ενώ οι δείκτες των σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν αρχίσει να κινούνται ανοδικά.

Προς το παρόν, οι τιμές των μικροσωματιδίων PM10, τα οποία είναι αυτά που δείχνουν τη ρύπανση από την καύση του ξύλου, δεν έχουν πλησιάσει τα θηριώδη επίπεδα των προηγούμενων δύο ετών.

Ωστόσο, καταγράφεται επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, κυρίως τις βραδινές ώρες όταν πολλοί επιλέγουν να ανάψουν τα τζάκια, πιθανόν για… ατμόσφαιρα. Αυτό είναι που εξηγεί και την αποπνικτική αίσθηση που επικράτησε ιδίως κατά τις βραδινές ώρες τις προηγούμενες ημέρες, προκαλώντας ανησυχία για το τι θα συμβεί όταν μπει για τα καλά ο χειμώνας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «Έθνους».

Μετρήσεις

Η επιβάρυνση από τα τζάκια είναι υπαρκτή και αρχίζει σιγά σιγά να καταγράφεται και στις μετρήσεις. Ενδεικτικά, ο σταθμός μέτρησης της Διεύθυνσης Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου του υπουργείου Περιβάλλοντος στην οδό Αριστοτέλους κατέγραψε την Παρασκευή 59 μικρογραμμάρια PM10 ανά κυβικό μέτρο, με οριακή τιμή τα 50 μικρογραμμάρια, ενώ χθες, στον ίδιο σταθμό, η μέση εικοσιτετράωρη τιμή έφτασε τα 44 μικρογραμμάρια.

Την Πέμπτη καταγράφηκαν στο Μαρούσι 22 μικρογραμμάρια και την Κυριακή στην Αγία Παρασκευή 19 μικρογραμμάρια. Σε σύγκριση πάντως με τις τιμές των PM10 στις 16 Δεκεμβρίου 2012 που έπνιξαν την Αθήνα -189 μικρογραμμάρια στη Λυκόβρυση, 174 μικρογραμμάρια στο Μαρούσι και 150 μικρογραμμάρια στο Χαλάνδρι- οι τιμές αυτές είναι ακόμη πολύ χαμηλές.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Ιωάννης Ζιώμας «τα αποτελέσματα των μετρήσεων αποτυπώνουν τον μέσο όρο ολόκληρης της ημέρας. Τα βράδια, όταν αρκετοί ανάβουν τα τζάκια υπάρχει μια αύξηση των σωματιδίων. Αυτή δεν είναι αρκετή ακόμη ώστε να μιλήσουμε για ρύπανση. Η ρύπανση μπορεί να προκληθεί σε μια νύχτα με θερμοκρασία κάτω από τους 10 βαθμούς και σε συνθήκες ξαστεριάς και άπνοιας. Τότε θα παρατηρήσουμε και το νέφος πάνω από την πόλη».

Τα σχόλια είναι κλειστά.