Ειδησεογραφικό site

Μνήμη καλή με… πορτοκάλι!

23

 

Βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και της μνήμης μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση 500 ml χυμού πορτοκαλιού ημερησίως για οκτώ εβδομάδες.

Η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

«Ο πληθυσμός γερνάει με ταχείς ρυθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω θα μπορούσε να τριπλασιαστεί έως το 2100. Είναι, επομένως, επιτακτική ανάγκη να διερευνηθούναπλοί, οικονομικοί και αποτελεσματικοί τρόποι για τη βελτίωση των νοητικών λειτουργιών σε προχωρημένη ηλικία», είπε ο συγγραφέας της μελέτης Daniel Lamport από το Πανεπιστήμιο του Reading.

Η μελέτη παρατηρούσε μια ομάδα 37 υγιών ενηλίκων (μέσος όρος ηλικίας 67 χρόνια) να καταναλώνουν 500 ml χυμού πορτοκαλιού ημερησίως για μια περίοδο οκτώ εβδομάδων. Στην αρχή και στο τέλος των οκτώ εβδομάδων μετρήθηκε η μνήμη τους, ο χρόνος αντίδρασης και η λεκτική ευχέρεια. Αυτά στη συνέχεια συνδυάζονται σε ένα συνολικό σκορ, γνωστό ως «παγκόσμια γνωστική λειτουργία».

Οι ενήλικες έδειξαν 8% συνολική βελτίωση της συνολικής νοητικής λειτουργίας μετά την κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού σε σύγκριση με ένα ποτό ελέγχου που δόθηκε κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι μια σημαντική πηγή φλαβονοειδών – ιδιαίτερα πλούσιος σε μια υποκατηγορία των φλαβονοειδών, γνωστή ως φλαβανόνες. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη μέσω της ενεργοποίησης των οδών σηματοδότησης στον ιππόκαμπο, ένα τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη.

Η μελέτη αυτή θεωρείται ότι είναι μια από τις πρώτες που δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση φλαβανονών από χυμό πορτοκαλιού θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στις νοητικές λειτουργίες των ηλικιωμένων. «Μικρές, εύκολες διαχειρίσιμες αλλαγές στην καθημερινή διατροφή, όπως η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών πλούσια σε φλαβονοειδή, έχουν τη δυνατότητα να ωφελήσουν σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου», δήλωσε ο Lamport.

Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη, η οποία ενισχύει τα αυξανόμενα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή θα μπορούσαν να διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπιση της μείωσης της γνωστικής λειτουργίας στα γηρατειά, «κατέληξε. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι και άλλες τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή, όπως τα βατόμουρα είναι ευεργετικά για τη γνωστική λειτουργία.

Ενώ οι ερευνητές δεν συνιστούν οι άνθρωποι να πίνουν 500 ml χυμό πορτοκάλι κάθε μέρα, πιστεύουν ότι τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι τα συστατικά του χυμού πορτοκαλιού θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παροχή θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν τον εγκέφαλο ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Με την συνεργασία της Τίνας Καραΐσκου – Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μέλος της ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

πηγή: life2day

Τα σχόλια είναι κλειστά.