Ειδησεογραφικό site

Και ξαφνικά… εκκαθαριστικά και επιστροφές φόρου, από τον άλλο μήνα – λόγω ΕΝΦΙΑ

58

Στον αέρα βρίσκονται ακόμη χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν υποβάλει από τον Ιούλιο μεν τις φορολογικές δηλώσεις Ε1 αλλά δεν έχουν δει ακόμη το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης στο taxisnet ή μάταια περιμένουν να εισπράξουν την επιστροφή φόρου στην οποία υπολόγιζαν.

Οι απανωτές αλλαγές και διορθώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ φαίνεται πως είχαν αρκετές παρενέργειες στο σύστημα εκκαθάρισης και επιστροφής φόρου εισοδήματος.
Από τη μια, έχει φρενάρει η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης φόρου εισοδήματος, ακόμα και για απλές περιπώσεις μισθωτών. Αν και πέρασαν 3 μήνες και πλέον από την υποβολή της δηλώσεώς τους, χωρίς κάποιον προφανή λόγο η εκκαθάριση φόρου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Η καθυστέρηση αποδίδεται και στον φόρτο των συστημάτων της ΓΓΠΣ που τρέχει για να ολοκληρώσει την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ.
Σε άλλες περιπτώσεις πάλι,ο ΕΝΦΙΑ φαίνεται πως ευθύνεται που δεν μπορούν ακόμη να εισπράξουν την επιστροφή που δικαιούνται, όσοι είδαν από τον Ιούλιο ήδη πως η εκκαθάρισή τους είναι πιστωτική.
Μέχρι τώρα υπήρχε το εμπόδιο του νόμου που όριζε για τους ιδιοκτήτες ακινήτων πως οι οφειλές του ΕΝΦΙΑ συμψηφίζονται με επιστροφές φόρου εισοδήματος. Το εμπόδιο αυτό καταργήθηκε με την τελευταία παρέμβαση (διόρθωση) που έγινε στον ΕΝΦΙΑ.
Ωστόσο, με βάση άλλη διάταξη, για να γίνει η επιστροφή φόρου θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί αν υπάρχει και να συμψηφιστεί τυχόν οφειλή σε ασφαλιστικά Ταμεία. Η διασταύρωση αυτή όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κατέστη εφικτό να «τρέξει» τις ημέρες αυτές, οπότε και οι επιστροφές φόρου «πάγωσαν». Μια νέα προσπάθεια για να γίνουν οι διασταυρώσεις αναμένεται να υπάρξει στα τέλη της εβδομάδος ή στις αρχές της επομένης. Και πάλι όμως παραμένει επίφοβο αν η διασταύρωση αυτή θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, ώστε να αποδεσμευτούν και οι επιστροφές μέσα στον Σεπτέμβριο.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, οι κατάλογοι με τις τιμές και τις περιοχές, όπου θα γίνουν οι διορθώσεις βρίσκονται ήδη από την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και οι υπάλληλοι εργάζονται κυριολεκτικά νυχθημερόν για να διορθώσουν αντικειμενικές αξίες. Κατά πληροφορίες, υπάρχουν περιπτώσεις για μειώσεις έως και 98%.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.