Ειδησεογραφικό site

Κάποιοι άλλοι έτρωγαν καλά στην Αμυγδαλέζα – Πού πήγαν τα 250 εκατ. ευρώ από την ΕΕ;

425

Του Στέλιου Βραδέλη

Λογαριασμό ζητούν οι Βρυξέλλες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το πού κατέληξαν τα περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν μέσω του Ταμείου Προστασίας Εξωτερικών Συνόρων και του Ταμείου Επαναπροώθησης της ΕΕ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έδωσε ήδη εντολή στο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ να ανοίξει τους φακέλους και να ερευνήσει τις συμβάσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τα τροφεία των κέντρων κράτησης μεταναστών αλλά και με το φερόμενο ως κόστος κατασκευής τους. «Η εικόνα των κέντρων κράτησης, όπως για παράδειγμα αυτό της Αμυγδαλέζας, δεν συνάδει με το υποτιθέμενο ποσό που έχει ξοδευτεί για την κατασκευή τους. Με τα χρήματα που έχουν απορροφηθεί από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τον κρατικό προϋπολογισμό οι κρατούμενοι θα έπρεπε να ζουν και να τρέφονται σε πολύ καλύτερες συνθήκες» αναφέρει χαρακτηριστικά στο «Καρφί» ανώτερο στέλεχος του υπουργείου.

Στο μικροσκόπιο των ερευνών από τους αδιάφθορους της ΕΛΑΣ θα μπουν και οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με ταξιδιωτικά γραφεία για την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους. Κάτι που έχει κοστίσει εκατομμύρια ευρώ κυρίως από τον τρόπο που γίνεται, δηλαδή την έκδοση μεμονωμένων εισιτηρίων για πολλούς μετανάστες αντί της εκτέλεσης ομαδικών πτήσεων μέσω προγραμμάτων του Frontex.

ΠΑΝΟΥΣΗΣ: ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΤΙ
Ένα πρώτο ψάξιμο του τρόπου που γινόταν η επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών έφερε στο φως πως στο τέλος του κάθε διαγωνισμού κέρδιζε μια συγκεκριμένη εταιρεία. Παρότι ο διαγωνισμός ήταν διεθνής και μπορούσαν να συμμετάσχουν ευρωπαϊκές και άλλες εταιρείες. Παρ’ όλα αυτά εμφανιζόταν σταθερά ένα άτομο που εκπροσωπούσε ταυτόχρονα μια ουκρανική και μια αραβικών συμφερόντων εταιρεία και σε αυτές ανετίθεντο οι μεταφορές για το καθορισμένο διάστημα. Ακόμη και όταν υπήρξαν προβλήματα με την εγκυρότητα του διαγωνισμού λόγω απουσίας σημαντικών εγγράφων, ο διαγωνισμός κατέληγε και πάλι σε αυτή την εταιρεία.
«Μεγάλο πάρτι με μεγάλα χρηματικά ποσά» χαρακτήρισε όσα έγιναν με τα χρήματα των ευρωπαϊκών κονδυλιών την τελευταία τετραετία ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο οποίος έχει προαναγγείλει και έρευνα για το ίδιο θέμα αλλά σε πολιτικό επίπεδο.

Ένα από τα πρώτα «ύποπτα» πεδία που έχουν εντοπίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, οι «αδιάφθοροι» της ΕΛΑΣ είναι το κομμάτι της σίτισης των κρατουμένων. Στην Αμυγδαλέζα, για παράδειγμα, εντοπίστηκαν τρεις εταιρείες catering να έχουν αναλάβει τη σίτιση, αντί της λογικής διαδικασίας να έχει ανατεθεί αυτό σε μια εταιρεία η οποία θα είχε προσφέρει τους οικονομικά συμφερότερους όρους. Το ακόμη πιο περίεργο είναι πως, ενώ έχει προϋπολογιστεί ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για τη σίτιση των κρατουμένων, που ανέρχεται σε 5,87 ευρώ ημερησίως για τον κάθε κρατούμενο, οι εταιρείες catering κατήγγειλαν πως έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος από τον Αύγουστο του 2014. Και για τον λόγο αυτόν σέρβιραν πολύ μικρότερες από τις προβλεπόμενες μερίδες στους κρατουμένους, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τη δική τους οικονομική ζημιά.
ΕΧΕΙ… ΦΑΪ Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Τον Ιανουάριο του 2015 υπογράφηκε κοινή υπουργική απόφαση ώστε να αποδεσμευτούν χρήματα για την πληρωμή αυτών των εταιρειών από ειδικό λογαριασμό. Το ερώτημα ωστόσο που αναζητούν να απαντήσουν οι Εσωτερικές Υποθέσεις είναι το τι συνέβη και, ενώ είχαν προϋπολογιστεί 22.000 ευρώ την ημέρα για τη σίτιση των περίπου 4.000 κρατούμενων παράνομων μεταναστών, ούτε σε αυτούς έφταναν επαρκείς μερίδες φαγητού, αλλά και δημιουργήθηκε μια «τρύπα» περίπου 3 εκατ. ευρώ προς τις τρεις εταιρείες. Το ημερήσιο κόστος σίτισης για κάθε μετανάστη, δηλαδή τα 5,87 ευρώ την ημέρα, αντιστοιχούσε σε ένα πορτοκάλι την εβδομάδα, μία φορά την εβδομάδα κοτόπουλο ή ψάρι (10 γραμμαρίων), πατάτες, μακαρόνια και ρύζι, αλλά όχι γαλακτοκομικά προϊόντα. Παρ’ όλα αυτά το ετήσιο κόστος σίτισης μόνο για τους 1.500 κρατουμένους της Αμυγδαλέζας ξεπερνούσε τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική λειτουργία του κέντρου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ ετησίως. «Δηλαδή ένα κόστος 14 ευρώ για το άτομο καθημερινά. Κόστος που αντιστοιχεί με βάση τις προσφερόμενες υπηρεσίες σε ξενοδοχείο τριών αστέρων τουλάχιστον με βάση τις τιμές της αγοράς και όχι σε συνθήκες χωματερής όπως αυτή της Αμυγδαλέζας» επισημαίνει στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.

«ΤΣΙΜΠΗΜΕΝΕΣ» ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΑ ΤΑΞΙΔΙΑ
Ενδιαφέρον όμως για τους αδιάφθορους παρουσιάζουν και άλλα οικονομικά στοιχεία από τη διαχείριση των κέντρων κράτησης. Το 2012, όταν άνοιξαν τα πρώτα νέα προαναχωρησιακά κέντρα, αγοράστηκαν 3.000 κουβέρτες, οι οποίες κόστισαν 73.308 ευρώ. Το 2013 χρειάστηκε να αγοραστούν 2.000 κουβέρτες επιπλέον, για τις οποίες άγνωστο ακόμη γιατί ξοδεύτηκαν 73.062 ευρώ. Τη μια χρονιά δηλαδή η κουβέρτα κόστισε 20 ευρώ και την επομένη η ίδια κουβέρτα, και σε καιρούς οικονομικής κρίσης, κόστισε 30 ευρώ.
Στο κομμάτι της επαναπροώθησης των μεταναστών οι Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛΑΣ έχουν εντοπίσει αρκετά «θαύματα». Καταρχήν ο τρόπος εκτέλεσης των διαγωνισμών. Οι αεροπορικές εταιρείες καλούνταν αιφνιδιαστικά να καταθέσουν τις προσφορές τους μέσω e-mail και μόλις εντός 24 ωρών από τη στιγμή που εκδηλωθεί το ενδιαφέρον της ΕΛΑΣ να ορίσει νέα ναυλωμένη πτήση. Σε όλες τις περιπτώσεις οι διαγωνισμοί κατοχυρώνονταν σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, που εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος δύο εταιρειών, μιας ουκρανικής και μιας αραβικής. Μια κέρδιζε η ουκρανική, μια η αραβική. Η ουκρανική, που χρησιμοποιούσε ένα παλιό αεροσκάφος, είχε κατηγορηθεί μεταξύ άλλων από τις αμερικανικές υπηρεσίες για σπάσιμο του εμπάργκο προώθησης προϊόντων στο Ιράν. Στην αραβική εταιρεία μεταξύ άλλων η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας είχε επιβάλει τετράμηνη αναστολή λειτουργίας λόγω προβλημάτων στη στελέχωση του προσωπικού της και τεχνικών ελλείψεων. Το κάθε ταξίδι, το οποίο ήταν φυσικά χωρίς επιστροφή, κόστισε στον Έλληνα φορολογούμενο περίπου 1.800 ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν υπολογίζεται το κόστος των αστυνομικών συνοδών, καθώς σε δύο κρατουμένους αντιστοιχούσε και ένας αστυνομικός για τη φύλαξή τους. «Αρκετά τσιμπημένη τιμή για ένα ταξίδι σε Πακιστάν ή Αφρική» σχολιάζουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όταν ένα ταξίδι σε αυτές τις χώρες με μια από τις πολυτελέστερες αεροπορικές εταιρείες δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ ανά άτομο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.