Ειδησεογραφικό site

Κάθε μέρα στο φως νέα ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης-Τα τρία σενάρια για την ανασκαφή

211

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες των αρχαιολόγων στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, με τις ανασκαφές να φέρνουν καθημερινά στο φως νέα ευρήματα και τους υπευθύνους να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τα στοιχεία που συνθέτουν το μοναδικό αυτό μνημείο.

Μετά την αφαίρεση του τελευταίου δομού από τον τοίχο σφράγισης που έκλεινε την πρόσοψη του τάφου και την αποκάλυψη του ψηφιδωτού δαπέδου, οι αρχαιολόγοι είχαν βρεθεί πριν από λίγες ημέρες μπροστά σε μια νέα ανακάλυψη: Στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο, υπήρχε βοτσαλωτό δάπεδο, που αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους, ενώ στο κάτω μέρος της πρόσοψης εμφανίζεται στη νωπογραφία ταινία, μπλε χρώματος, η οποία παρακολουθείται και στους πλευρικούς τοίχους.

Αυτό όμως ήταν απλά η αρχή. Γιατί όσο προχωρούν οι ανασκαφές τόσο έρχονται στην επιφάνεια νέα ευρήματα και νέοι χώροι στον τύμβο που φέρνουν τους υπευθύνους όλο και πιο κοντά στη λύση του αινιγματικού μνημείου: Η αφαίρεση του μεγάλου όγκου χώματος που βρισκόταν στον προ-προθάλαμο, το σημείο δηλαδή ακριβώς πίσω από τις σφίγγες, οδήγησε στην αποκάλυψη ενός νέου προθαλάμου που στο πάνω μέρος του διαφραγματικού τοίχου υπάρχει μια νέα τρύπα-είσοδος που οδηγεί σε δύο νέους θαλάμους. Η είσοδος μάλιστα προκάλεσε δέος στους ανασκαφείς καθώς είναι διακοσμημένο με μαρμάρινα επιστύλια στηριζόμενα σε δύο κίονες. Οι κίονες αυτοί είναι που δημιουργούν τις εισόδους για τους θαλάμους οι οποίοι προς το παρόν είναι σκεπασμένοι με χώμα και θα χρειαστούν στήριξη ώστε να μην υπάρξουν στατικά προβλήματα πριν προχωρήσουν στην αποχωμάτωση.

Η νέα αυτή ανακάλυψη που δείχνει σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος του τάφου, ενισχύει την άποψη των αρχαιολόγων ότι πρόκειται για πολύ σημαντικό ταφικό μνημείο που παραπέμπει σε σημαίνον πρόσωπο της Μακεδονίας.

Τα τρία σενάρια για την ανασκαφή της Αμφίπολης

Αγωνία για την επόμενη μέρα επικρατεί στην Αρχαία Αμφίπολη, με τρία σενάρια να είναι τα επικρατέστερα ως προς την έκβαση των ανασκαφών.

Το κακό σενάριο όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», είναι ο τάφος να έχει συληθεί, ο τυμβωρύχος να έχει μπει από την τρυπούλα στο επάνω μέρος του τοίχου και να βγήκε από την πόρτα, φορτωμένος με τα πολύτιμα αντικείμενα, λάρνακες και αγγεία της ανασκαφής και ανάμεσά τους τη θήκη με τα οστά του νεκρού

Σχετικά άρθρα

Τα νερά από τις πλημμύρες πιθανόν να έχουν προκαλέσει τέτοιες καταστροφές που ενδέχεται να βρεθούν στη θέση τους μονάχα τα σιδερένια αντικείμενα, όσα άφησε πίσω του ο κλέφτης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ταυτότητα του νεκρού θα αποκαλυφθεί με εξαιρετική δυσκολία. Αν όμως, δεν αποκαλυφθεί ποτέ, οι μύθοι περί του ποιος επώνυμος μπορεί να ήταν θα δίνουν και θα παίρνουν στο διηνεκές.

Το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να υπάρχει σύληση των πολύτιμων αντικειμένων, αλλά να βρεθούν οστά, νομίσματα και κεραμικά, από τα οποία θα προκύπτει το φύλο και η ηλικία του νεκρού, ενώ θα μπορεί να χρονολογηθεί ο νεκρός.

Οι αρχαιολόγοι είναι συνηθισμένοι να εντοπίζουν στοιχεία που τους δίνουν τις δικές τους πληροφορίες. Παρότι θα δυσκολευθούν, αναμένεται να υπάρξει ευτυχές αποτέλεσμα
Το τρίτο σενάριο, με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, είναι το πλέον αισιόδοξο και επιθυμητό.

Οι τυμβωρύχοι δεν κατάφεραν να μπουν στον τάφο, όλα είναι στη θέση τους και τα ευρήματα -πολύτιμα ή ταπεινά- θα δώσουν τις δικές τους, σημαντικές πληροφορίες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.