Ειδησεογραφικό site

Ιταλός ΥΠΟΙΚ: Εκτός πραγματικότητας τα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

31

Εντελώς εκτός πραγματικότητα είναι η πρόβλεψη και αναφορά σε μία Ελλάδα έξω από το ευρώ εκτίμησε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν τονίζοντας ότι η συνεδρίαση του Eurogroup, του Ecofin και όλων των ευρωπαϊκών θεσμών δεν είναι ένας αγώνας ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συνεδριάσεις των οργάνων «είναι η συνεχής αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, αποτέλεσμα συνεργασίας και αυτό θα συμβεί και στις επόμενες συνεδριάσεις».

Στο περιθώριο συνεδρίου που οργανώθηκε σήμερα από το ίδρυμα διεθνών μελετών Italianieuropei, του Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα ο υπουργός αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του Ματτέο Ρέντσι με την ‘Αγκελα Μέρκελ, την περασμένη Κυριακή, λέγοντας ότι «είναι ξεκάθαρο πως οι επαφές των πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών είναι συνεχείς, διότι είναι κάτι το οποίο αποτελεί την συνηθισμένη μέθοδο εργασίας».

«Πρέπει να βρούμε μια λύση η οποία να επιτρέψει στην Ελλάδα να ξαναμπεί σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, συμβατή με τις χρηματοοικονομικές δεσμεύσεις», πρόσθεσε ο κ. Πάντοαν, αποσαφηνίζοντας ότι «με τον Γιάνη Βαρουφάκη έγινε αναφορά, κυρίως, σε μια γενική μέθοδο διαλόγου στην Ευρώπη» και ότι «η Ιταλία, όπως και άλλες χώρες στην Ευρώπη, επιθυμεί ειλικρινώς να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση».

Ο Ιταλός υπουργός, παρεμβαίνοντας στο συνέδριο του ιδρύματος Italianieuropei, τόνισε ότι «διαφωνεί κάθετα με όσους νομίζουν ότι μια χώρα προχωρά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις όταν της ασκείται μια πιεστική νομισματική πολιτική, η οποία την τιμωρεί. Οι μεταρρυθμίσεις, στην πραγματικότητα, γίνονται όταν υπάρχει επίγνωση ότι είναι αναγκαίες και όχι λόγω εξωτερικής πίεσης».

«Η κρίση του ευρώ απέδειξε ότι δεν ήταν αναγκαστικά μια οριστική επιλογή, πρέπει να γίνουν επιπλέον προσπάθειες για να απομακρύνουμε από το τραπέζι του πολιτικού διαλόγου το ενδεχόμενο της επιστροφής στην προ του ευρώ εποχή. Και αυτό θα συμβεί όταν η αμοιβαιοποίηση ξεπεράσει ένα συγκειριμένο επίπεδο. Είναι σαφές ότι η όλη αυτή διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί με την πολιτική ένωση, στο τέλος μιας πορείας που δεν θα είναι, βέβαια, σύντομη», δήλωσε ο Ιταλός τεχνοκράτης υπουργός.

Τα σχόλια είναι κλειστά.