Ειδησεογραφικό site

Ισόβια στον Γερμανό νοσοκόμο που σκότωσε δύο ασθενείς

34

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε Γερμανός πρώην νοσοκόμος, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία δύο ασθενών και ενδέχεται να ξαναδικαστεί ως ύποπτος για τουλάχιστον άλλους 30 θανάτους τους οποίους ομολόγησε σε ψυχίατρο.

Ο Νιλς Χ., 38 ετών, ο οποίος εκτίει ήδη ποινή 7,5 ετών για απόπειρα δολοφονίας, κρίθηκε ένοχος για δύο ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως και δύο απόπειρες φόνου από δικαστήριο της πόλης Όλντενμπουργκ. Λόγω της σοβαρότητας του αδικήματος, ο 38χρονος χάνει το δικαίωμα να ζητήσει ελάφρυνση της ποινής του ή αποφυλάκιση υπό όρους αφού εκτίσει 15 χρόνια στη φυλακή, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

Ο εισαγγελέας, ο οποίος είχε ζητήσει να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Νιλς Χ., είχε χαρακτηρίσει «αποτρόπαιες και ακατανόητες» τις πράξεις του νοσοκόμου, ο οποίος φέρεται ότι χορηγούσε υπερβολικές δόσεις φαρμάκων σε πολλούς ασθενείς που νοσηλεύονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Κατά τη διάρκεια της δίκης ο Νιλς Χ. είχε ζητήσει συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων του. Ισχυρίστηκε ότι χορηγούσε στους ασθενείς φάρμακα, σε ενέσιμη μορφή, ώστε να φτάσουν στα πρόθυρα του θανάτου και τότε να τους επαναφέρει στη ζωή, κάνοντας επίδειξη των ικανοτήτων του. Ένα άλλο κίνητρό του ήταν η «ενοχή» που αισθανόταν, υποστήριξε.

Η υπόθεση άρχισε να αποκαλύπτεται το 2005, όταν συνάδελφός του είδε τον Νιλς Χ. να κάνει ένεση σε έναν ασθενή – χωρίς να είναι απαραίτητο – σε μια κλινική στο Ντέλμενχορστ της Κάτω Σαξονίας. Το 2008 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7,5 ετών για απόπειρα δολοφονίας.

Λόγω της δημοσιότητας που πήρε το θέμα στα μέσα ενημέρωσης, μια γυναίκα εξέφρασε αμφιβολίες για τον θάνατο της μητέρας της στην ίδια κλινική. Ακολούθησε η εκταφή πολλών σορών και η ιατροδικαστική εξέτασή τους, κατά την οποία βρέθηκαν ίχνη ύποπτων ουσιών σε πέντε από αυτά: στις τρεις περιπτώσεις η ουσία είχε χορηγηθεί με ένεση στα θύματα.

Ωστόσο, η υπόθεση δεν σταμάτησε εκεί αφού ο Νιλς Χ. είπε σε συγκρατούμενό του ότι έχει σκοτώσει περίπου 50 ανθρώπους ενώ σε έναν ψυχίατρο που τον εξέτασε στις αρχές του χειμώνα ομολόγησε 30 ανθρωποκτονίες και περίπου 60 απόπειρες.

Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να γίνει εκταφή οκτώ σορών, στο πλαίσιο της νέας έρευνας. Θα ακολουθήσουν και άλλες εκταφές, ενώ μια ομάδα έχει αναλάβει να επανεξετάσει τις αιτίες θανάτου περίπου 200 ανθρώπων στις κλινικές όπου εργάστηκε ο 38χρονος νοσοκόμος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.