Ειδησεογραφικό site

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας

22

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ εξαπέλυσε μια αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας χθες Παρασκευή σε αντίποινα για την εκτόξευση μιας ρουκέτας από τον παλαιστινιακό θύλακα που έπεσε σε ισραηλινό έδαφος, σύμφωνα με πηγές στις δύο πλευρές.

Τέσσερα στελέχη των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας τραυματίστηκαν και ο ένας από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.
Μερικές ώρες νωρίτερα μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα έπεσε έξω από μια ισραηλινή κοινότητα κοντά στα σύνορα, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή υλικές ζημιές, όπως ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε μια ανακοίνωσή του. Μια μικρή σαλαφιστική τζιχαντιστική οργάνωση, οι «Εγγονοί των συνοδών του Προφήτη» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, σε αντίποινα «για τις επιθέσεις των Εβραίων» εναντίον του τεμένους αλ Άκσα στην κατεχόμενη και προσαρτημένη από το Ισραήλ ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, μια δεύτερη ρουκέτα η οποία εκτοξεύθηκε έπεσε μέσα στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Ο ισραηλινός στρατός δεν επιβεβαίωσε τη δεύτερη εκτόξευση.
Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος θεωρεί τη Χαμάς υπεύθυνη για οποιαδήποτε επίθεση διαπράττεται από τη Γάζα, ανέφερε ότι σε αντίποινα «στοχοθέτησε μια τρομοκρατική υποδομή της Χαμάς στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας».

Ο Άσραφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπος του κέντρου άμεσης βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επιδρομή ενός στρατοπέδου εκπαίδευσης των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, κοντά στον καταυλισμό προσφύγων αλ Μπουρέιτζ, και πρόσθεσε ότι ο ένας από αυτούς βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Η προηγούμενη εκτόξευση ρουκέτας εναντίον του Ισραήλ από τα Παλαιστινιακά Εδάφη είχε καταγραφεί την 16η Ιουλίου και την είχε ακολουθήσει επίσης μια αεροπορική επιδρομή σε αντίποινα στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακα όπου ζουν 1,8 εκατ. Παλαιστίνιοι υπό έναν ιδιαίτερα αυστηρό ισραηλινό αποκλεισμό τα τελευταία εννιά χρόνια.

Το Ισραήλ και η Χαμάς τηρούν μια εκεχειρία που όμως σποραδικά παραβιάζεται μετά το τέλος του πολέμου του Ιουλίου και του Αυγούστου του 2014, που ξέσπασε όταν ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε έφοδο με αφορμή, ακριβώς, τις εκτοξεύσεις ρουκετών. Ο πόλεμος των 50 ημερών στοίχισε τη ζωή σε 2.200 Παλαιστινίους, στην πλειονότητά τους αμάχους, και σε 70 ανθρώπους στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως στρατιωτικούς.

Οι σαλαφιστές της Γάζας, που τάσσονται υπέρ του παγκόσμιου ιερού πολέμου του είδους που διεξάγει το Ισλαμικό Κράτος, δεν κρύβουν την απέχθειά τους για τη Χαμάς και την εκεχειρία με το Ισραήλ. Η Χαμάς δεν δείχνει ανοχή απέναντί τους και έχουν σημειωθεί ένοπλες συγκρούσεις σαλαφιστών με τις υπηρεσίες ασφαλείας της.

Τα σχόλια είναι κλειστά.