Ειδησεογραφικό site

Ιράν: Ποινή σε γυναίκα γιατί έκανε… χειραψία με άνδρα!

51

Η ιστορία της 29χρονης Atena Farghadani απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς η περίπτωσή της είναι ενδεικτική για όσα συμβαίνουν στις γυναίκες στις χώρες του Ισλάμ που εφαρμόζουν την πιο φανατική εκδοχή της θρησκείας.

Η σκιτσογράφος είχε καταδικαστεί νωρίτερα φέτος σε φυλάκιση, ύστερα από την δημοσίευση ενός σκίτσου της που απεικόνιζε υπουργούς της κυβέρνησης σαν πιθήκους και κατσίκες. Μάλιστα η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για δίκη παρωδία η οποία κράτησε μόλις μισή ώρα, και είχε ως αποτέλεσμα μια ποινή 12 ετών και 9 μηνών.

Όμως όπως φαίνεται αυτό δεν ήταν αρκετό για το καθεστώς. Και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ακόμα μεγαλύτερη τιμωρία. Και Και αυτό γιατί χαιρέτισε δια χειραψίας τον δικηγόρο της που την είχε επισκεφτεί στην φυλακή. Μια κίνηση, η χειραψία δηλαδή, που απαγορεύεται δια νόμου στο Ιράν ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα, αφού θεωρείται… «παράνομη σεξουαλική σχέση και μοιχεία»!

Για την υποστήριξη της Atena έχουν ήδη συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές σε όλον τον κόσμο έτσι ώστε να πιέσουν την κυβέρνηση του Ιράν να επανεξετάσει την υπόθεσή της. Πολύ δε περισσότερο όταν οι υπεύθυνοι του οργανισμού κάνουν λόγο μία δίκη εξπρές η οποία έγινε με βάση ανεπαρκή και στημένα στοιχεία.

Η Farghadani είναι γνωστή πολέμιος του πολιτικού συστήματος του Ιράν, βάζοντας θέματα ταμπού προς συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως η στείρωση και η πρόσβαση στην αντισύλληψη για τις γυναίκες του Ιράν.

Πρωτοφυλακίστε το 2014 και πέρασε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές στις Ιρανικές φυλακές, ενώ η φετινή της δίκη από έναν διαβόητο δικαστή της χώρας την οδήγησε σε μία εξοντωτική ποινή. Και μόνο η Διεθνής Αμνηστία και η όποια διεθνής πίεση θα μπορούσαν να την σώσουν από την εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Τα σχόλια είναι κλειστά.