Ειδησεογραφικό site

Ιράκ: Σιίτες πολιτοφύλακες φέρονται να εκτέλεσαν άμαχους σουνίτες

26

Δεκάδες σουνίτες δολοφονήθηκαν στο κεντρικό Ιράκ από σιίτες παραστρατιωτικούς, με τους οποίους έχουν περιστασιακά συμμαχήσει οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις, στο πλαίσιο της μάχης που διεξαγάγουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, κατήγγειλαν πολλοί επιζώντες, ενώ οι αρχές υποσχέθηκαν ερευνήσουν αυτήν την σφαγή.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι «διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για το θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Ράφιντ Τζομπούρι, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η μαζική δολοφονία των σουνιτών διαπράχθηκε τη Δευτέρα στο χωριό Μπαρουάνα, στην επαρχία Ντιγιάλα, όπου έχουν καταφύγει και διαμένουν εδώ και μήνες πολλές οικογένειες σουνιτών που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από το Ισλαμικό Κράτος.

Μετά τις συγκρούσεις που διήρκησαν τρεις ημέρες, ο ιρακινός στρατός, με τη στήριξη των σιιτών πολιτοφυλάκων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είχε διώξει τους τζιχαντιστές από τη Ντιγιάλα.

Όμως αργότερα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, σύμφωνα με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, ομάδες παραστρατιωτικών εισήλθαν στον χωριό Μπαρουάνα. Φώναξαν τους νεαρούς άνδρες, διασταύρωσαν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους και έπειτα τους έβαλαν να σταθούν σε ευθεία γραμμή. Έπειτα τους σκότωσαν.

«Αυτοκίνητα μπήκαν στο χωριό, σε αυτά επέβαιναν ένοπλοι άνδρες. Συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους ακόμα και τα παιδιά», περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Νάχντα Αλ Ντάινι, βουλευτής από τη Ντιγιάλα.

«Σκότωσαν 77 ανθρώπους», επισήμανε η ίδια.

«Σιίτες πολιτοφύλακες διέπραξαν αυτή τη σφαγή με τη συνέργεια των δυνάμεων ασφαλείας», κατέληξε.

Ο Αλί Τζομπούρι, νεαρός πατέρας ηλικίας 27 ετών, είχε καταφύγει στη Μπαρουάνα τον Ιούνιο, όταν οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το χωριό του, Χάμαντα.

Όταν οι παραστρατιωτικοί εισήλθαν στη Μπαρουάνα, πολλοί άνδρες οδηγήθηκαν στη μία πλευρά του χωριού, περιέγραψε ο ίδιος.

«Επιβεβαίωναν τα στοιχεία τους ακόμα όταν ακούσαμε τους πρώτους πυροβολισμούς και τις γυναίκες να ουρλιάζουν», συνέχισε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες μεταξύ των νεκρών βρίσκονται τέσσερα αγόρια ηλικίας 9 έως 12 ετών.

Ο στρατηγός Αμπντουλαμίρ Αλ Ζαΐντι, επικεφαλής των επιχειρήσεων στην περιοχή, είπε ότι «δεν έπεσε ούτε ένας πυροβολισμός στην Μπαργουάνα».

Αντιθέτως, υποστηρίζει ο ίδιος, οι άνδρες του βρήκαν στοιχεία κατά τα οποία οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είχαν ξυρίσει τα μούσια τους προκειμένου, προφανώς, να διαφύγουν, αναμιγνυόμενοι με τους κατοίκους. Σύμφωνα με μία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύτηκε το φθινόπωρο, σιίτες πολιτοφύλακες που έχουν συμμαχήσει με τις κυβερνητικές δυνάμεις έχουν διαπράξει «δεκάδες» δολοφονίες σουνιτών στο Ιράκ.

Χωρίς να λάβει θέση για τις καταγγελίες, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Νικολάι Μλαντένοφ, χαιρέτισε την έναρξη μιας έρευνας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.