Ειδησεογραφικό site

Ιράκ: Έξι νεκροί από οβίδες σε κέντρο στρατολόγησης εθελοντών

39

Επίθεση με οβίδες εξαπολύθηκε σε ένα κέντρο στρατολόγησης εθελοντών που επιθυμούν να πολεμήσουν εναντίον των ισλαμιστών μαχητών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι βορειοδυτικά της Βαγδάτης.

Τρεις στρατιώτες είναι μεταξύ των θυμάτων αυτού του βομβαρδισμού στο Χάλες, 5 χλμ από τη Μπακούμπα, πρωτεύουσα της επαρχίας Ντιγιάλα.

Μετά την ανακοίνωση του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι την Τετάρτη ότι θα δοθούν όπλα στους πολίτες που είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν εναντίον των ανταρτών χιλιάδες κάτοικοι έχουν δηλώσει εθελοντές.

Εξάλλου τουλάχιστον έξι ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν από μια αεροπορική επιδρομή του ιρακινού στρατού εναντίον μιας οχηματοπομπής των Πεσμεργκά, των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, 150 χλμ από τη Βαγδάτη.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν η επίθεση, που σημειώθηκε στη διάρκεια της νύχτας στην Χανάγκιν, είχε συγκεκριμένα στόχο τα κουρδικά στρατεύματα ή αν επρόκειτο για λάθος.

Στο μεταξύ ο εξόριστος κυβερνήτης της Μοσούλης Άτιλ αλ Νουτζάιφι, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών από τις ΗΠΑ και την Τουρκία εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) που έχουν καταλάβει την πόλη του καθώς και άλλες περιοχές στο βόρειο Ιράκ, όπως επισημαίνει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

Ο αλ Νουτζάιφι τάχθηκε πάντως κατά «της παρουσίας στην περιοχή μας ξένων στρατιωτών», αναφερόμενος μόνο σε αεροπορικές και όχι χερσαίες επιχειρήσεις.

Η διεθνής αδράνεια στην κρίση στη Συρία ευθύνεται για την προέλαση των ισλαμιστών

Ο πρώην κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι εκτίμησε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η προέλαση των ισλαμιστών μαχητών στο Ιράκ είναι αποτέλεσμα της αδράνειας της διεθνούς κοινότητας μπροστά στην κρίση που πλήττει τη γειτονική Συρία από το 2011.

Ο Μπραχίμι, παραιτήθηκε από τη θέση του ειδικού απεσταλμένου τον Μάιο έπειτα από δύο χρόνια άκαρπων προσπαθειών διευθέτησης της κρίσης από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι.

Η διεθνής κοινότητα «δυστυχώς παραμέλησε το συριακό πρόβλημα και δεν βοήθησε στην επίλυσή του. Ιδού το αποτέλεσμα», είπε ο Μπραχίμι αναφερόμενος στην προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) στο Ιράκ.

Ο Μπραχίμι υπογράμμισε ότι είχε ενημερώσει ήδη από τον Νοέμβριο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τους συνομιλητές του για την ενίσχυση του ΙΚΙΛ, το οποίο είναι «δέκα φορές πιο ενεργό στο Ιράκ απ’ ό,τι στη Συρία».

«Η δράση των ισλαμιστών στο Ιράκ γίνεται με φόντο τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ σιιτών και σουνιτών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πρώην ειδικός απεσταλμένος εκτιμά επίσης ότι το Ιράν, που έχει δηλώσει έτοιμο να βοηθήσει τη Βαγδάτη, έχει «τη θέση του» στην περιοχή, σημειώνοντας «την ντε φάκτο συνεργασία των ΗΠΑ με το Ιράν» στο θέμα του Ιράκ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.