Ειδησεογραφικό site

Ιερά Σύνοδος: Ο δήμαρχος πίσω από τον προπηλακισμό του Μητροπολίτη Τήνου

61

Στα άκρα φαίνεται ότι οδηγείται η κόντρα στην Τήνο όσον αφορά την τύχη του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου μετά τα όσα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή όταν και αποδοκιμάστηκε εντόνως ο Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου με ορισμένους να φτάνουν στο σημείο να τον αποκαλούν ακόμα και «ανάξιο».

Μετά τα όσα δήλωσε και στο protothema.gr ο δήμαρχος του νησιού Σίμος Όρφανός ότι ήταν αυτός που οδήγησε ασφαλώς τον Μητροπολίτη Δορώθεο στην έξοδο από τον περίβολο του ναού της Ευαγγελιστρίας προστατεύοντας τον από τις αποδοκιμασίες, θέση για το θέμα πήρε και η Ιερά Σύνοδος κατακεραυνώνοντας τον κ. Ορφανό για όσα είχαν προηγηθεί των επεισοδίων της Κυριακής.

Κύκλοι του Μητροπολίτη δηλώνουν ότι όλοι όσοι ήταν συγκεντρωμένοι ήταν κατευθυνόμενοι από το δήμαρχο Τήνου κάνοντας λόγο για αχάριστο πλήθος.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «σωματική βία, εξυβρίσεις και απειλές» που δέχθηκε ο κ. Δωρόθεος από το συγκεντρωμένο πλήθος «που είχε προσκληθεί εκεί από τον Δήμαρχο Τήνου», δείχνοντας τον κύριο Ορφανό ως υπεύθυνο για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Και η Ιερά Σύνοδος, το ανώτατο δηλαδή εκκλησιαστικό όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδας, δεν μένει μόνο σε όσα συνέβησαν την Κυριακή αλλά «καρφώνει» τον δήμαρχο Τήνου κατηγορώντας τον ότι επιτρέπει σε Ρωμαιοκαθολικούς της Τήνου να συμμετέχουν «ως μη όφειλαν σε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και σε οργανωμένες δράσεις υπό την ηγεσία του Δημάρχου».

Όσον αφορά το «καυτό» θέμα της τύχης του ΠΙΙΕΤ η Ιερά Σύνοδος υποστηρίζει ότι «με τον νέο Νόμο παραχωρήθηκαν στο Ίδρυμα πρόσθετες δυνατότητες των Ιδρυμάτων και Προσκυνημάτων της Εκκλησίας, χωρίς όμως να υπάγεται στον έλεγχο της Εκκλησίας». Κατά την Ιερά Σύνοδο τα όσα συνέβησαν οφείλονται στις αντιδράσεις ομάδων τοπικών συμφερόντων στο γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου «απέκτησε δικαίωμα να ψηφίζει και αυτός μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής για την επιλογή του Αντιπροέδρου και του Γενικού Γραμματέα του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., πράγμα που μέχρι τώρα δεν προβλεπόταν».

Εκφράζοντας, μάλιστα, την αποφασιστικότητά της και την πλήρη κάλυψή της στον Μητροπολίτη Δωρόθεο η Ιερά Σύνοδος τονίζει εμφατικά ότι «δεν θα επιτρέψει να καταργηθεί το μοναδικό δικαίωμα παρουσίας της Εκκλησίας στη διοίκηση του Ιερού Ιδρύματος της Τήνου» καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της με νόημα ότι «οι Ιεροί Ναοί και οι ιερές εικόνες είναι σεβάσματα της ορθοδόξου Πίστεως και όχι δημοτικές επιχειρήσεις».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου έχει ως εξής:

Η Ιερά Σύνοδος έλαβε γνώση μέσω των Μ.Μ.Ε. για τις οργανωμένες πράξεις κατατρομοκρατήσεως και προπηλακισμών σε βάρος του Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου Β΄ και των άλλων εκλεκτόρων κατά την προσέλευσή τους την Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2014, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.), προκειμένου να ψηφίσουν για την ανάδειξη της νέας Διοικούσας Επιτροπής του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. βάσει του Νόμου 349/1976. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου δέχθηκε σωματική βία, εξυβρίσεις και απειλές από το συγκεντρωμένο πλήθος, που είχε προσκληθεί εκεί από τον Δήμαρχο Τήνου. Οι σκηνές, που διαδόθηκαν πανελλαδικώς, ουδόλως παρέπεμπαν σε προαύλιο ορθοδόξου Ιερού Ναού. Ορισμένοι στην νήσο Τήνο δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι με τις εικόνες αυτές προσβάλλεται η ευλάβεια όλων των ορθοδόξων χριστιανών Ελλήνων, εκτίθεται και πλήττεται το ίδιο το κύρος του Ιερού Ιδρύματος του νησιού τους. Επιπλέον η Ιερά Σύνοδος διαπιστώνει με απορία ότι το τελευταίο διάστημα Ρωμαιοκαθολικοί της Τήνου, Δημοτικοί Σύμβουλοι και δημότες, συμμετέχουν, ως μη όφειλαν, σε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και σε οργανωμένες δράσεις υπό την ηγεσία του Δημάρχου σχετικά με θέματα του Ιδρύματος της Παναγίας Τήνου, παραβλέποντες ότι πρόκειται για θρησκευτικό, ορθόδοξο Ιερό Ίδρυμα και όχι για δημοτικό Ίδρυμα.

Η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την συμπαράστασή της στον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο, ο οποίος έχει αγωνισθεί για το Ίδρυμα ως Πρόεδρός του και επέδειξε ψύχραιμη, φρόνιμη και ανεξίκακη στάση απέναντι στους υβριστές του. Επίσης δηλώνει, προς αναίρεση των διαδοθέντων ψευδών μέσω ορισμένων Μ.Μ.Ε., ότι και μετά τον νέο Νόμο 4301/2014 το Ίδρυμα παραμένει αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, η Διοικούσα Επιτροπή του έχει αποκλειστικά τη διοίκηση και οικονομική του διαχείριση και μόνον η Πολιτεία ασκεί εποπτεία μέσω του Υπουργού Παιδείας, όπως ορίζεται στον από ετών ισχύοντα Νόμο 349/1976, ενώ με τον νέο Νόμο παραχωρήθηκαν στο Ίδρυμα πρόσθετες δυνατότητες των Ιδρυμάτων και Προσκυνημάτων της Εκκλησίας, χωρίς όμως να υπάγεται στον έλεγχο της Εκκλησίας. Η μόνη μεταβολή του Νόμου 4301/2014, που ενοχλεί συγκεκριμένες ομάδες τοπικών συμφερόντων, είναι ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου και Πρόεδρος του Ιδρύματος, απέκτησε δικαίωμα να ψηφίζει και αυτός μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής για την επιλογή του Αντιπροέδρου και του Γενικού Γραμματέα του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., πράγμα που μέχρι τώρα δεν προβλεπόταν.

Όσοι επιμένουν να παραπληροφορούν την κοινή γνώμη, ενεργούν εν πλήρη γνώσει της ψευδολογίας τους, καθώς είναι γνώστες της αλήθειας, όπως αυτή διατυπώνεται σαφέστατα στο ίδιο το κείμενο του Νόμου 4301/2014, στην επιστολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου Β’ (α.π. 2090/2247/10.10.2014), στην επιστολή του εποπτεύοντος Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Α. Λοβέρδου (α.π. Γ.Υ. 217/27.11.2014), αλλά και στην ερμηνευτική Εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γ. Καλαντζή (α.π. 1999665/Θ1/9.12.2014, ΑΔΑ: Ψ7ΩΑ9-ΟΑΟ).

Η Ιερά Σύνοδος δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να καταργηθεί το μοναδικό δικαίωμα παρουσίας της Εκκλησίας στη διοίκηση του Ιερού Ιδρύματος της Τήνου, δηλ. η συμμετοχή του επιχωρίου Μητροπολίτη ως Προέδρου, σε πείσμα όσων επιμένουν να λησμονούν ότι το Ίδρυμα έχει πανελλήνιο και θρησκευτικό χαρακτήρα, καθώς έχει υπό την ευθύνη του την Ιερά Εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τον ομώνυμο ορθόδοξο Ιερό Ναό. Οι Ιεροί Ναοί και οι ιερές εικόνες είναι σεβάσματα της ορθοδόξου Πίστεως και όχι δημοτικές επιχειρήσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.