Ειδησεογραφικό site

Θεοδωράκης: Μην μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός του δυστυχώς επτωχεύσαμεν

63

Ότι έχασε πολύτιμο χρόνο κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας από το Βήμα της Βουλής το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού ο χρόνος λήγει για την Ελλάδα και η προθεσμία για την χώρα είναι η 14η Ιουνίου.

Ο κ. Θεοδωράκης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι αρέσκεται σε «καταστροφικούς αυτοσχεδιασμούς» και σημειώνοντας πως το πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «δεν έχει σχέδιο και όραμα για την Ευρώπη».

«Πολλοί υπουργοί σας είναι αντιευρωπαϊστές. Πολλά στελέχη σας υπονομεύουν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας», ανέφερε, τονίζοντας στο σημείο αυτό πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος θέλει μια έντιμη συμφωνία, έστω κι αν η κυβέρνηση υποχωρήσει  από ορισμένα από τα προεκλογικά της «ψέματα».

Όπως είπε, όμως, το κυβερνητικό μπλοκ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, φαίνεται να είναι αντίθετο με αυτήν την έντιμη συμφωνία, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να εμποδίσει τα στελέχη του κόμματός του να μιλούν εύκολα για ρήξη με τους δανειστές

«Ποια είναι η αναπτυξιακή σας πολιτική, ποια είναι η αναπτυξιακή σας πρόταση;», διερωτήθηκε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε πως στην… έκθεση ιδεών ο πρωθυπουργός και το επιτελείου του παίρνουν άριστα.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την ευρωπαϊκή πρόταση που θα έχει την υπογραφή της κυβέρνησης και των εταίρων μας καθώς, όπως υπογράμμισε, «η Ελλάδα πρέπει να κρατηθεί στο κέντρο της Ευρώπης».

Θεοδωράκης προς Τσίπρα: Μην μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός του δυστυχώς επτωχεύσαμεν

«Μην μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός του δυστυχώς επτωχεύσαμεν αλλά του ευτυχώς διασωθήκαμε» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη δευτερολογία του από το βήμα της Βουλής καλώντας τον πρωθυπουργό να καταλήξει σε συμφωνία την οποία όπως είπε οι 17 βουλευτές του Ποταμιού θα στηρίξουν.

Να διατηρήσουν την χώρα στον ευρωπαϊκό πυρήνα κάλεσε κυβέρνηση και εταίρους ο Σταύρος Θεοδωράκης, επιστρέφοντας παράλληλα το γάντι στον πρωθυπουργό ο οποίος νωρίτερα είχε καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να ξεκαθαρίσουν την θέση τους αναφορικά με την πρόσφατη πρόταση των δανειστών.

«Αναρωτηθήκατε αν είναι τρικ η πρόταση Γιούνκερ», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πορεία της διαπραγμάτευσης, για να προσθέσει: «Εσείς συνομιλείτε μαζί τους κάθε μέρα. Δεν είστε ταχυδρόμος που μεταφέρετε ερωτήματα, εσείς πρέπει να δώσετε τις απαντήσεις. Περιμέναμε μεγαλύτερη ειλικρίνεια».

Επιπροσθέτως, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να προχωρήσει στην δημιουργία εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης ώστε στην επόμενη κρίσιμη συνάντηση να υπάρξει κοινή εθνική γραμμή.

Ο κ. Θεοδωράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σπατάλησε κρίσιμο χρόνο σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «χάσατε κάποιους μήνες που δεν κάνατε τίποτα».

«Στη Ρίγα καταλάβατε ότι τα ψέματα τελειώνουν. Δεν έχετε απαντήσει όμως τι κάνατε τις 130 ημέρες», είπε και επισήμανε προς τα υπουργικά έδρανα πως ένας στους δύο πολίτες θεωρούν «λάθος» την διαπραγματευτική τακτική, συμπληρώνοντας ότι «ο κόσμος θέλει μια έντιμη συμφωνία».

Απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους εταίρους τους κάλεσε «να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να κρατηθεί η Ελλάδα στο κέντρο της Ευρώπης» και σημείωσε πως «θα πρέπει οι σύμμαχοι να βρουν λύση».

Ακόμη τόνισε πως το Ποτάμι θα «στηρίξει την «ευρωπαϊκή πρόταση» αρκεί, όπως είπε, «να έχουμε αποφασίσει να αφήσουμε πίσω τα παιχνίδια ρήξης και χρεοκοπίας και να μπούμε σε πορεία ανάπτυξης και κοινωνικών ανισοτήτων».

«Η συμφωνία θέλει δουλειά, θέλει σχέδιο, θέλει τόλμη»

Εμείς έχουμε διακόψει τις επαφές με την κυρία Μέρκελ γιατί αισθανόμαστε προδομένοι από τις πολλές αγκαλιές που έχει κάνει με τον Τσίπρα, δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής στη δευτερολογία του, απαντώντας στον πρωθυπουργό.

Ανέφερε δε ότι «εμείς αυτή τη συμφωνία θα την ψηφίσουμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάρετε λευκή επιταγή».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν είναι το Ποτάμι «παραπόταμος του παλιού συστήματος, ούτε δικό σας όπως μας εμφανίζουν  κάποιοι».

«Εχουμε μια ξεκάθαρη ροή να είναι προσεκτική η κυβέρνηση, εμείς δεν ψηφίσαμε μνημόνια, μνημόνια ψηφίσαν κάποιοι υπουργοί του κ. Τσίπρα, κάποιοι συνεργάτες», είπε και πρόσθεσε ότι «θα μας παρακαλάνε να ψηφίσουμε τα  Μνημόνια, που θα τα έχουν ονομάσει κάπως διαφορετικά».

«Μπορούν να μας λοιδορούν καθημερινά. Εμείς το εθνικό μας καθήκον θα το κάνουμε.
Η συμφωνία θέλει δουλειά, θέλει σχέδιο, θέλει τόλμη. Δεν μπορείτε να είστε τρισυπόστατος», δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης.

«Θέλω να το ρωτήσω ποια είναι η σχέση που θέλει να έχει ο κ. Τσίπρας με την τρόικα της δραχμής και υπάρχει στην Ελλάδα και είναι στην κυβέρνηση, ποιο είναι το όριο της δραχμής», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Ποταμιού και τόνισε ότι  ο κ. Τσίπρας επιμένει στο επίτευγμα της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, λέγοντας ότι πρώτη φορά βλέπει να αντιμετωπίζεται αυτό με 200 εκατ. ευρώ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.