Ειδησεογραφικό site

Θεοδωράκης για υπόθεση Φλαμπουράρη: Να δώσει απαντήσεις ο Τσίπρας – Το χαρτί στη δημοσιότητα

51

Να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στο θέμα του Αλέκου Φλαμπουράρη και της εταιρείας Διάτμηση κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Εμείς λέμε κάτι πάρα πολύ απλό, να δώσουν σήμερα τη συμβολαιογραφική πράξη που φαίνεται ότι ο κ. Φλαμπουράρης παραχώρησε τις μετοχές του σε άλλο πρόσωπο» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Σε τέτοια ζητήματα διαφθοράς όλοι καλοί είμαστε, οι απαντήσεις που πρέπει να δίνονται είναι συγκεκριμένες. Το χαρτί στη δημοσιότητα» συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωράκης μιλώντας στη διακαναλική του συνέντευξη.

Και διατύπωσε την ακόλουθη απορία: Γιατί όταν η κουβέντα για τη διαφθορά πάει να γίνει λίγο συγκεκριμένη τα κόμματα που κυβέρνησαν σιωπούν;

«Απαιτούμε από τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει αν θέλουν να μιλήσουν για διαφθορά» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης.

Υποστήριξε, μάλιστα, αν και το Ποτάμι δεν θέλει να τροφοδοτήσει τη συζήτηση αυτή σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας ήταν ενήμερος για πράγματα που εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες. «Ήταν ενήμερος για την υπόθεση Χαϊκάλη, εγώ τον είχαν ενημέρωσει. Είναι ενήμερος σε σχέση με χάρες υπουργών του προς φίλους τους».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκίνησε τη συνέντευξή του με το τραγούδι από τα παιδικά του χρόνια «Ο κόσμος υποφέρει και πονά κι εσείς τα ίδια παραμύθια».

Κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι «θέλουν να μας γυρίσουν στο 2013 όταν πέταγαν τις μεταρρυθμίσεις στο καλάθι των αχρήστων. Τους έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά, σε χρήμα και σε ψυχολογία».

Έθεσε, μάλιστα, το δίλημμα των εκλογών στους πολίτες: να επιστρέψει στο παρελθόν ή να φύγει μπροστά με το Ποτάμι.

Πριν ξεκινήσουν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων το λόγο πήραν οχτώ στελέχη του Ποταμιού που ανέλυσαν το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος.

«Σκορπάμε λεφτά, στους 10 ανέργους οι 9 δεν παίρνουν κανένα επίπεδα. Χρειαζόμαστε ένα ασφαλιστικό σύστημα ενιάιο και δίκαιο, για όλους, επιμύκηνση του επιδόματος ανεργίας, εγγύηση για πρόσβαση σε σύστημα υγείας, για βρεοδονηπιακούς σταθμούς» ανέφερε ο οικονομολόγος και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μάνος Ματσαγγάνης.

Στο θέμα της κοινωνικής κρίσης αναφέρθηκε η Αντιγόνη Λυμπεράκη τονίζοντας ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα κοινωνικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των κρίσεων, για να εξασφαλίζει ότι όταν έρθει η αναπτυξη να μην μείνει κανείς έξω όπως είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Αναπτύσσοντας την πρόταση του Ποταμιού είπε ότι «εμείς θέλουμε ένα σύστημα για να καλύπτει τις ανάγκες όλων, όπως για παράδειγμα το ΕΚΑΣ αλλά θα είναι για όλους όσους έχουν ανάγκη. Θα εντοπίζει αυτούς με χαμηλό εισόδημα, θα τους παρέχει άμεση χρηματική βοήθεια, θα τους βοηθά να το ξεπεράσουν με ένταξη στην αγορά εργασίας. Με ενίαια κριτήρια, κανείς δεν θα το λαμβάνει αν δεν το δικαούται» σημείωσε η καθηγήτρια Οικονομικών και υποψήφια βουλευτής.

Στα δημοσιονομικά και το τραπεζικό σύστημα αναφέρθηκε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Γιώργος Παγουλάτος:

-Δεν πρέπει να κοιτούμε μόνο τους στόχους, αλλά και τους δεικτες, να παρακολουθούνται και οι δείκτες φτώχεια κλπ.
-Απαιτείται κοινή ευρωπαική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και των φορολογικών παραδείσων
-Χρειάζεται δημοσιονομική ενοποιήση με κοινό προυπολογισμό Ευρωζώνης
-Υπάρχει ανάγκη για ένα Κοινό Ευρωπαικό σύστημα χρηματοδότησης ανέργων
-Απαιτείται ένα ευρωπαικό πρόγραμμα επενδύσεων έξτρα από το πακέτο Γιουνκερ με αγορά ευρωομολόγων
-Απαραίτητη η τραπεζική ενοποίηση με κοινό ευρωπαικό σύστημα εγγυήσης καταθέσεων
-Εισηγούμαστε μία ρήτρα εξόδου από το ευρώ ώστε να αρθεί το αμετάκλητο εξόδου από την ευρωζώνη. Με αυτό δεν θα ζούμε αυτό που βιώσαμε με την απειλή να βγούμε από το ευρώ.

«Μόνο μεσω της επιχειρηματικότητας μπορεί η Ελλάδα να βγει από το τέλμα. Οι θέσεις εργασίας δεν νομοθετούνται, αλλά δημιουργούνται. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης, να αλλάξουμε την παροχή υπηρεσίων που δεν δίνουν προστιθέμενη αξία, να δημιουργηθεί ξανά το τραπεζικό σύστημα, να μειωθούν οι φόροι, σταθερό φορολογικό σύστημα και να μειωθεί το κόστος ενέργειας» είπε ο επιχειρηματίας Στρατής Μούγερ.

«Να γίνουν επενδύσεις, να γίνονται οι συμβάσεις παραχώρησης με διαφανείς τρόπους» είπε ο διπλωματούχος μηχανικός Θανάσης Σκοκος και πρότεινε να πραγματοποιηθούν οι αποκρατικοποίησεις. Τόνισε ότι είναι μεγάλος βραχνάς το ιδιωκό χρέος, Οι ελληνες χρωστάμε 200 δισ. ευρώ στις τράπεζες 80 ευρώ στο δημόσιο, από τα οποία μόνο τα 5-10 δισ. ευρώ θα εισπραχθούν. «Κανείς δεν μπορεί να χάσει το σπίτι του, αν πραγματικά δεν μπορεί να το πληρώσει Πρέπει να γίνει ένας οργανισμός ο οποίος θα αναδιαρθώσει παραγωγικά όλη την ελληνική οικονομία και βγάζοντας αυτά τα δάνεια από τις τράπεζες τότε θα μπορέσουν να τροφοδοτήσουν την οικονομία και θα χρειάζονται άλλο στήριξη επιβαρύνοντας το φορογούμενο» συμπλήρωσε.

Στην ανάγκη για άμεση και οριστική ανακεφαλαιοιποιηση τραπεζών, πάταξη της φοροδιαφυγής για να μειωθούν και τα βάρη από το κόσμο, εμπέδωση κλίματος σταθερότητας, μείωση της γραφειοκρατίας για προσέλκυση επενδύσεων και επίλυση του θέματος του χρέους αναφέρθηκε ο Χάρης Θεοχάρης. «Να μην υπάρξει ούτε μία μέρα χαμένη από το πλάνο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με χρήση και ιδιωτικών κεφαλαίων. Για τη φοροδιαφυγή πρότεινε μία ΔΟΥ για όλα τα φυσικά πρόσωπα,  ηλεκτρονική τιμολόγηση, χρονοδιάγραμμα για όλα τα φορολογικά νομοσχέδια όταν καταθέτει προυπολογισμό, φορολογικοί έλεγχοι μέσω διασταύρωσης στοιχειων, ελέγχους σε μεγάλους ελεύθερους επαγγελματίες, ενεργοποιήση και επαναπατρισμό ανενεργών ανενεργών κεφαλαίων στο εξωτερικό, απαλλαγή του 40% από τον ΦΠΑ και κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων.

Η Λενιώ Μυριβίλη από τους Οικολόγους ζήτησε να γίνει στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, να δοθεί στρατηγικός στόχος προς το ΔΕΗ και να επιτραπεί να μπουν περισσότερες ανεμογενήτριες και φωτοβολταικά. «Να γίνει ένα θεσμικό πλαίσιο για συνεταιρισμούς παραγωγών ενέργειας, ώστε τα οφέλη να γυρίζουν πάλι στους καταναλωτές» συμπλήρωσε η κυρία Μυριβίλη.

Έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις αλλά ξεκινούσαμε από πολύ μικρή βάση παρατήρησε ο οικονομολόγος Πάνος Τσακλόγλου ο οποίος τόνισε την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτίωσουν την εικόνα του δημόσιου τομέα. «Πρέπει να γίνουν προσπάθειες προσέλκυσης επενδύσεων» συμπλήρωσε τονίζοντας την ανάγκη «να μείνουμε αταλάντευτα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.