Ειδησεογραφικό site

Θα πληρωθεί αύριο η δόση στο ΔΝΤ (300 εκ. ευρώ) για να έχει ένα ατού η κυβέρνηση απέναντι στους «θεσμούς»

26

Τη διαβεβαίωση ότι το ΔΝΤ θα πληρωθεί τις δόσεις του, παρέχουν τις τελευταίες ώρες κυβερνητικές πηγές, σε μία προσπάθεια καθησυχασμού και αποτροπής του κινδύνου να δημιουργηθεί πανικός. Παράλληλα ξεκαθαρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, με βάση και την ελληνική πρόταση, που «είναι η μόνη ρεαλιστική», εκτιμώντας ότι «όλα μπορούν να αλλάξουν από την πρόταση των δανειστών», την οποία χαρακτηρίζουν «της πλάκας». Μάλιστα σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «το κείμενό μας είναι 47 σελίδων, ενώ το δικό τους μόλις πέντε. Τους προκαλούμε να το δώσουν στη δημοσιότητα. Δεν αντέχει στην κριτική ενός σοβαρού οικονομολόγου».

Εμφανώς ενοχλημένοι από τη στάση των δανειστών, που είναι όλα καλά λόγια δημοσίως, αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες διατυπώνουν τις πιο σκληρές αξιώσεις, έκαναν λόγο για «ξεπερασμένη τακτική, που δεν περνάει».

Έλεγαν επίσης ότι το περίμεναν ότι η αρχική πρόταση των δανειστών θα είναι τόσο σκληρή. «Από πού κατεβήκαμε;» ρωτούσαν με νόημα.

Ως προς το ΔΝΤ η ίδια κυβερνητική πηγή έλεγε με νόημα ότι «έχουμε αποδείξει ότι βρίσκουμε τα χρήματα όταν χρειάζεται κι αν δεν τα βρίσκουμε εμείς τα βρίσκουν αυτοί για να πληρώσουμε». Επισημαίνουν δε τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τη νύχτα από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να υπάρχει σχετική ανησυχία για την καταβολή της δόσης.

Πάντως στην κυβέρνηση προσπαθούν ταυτόχρονα να αναλύσουν και το πώς κινούνται οι δανειστές που δεν είναι ωστόσο ένα ενιαίο μπλοκ. «Στην πρόταση των Βρυξελλών υπάρχουν κυρίως οι ιδέες του ΔΝΤ, αλλά η Μέρκελ και ο Ολάντ γνωρίζουν ότι αυτή η πρόταση δεν περνάει» σημείωνε άλλος κυβερνητικός παράγοντας. Κάποιοι στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι πρόκειται για μία τακτική κίνηση των δανειστών, οι οποίοι πλασάρουν τώρα την πιο σκληρή εκδοχή μίας συμφωνίας για να μετρήσουν τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, αλλά μέσα από την πολιτική διαπραγμάτευση θα βρεθεί μία χρυσή τομή των δύο προτάσεων, της ελληνικής και των εταίρων.

«Δύσκολη» η επίτευξη συμφωνίας – Ο Τσίπρας θα κάνει αντιπροσφορά

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης ο οποίος μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο δίκτυο CNBC είπε πως η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της θα είναι δύσκολη, προσθέτοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα κάνει αντιπροσφορά στους Θεσμούς προκειμένου να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Όπως είπε, αν και υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών σε ορισμένα μέτρα, ωστόσο, οι διαφωνίες παραμένουν και πως θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία όταν οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε κλίμα «πολεμικό».

Σημειώνεται πως πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ αλλά και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.