Ειδησεογραφικό site

Θέσπιση βραβείου «Μένης Κουμανταρέας» για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς

39

Νεκρός μέσα στο διαμέρισμά του στην Κυψέλη στον 4ο όροφο επί της Ζακύνθου 3, βρέθηκε ο σπουδαίος συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η είδηση της δολοφονίας του 83χρονου συγγραφέα συντάραξε την κοινή γνώμη και βύθισε σε θλίψη τον κόσμο που τον αγάπησε μέσα από τα βιβλία του. Η Εταιρεία Συγγραφέων τιμά τη μνήμη του σπουδαίου συγγραφέα που έχασε τόσο βάναυσα τη ζωή του. Μετά από έκτακτη σύγκλιση του διοικητικού της συμβουλίου, η Εταιρία Συγγραφέων αποφάσισε ομόφωνα να θεσπίσει βραβείο μυθιστορήματος για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς, στη μνήμη του ιδρυτικού μέλους της και κορυφαίου πεζογράφου, Μένη Κουμανταρέα.

Γεννημένος το 1931, ο Μένης Κουμανταρέας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς της ελληνικής πεζογραφίας/ Το 1949 αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Αθηνών, χωρίς να ακολουθήσει συστηματικές πανεπιστημιακές σπουδές. Εργάστηκε επί είκοσι χρόνια σε ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες. Το 1961 άρχισε να συνεργάζεται με το περιοδικό «Ταχυδρόμος», και το 1962 εμφανίστηκε στη λογοτεχνία με τη συλλογή διηγημάτων «Τα μηχανάκια».

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην αντιστασιακή έκδοση «18 Κείμενα» και οδηγήθηκε τρεις φορές σε δίκη βάσει του νόμου «περί ασέμνου δημοσιεύμα-τος» για το έργο του «Το αρμένισμα»- ωστόσο, το 1972 πήρε την υποτροφία DAAD για το Βερολίνο. Μετά το 1982 ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη συγγραφή και τη μετάφραση· μετέφρασε, μεταξύ άλλων, έργα των Λιούις Κάρολ, Έντγκαρ Άλαν Πόε, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Ουίλιαμ Φώκνερ και Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1967, για το «Αρμένισμα») και δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1976, για τη «Βιοτεχνία υαλικών» και, 2002, για το «Δυο φορές Έλληνας»), καθώς και με το Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του, το 2008. ‘Ηταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Τη δεκαετία του 1980 διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Βιβλία του μεταφράστηκαν σε δεκατρείς γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, αλβανικά, τουρκικά, ολλανδικά, ρωσικά, εσθονικά, λετονικά, εβραϊκά, και διηγήματά του σε διάφορες άλλες (κινεζικά, τσεχικά, κ.ά.). Το πιο πολυμεταφρασμένο βιβλίο του στο εξωτερικό είναι η «Κυρία Κούλα» και ακολουθούν η «Βιοτεχνία υαλικών», το «Η μυρωδιά τους με κάνει να κλαίω», «Η φανέλα με το εννιά» και «Ο ωραίος λοχαγός».

Τα σχόλια είναι κλειστά.