Ειδησεογραφικό site

Θάνου: Ο ελληνικός πολιτισμός είναι κληρονομιά ολόκληρης της Ευρώπης

69

Ο ελληνικός πολιτισμός είναι κληρονομιά ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου, υποστήριξε η πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, στο πλαίσιο των εγκαινίων έκθεσης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείου.

Σύμφωνα με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό, η έκθεση, υπό τον τίτλο «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος – 19ος αιώνας» , αποτελεί την απαρχή εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 150 ετών από την θεμελίωση του Αρχαιολογικού Μουσείου.

«Οι επισκέπτες της εκθέσεως θα απολαύσουμε έναν περίπατο στη μνημειακή Αθήνα του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα, με συνοδοιπόρους τους Δυτικοευρωπαίους περιηγητές σε μία αναδρομή στο παρελθόν, στα χρόνια που ανακάλυπταν τα υπέροχα ερείπια της τότε μικρής Αθήνας και το κλασσικό παρελθόν του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού», ανέφερε ο Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η έκθεση είναι όμως και εξαιρετικά επίκαιρη, καθώς προβάλλει την Ελλάδα μέσα από τα μάτια των ξένων επισκεπτών με τις ωραιοποιήσεις και τις προκαταλήψεις του χθες, με έναν ενθουσιώδη φιλελληνισμό -λατρεία για τα αρχαία μάρμαρα- παρά την άγνοια για τις ζωές των τότε κατοίκων της Ελλάδας».

Σε μια εποχή σαν τη σημερινή, εξήγησε, που και πάλι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ίσως περισσότερο απ’ ότι θα της αναλογούσε με βάση το πληθυσμιακό ή οικονομικό μέγεθος της χώρας, αλλά ανάλογο με τη βαρύτητα της ιστορίας και του πολιτισμού της, ακριβώς επειδή, χάρη και στους περιηγητές του παρελθόντος, έγινε κοινή συνείδηση στην Ευρώπη ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι και κληρονομιά ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου».

Όπως μάλιστα, έσπευσε να επισημάνει η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, «χάρη στους περιηγητές και τις γκραβούρες, τις ελαιογραφίες και τα κείμενα που δημιούργησαν, η Ευρώπη αλλά και η τότε τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, είχαν την ευκαιρία ή το ερέθισμα να ανακαλύψουν τις «κλασσικές» ρίζες τους».

«Οι φιλέλληνες, στήριξαν τον Ελληνικό Απελευθερωτικό Αγώνα, οι Έλληνες διαμόρφωσαν εθνική συνείδηση, θεμελιωμένη και στην κληρονομιά που συμβολίζουν τα αρχαία μάρμαρα, τα σκορπισμένα παντού στην Αττική γη και όχι μόνο. Χάρη σε αυτό το κύμα του ρομαντικού φιλελληνισμού, παρ’ όλες τις σκοτεινές πλευρές του, το μικρό και φτωχό ελληνικό κράτος που γεννήθηκε από την επανάσταση του 1821, έμαθε να αγαπάει τα υπέροχα ερείπια, να κάνει ανασκαφές, με τη στήριξη και των ξένων αρχαιολογικών εταιρειών, να στήνει μοναδικά στον κόσμο μουσεία, όπως και αυτό που συμπληρώνει σε λίγους μήνες τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του», ανέφερε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας, υποστήριξε πως «έτσι, έχουν σήμερα την ευκαιρία τα εκατομμύρια των σύγχρονων περιηγητών να απολαύσουν σ’ αυτό το μουσείο, αλλά και σχεδόν παντού στην Ελλάδα, ένα ταξίδι στην κληρονομιά της ανθρωπότητας, πολύ πιο εύκολα, πολύ πιο άνετα και με πολύ περισσότερη γνώση διαθέσιμη, σε σύγκριση με τους πρωτοπόρους περιηγητές του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.