Ειδησεογραφικό site

Η τρόικα ωθεί σε έξοδο στη σύνταξη περί τους 150.000 εργαζόμενους – Βουλιάζουν τα ταμεία

21

Κύμα φυγής στη σύνταξη πυροδοτούν οι απαιτήσεις της τρόικας για αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Υπολογίζεται πως περίπου 150.000 εργαζόμενοι, σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν θεμελιώσει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, βρίσκονται προ της συνταξιοδότησης φοβούμενοι τις ανατροπές.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ειδικά στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης περίπου 60.000 υπάλληλοι που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν άμεσα άρχισαν να υποβάλλουν παραιτήσεις.

Η κυβέρνηση έχει προτείνει στην τρόικα την αύξηση των ενδιάμεσων (πριν από το 62ο έτος) ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά το 2018 με την προσθήκη 2 ετών από την 1/1/2019 και 4 ετών από την 1/1/2020 έτσι ώστε την 1/1/2021 να ισχύει για όλους πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (οικοδόμους, εργαζομένους σε στοές, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.ά.) το 62ο έτος για μειωμένη και το 67ο για πλήρη σύνταξη.

Μετά τις αυξήσεις των ορίων που ήδη έχουν επιβληθεί με την προσθήκη 2-12 ετών για όσους θεμελιώνουν από την 1/1/2013 συνταξιοδοτικό δικαίωμα, στους υπόλοιπους «παλαιούς» ασφαλισμένους δίνεται περίοδος χάριτος 4 ετών.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είναι καθησυχαστικός και τονίζει ότι δεν θίγονται οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα έως το τέλος του 2014. Γι’ αυτούς δεν αλλάζει ούτε το όριο ηλικίας ούτε ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι με την αναστάτωση που δημιουργήθηκε και το νέο κύμα των αιτήσεων για συνταξιοδότηση που πυροδότησε κινδυνεύουν να βουλιάξουν τα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που πρέπει να αποφευχθεί.

Διαβάστε ακόμα: «Τσουνάμι» συνταξιοδοτήσεων στο Δημόσιο με 21.500 αποχωρήσεις μέσα στο 2014

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.