Ειδησεογραφικό site

Η «τρόικα» πιέζει για επικουρικές, για φόρους-τέλη υπέρ τρίτων και για την «μικρή ΔΕΗ»

49

Οι… “αστερίσκοι” του περασμένου Αυγούστου έρχονται τώρα στην επιφάνεια και προβάλλουν ως απαιτητές αλλαγές, ως δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Εν όψει μάλιστα της άφιξης της Τρόικας, μέσα στις επόμενες ημέρες, προκειμένου να ξεκινήσει ο πέμπτος κατά σειρά κύκλος διαπραγμάτευσης και αξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας, οι δεσμεύσεις τις οποίες έχει συμφωνήσει να αναλάβει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται και καταγράφονται στην “Έκθεση σχετικά με τη συμμόρφωση της Ελλάδας για τα ορόσημα εκταμίευσης της τελευταίας δόσης 1 δισ. ευρώ της τέταρτης αξιολόγησης (Αύγουστος 2014)”. Μια έκθεση που αποκαλύπτει το Capital.gr και η οποία έχει συνταχθεί από το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το προσωπικό του ΔΝΤ.
Αναλυτικότερα η έκθεση αποκαλύπτει ότι τον Αύγουστο η Ευρω-ομάδα, ενέκρινε μεν το 1 δισ. ευρώ της υποδόσης προς την χώρα μας αλλά με «αστερίσκους» στα ορόσημα που μεταφέρονται για… τώρα ως κυβερνητικές δεσμεύσεις. Δεσμεύσεις οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν παρέμβαση στους φόρους υπέρ τρίτων, νέα συγχώνευση ταμείων, απλοποίηση ΦΠΑ, υιοθέτηση νόμου για την επιχορήγηση των κομμάτων και τέλος νέες παρεμβάσεις στην ΔΕΗ.
Το έγγραφο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα «ορόσημα μπορούν να θεωρηθούν ότι πληρούνται σε μεγάλο βαθμό. Οι μελλοντικές δεσμεύσεις στο πλαίσιο των ορόσημων που συζητήθηκαν είναι ανάγκη να συμφωνηθούν ως μέρος της επικείμενης αποστολής επανεξέτασης. Επίσης, η ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, αν δεν λάβει χώρα σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που παρέχονται από τις αρχές, θα πρέπει να γίνει αναγκαία προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της επικείμενης αναθεώρησης»…
Ανά πεδίο αναφέρεται ότι:
* Συγχώνευση επικουρικών ταμείων στο ETEA. «Οι αρχές υποστήριξαν ότι δεν είναι δυνατόν να συγχωνευθούν σε αυτό το στάδιο μερικά από τα ταμεία» για τεχνικούς λόγους. Η συγχώνευση για τα υπόλοιπα θα υλοποιηθεί από την 1η Ιουλίου 2015, εφόσον αυτά εξακολουθούν να είναι υπό το δημόσιο τομέα.
* Τέλη υπέρ τρίτων. Αν και μέχρι στιγμής έχει καταργηθεί σχεδόν η πλειονότητα των τελών και φόρων υπέρ τρίτων, η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί να καταργήσει και τα εναπομείναντα πέντε. Τέλη (που σχετίζονται με τα τέλη διαφήμισης), στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος» το οποίο «πρέπει να νομοθετηθεί έως τον Νοέμβριο του 2014, καθώς προβλέπεται στο Μνημόνιο, και αυτό το ζήτημα θα πρέπει να συζητηθεί κατά την επόμενη αναθεώρηση». Στην Κυβέρνηση έχουν επεξεργασθεί πρόταση παρέμβασης με αναφορά στο αγγελιόσημο.
* Έγκριση της δασικής νομοθεσίας. «Οι αρχές έχουν δεσμευτεί να υποβάλουν Προεδρικό Διάταγμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το τέλος Νοεμβρίου 2014, για έγκριση από τις αρχές Φεβρουαρίου 2015.
* Διοικητική επιβάρυνση νομοθεσίας. «Οι αρχές έχουν θεσπίσει νομοθεσία που σχετίζονται με το 80% της μείωσης του διοικητικού φόρτου» και «έχουν δεσμευτεί σε ένα σχέδιο δράσης με χρονικά όρια για όλες τις εκκρεμείς ρυθμίσεις. Αυτό περιλαμβάνει την υιοθέτηση της απλοποιημένης μορφής ΦΠΑ, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015».
* Μικρή ΔΕΗ. «Μπορεί να χρειαστεί αξιολόγηση σε μεταγενέστερο στάδιο πριν από την πώληση, εφόσον παρουσιαστούν εμπόδια για την ιδιωτικοποίηση».
* Έγκριση της νομοθεσίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. «Ο νόμος δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί» και το ορόσημο παραμένει ανεκπλήρωτο» αναφέρεται. Έτσι οι «αρχές έχουν παράσχει πρόσθετες εγγυήσεις όσον αφορά την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή του». «Ο νόμος αυτός μπορεί να υιοθετηθεί μόνο από το Κοινοβούλιο στην Ολομέλεια. Αυτό δεν θα είναι δυνατόν μέχρι τον Οκτώβριο» καθώς το Κοινοβούλιο έως τότε θα λειτουργεί σε θερινό τμήμα. Επικαλείται μάλιστα επιστολή του Προέδρου της Βουλής που αναφέρει ότι «ο νόμος θα τεθεί σε ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της επόμενης συνόδου ολομέλειας που αρχίζει στις 7 Οκτωβρίου και σίγουρα πριν από τις 13 Οκτωβρίου». «Κατά συνέπεια, το Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου θα είναι σε θέση να επαληθεύσει ότι ο νόμος έχει εγκριθεί όπως αναμένεται».
Πηγή: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.