Ειδησεογραφικό site

Επίδομα 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό στους πλημμυροπαθείς της Αττικής – Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

371

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών, με 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών αποφασίστηκε νωρίτερα σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης, την οποία συγκάλεσε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Η απόφαση, η οποία ελήφθη στο πλαίσιο της υλοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πλημμύρες, προβλέπει επίσης την οικονομική ενίσχυση με 1.174 έως 5.869 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και αντικατάσταση οικοσκευής.

Στη σύσκεψη, εκτός από τον υφυπουργό, συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας κ. Μπέκου, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων, ενώ υπήρξε συνεννόηση και με τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι των Δήμων, ανέφεραν, ότι έως τώρα έχουν υποβάλλει αίτημα για απογραφή ζημιών περίπου 350 νοικοκυριά.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας, τόνισε την ανάγκη της τήρησης όλων των διαδικασιών και των προϋποθέσεων, προκειμένου, όπως ανέφερε, άμεσα και με πλήρη διαφάνεια να αποκατασταθούν οι πραγματικά ζημιωθέντες, ενώ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των συναρμοδίων υπουργείων της Περιφέρειας και των Δήμων που επλήγησαν ώστε να προκύψουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους πολίτες.

Συνεχίζοντας ο υφυπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους δημάρχους, ότι η μεταφορά των απαραίτητων πόρων στους Δήμους για την καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει άμεσα, από τις υπάρχουσες πιστώσεις για φυσικές καταστροφές, μετά από συγκεκριμένο αίτημα των Δήμων προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, και συγκεκριμένα προς την Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης της Γ.Γ. Πρόνοιας.

Προϋποθέσεις

Για να λάβουν οι πληγέντες το επίδομα των 586,94 ευρώ απαιτείται:

– Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.

– Βεβαίωση Πυροσβεστικής, έκθεση αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου ότι η κατοικία επλήγη από το συγκεκριμένο γεγονός.

– Αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

– Η καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο εφόσον πληρούνται όλες οι λοιπές προϋποθέσεις.

Τα κριτήρια για την καταβολή του βοηθήματος των 1.174 ευρώ έως 5.869 ευρώ, είναι:

– Ο αριθμός μελών οικογένειας.

– Ο βαθμός ζημιών (Α, Β, Γ κατηγορία ζημιών).

– Μέγεθος κατοικίας (μικρότερο των 50 τ.μ., 50-80 τ.μ., μεγαλύτερο των 50 τ.μ.).

Η ενίσχυση αυτή χορηγείται στους πληγέντες ανεξάρτητα αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή παραχωρημένη.

Στην περίπτωση όμως της ενοικιαζόμενης ή παραχωρημένης κατοικίας το 25% της αποζημίωσης που αφορά την επισκευή της κατοικίας αποδίδεται στον μισθωτή μόνο με την συναίνεση του ιδιοκτήτη για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την επισκευή της κατοικίας.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την καταβολή της αποζημίωσης, είναι η εξής:

– Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.

– Εξέταση των αιτημάτων από την τριμελή επιτροπή που συγκροτεί ο Δήμος.

– Αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την οικονομική ενίσχυση, την αποκατάσταση κατοικιών και οικοσκευής.

– Καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο με βάση την απόφαση της τριμελούς επιτροπής εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

555  σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν 

Σε 555 έχουν ανέλθει οι περιπτώσεις σπιτιών, καταστημάτων και αυτοκινήτων που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες σύμφωνα με την πυροσβεστική, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος σε τηλεφωνική παρέμβασή του το πρωί της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Ο κ. Ντινόπουλος είπε πως οι 555 περιπτώσεις ζημιών, όπως έχουν καταγραφεί μέχρι αυτή την ώρα, προκλήθηκαν σε σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα. Πρόσθεσε ότι έως το απόγευμα της Κυριακής θα υπάρξει πλήρη εικόνα των καταστροφών.

Επιπλέον, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι σήμερα θα κατατεθεί το αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να δοθούν άμεσα τα κονδύλια στους δήμους για την αποκατάσταση των πληγέντων.

Η Περιφέρεια Αττικής στους πληγέντες Δήμους

Το Σάββατο η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, επισκέφθηκε το Καματερό και τους Αγίους Αναργύρους. Συγκεκριμένα επισκέφθηκε το 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο, καθώς και κατοικίες που υπέστησαν ζημίες από την πρόσφατη πλημμύρα. Συζήτησε με τους κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς για πολλοστή φορά είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Παράλληλα, από το πρωί της ίδιας μέρας, μηχανικοί της Περιφέρειας Αττικής, με επικεφαλής τους αντιπεριφερειάρχες Πειραιά, Κεντρικού Τομέα, Δυτικού Τομέα και Δυτικής Αττικής επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές. Σε συνεργασία με τους Δήμους προέβησαν στη διενέργεια αυτοψιών και στην καταγραφή ζημιών πληγέντων κτηρίων και έργων υποδομής, έτσι ώστε να οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχέ,ς καθώς επίσης και στην ενημέρωση των πολιτών και των επιχειρήσεων ενόψει της αποζημίωσής τους. Τα περισσότερα συνεργεία έχουν ολοκληρώσει τις αυτοψίες τους και μέχρι σήμερα, Κυριακή, θα έχουν ολοκληρώσει το σχεδιασμό χαρτών πληγεισών περιοχών και συντάξει τις σχετικές τεχνικές εκθέσεις που θα διαβιβαστούν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών εντός των οποίων θα αποζημιωθούν οι θεομηνιόπληκτοι (άρθρο 36 του ν. 2459/1977, ΦΕΚ Α 17 και ΥΑ 20725/Β.979/10-5-2011, ΦΕΚ Β 1207).

Ήδη ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής, Κοσμάς Παπαχρυσοβέργης, γνωστοποίησε στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τις πληγείσες περιοχές.

Επίσης, η Περιφέρεια Αττικής, από την Παρασκευή το βράδυ συντονίζει και συμμετέχει σε επιχειρήσεις απάντλησης υδάτων, καθαρισμού φερτών υλικών και ρεμάτων, στους δήμους: Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Ιλίου, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Αχαρνών – Θρακομακεδόνων, Περάματος, κ.α.. Ύστερα από σχετικά αιτήματα των δήμων Ιλίου και Αχαρνών – Θρακομακεδόνων, η Περιφέρεια απευθύνθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξή τους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (ν. 3013/2002, ΦΕΚ Α 102).

Τη Δευτέρα, ύστερα από αίτηση των επιχειρήσεων, θα ξεκινήσουν οι καταγραφές των ζημιών που προκλήθηκαν, από Επιτροπές της Περιφέρειας Αττικής. Οι επιχειρήσεις, όπως ορίζονται στο άρθρο 36 του ν. 2459/1977, ΦΕΚ Α 17, μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις αποζημίωσης στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής (Συγγρού 15 – 17, 115 47, Αθήνα, τηλ. επικοινωνίας 2132063663, 2132063655).

Διευκρινίζεται ότι για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πολιτών, για επισκευές κύριας κατοικίας ή αντικατάσταση οικοσκευής κλπ, αρμόδιοι είναι οι οικείοι Δήμοι.

Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά

Εργασίες για την καταγραφή και αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες της νεροποντής ξεκίνησαν, από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά. Συγκεκριμένα ενεργοποιήθηκαν συνεργεία, τα οποία άρχισαν να εργάζονται από τα βράδυ της Παρασκευής:

1. Αποκαταστάθηκαν οι βλάβες στο οδόστρωμα και στα φρεάτια, στη λεωφόρο Δημοκρατίας, στο ύψος της Ιχθυόσκαλας ενώ απομακρύνθηκαν φερτές ύλες από το δρόμο.
2. Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην λεωφόρο Αν. Παπανδρέου, αφού έγινε απάντληση υδάτων από τις σήραγγες της λεωφόρου. Πάντως, μέχρι το απόγευμα συνεχίζονταν οι εργασίες στην σήραγγα, στο ύψος της Πύλης Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά. Επίσης, από νωρίς το πρωί του Σαββάτου συνεργεία μηχανικών της Π.Ε. Πειραιά έκαναν επιτόπιες αυτοψίες στην πλ. Ιπποδαμείας, στον Πειραιά, στην Παλαιά Κοκκινιά, στην Αγία Σοφία Πειραιά (οδό Αιτωλικού), στο Κερατσίνι και στο Πέραμα για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και την καταγραφή καταστημάτων και επιχειρήσεων, που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης είχε διαδοχικές συναντήσεις συνεργασίας με τους δημάρχους Πειραιά Γ. Μώραλη, Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκο και Περάματος, Γ. Λαγουδάκη.

Σήμερα το πρωί στελέχη της Διεύθυνσης Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά θα προχωρήσουν σε καταγραφή των ζημιών σε εμπορικά καταστήματα.

Να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες της Π.Ε. Πειραιά βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα από το πρωί της Παρασκευής, λόγω της πρόγνωσης της ΕΜΥ για την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Γι’ αυτό, στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πειραιά βρίσκονταν, εγκαίρως, σε επικίνδυνα σημεία, όπως είναι η διασταύρωση της λεωφόρου Δημοκρατίας με τη λεωφόρο Σχιστού, στο ύψος της Ιχθυόσκαλας Κερατσινίου και όταν σημειώθηκαν πλημμύρες και παρέστη ανάγκη έγιναν, άμεσα, με την συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενέργειες για τον απεγκλωβισμό οδηγών και την απομάκρυνση ακινητοποιημένων οχημάτων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης επισκέφθηκε πολλές γειτονιές, που αντιμετώπισαν αυξημένα προβλήματα ενώ το βράδυ της Παρασκευής, συνόδευσε την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, στους Αγίους Αναργύρους, στην Παλαιά Κοκκινιά.

Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής

Ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου με κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών και της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής το πρωί του Σαββάτου επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές. Ξεκίνησαν από το δήμο Φυλής – Άνω Λιοσίων και από το ρέμα Εσχατιάς, στο οποίο εμφανίστηκαν και τα σημαντικότερα πλημμυρικά φαινόμενα.

Διαπιστώθηκε ότι Νότια της Αττικής οδού και συγκεκριμένα παραπλεύρως της οδού Ανεξαρτησίας, υπήρχαν σοβαρότατες ζημιές στα πρανή του ρέματος σε μήκος 800μ. Είχαν γκρεμιστεί τοιχία, που κατέστρεψαν και τμήμα της οδού Ανεξαρτησίας. Στο Δημοτικό διαμέρισμα Ζεφυρίου στη συμβολή των οδών Ιλισού και Βούρβαχη στο ρέμα Εσχατιάς ξεθεμελίωσε το οδόστρωμα στην οδό Ιλισού, αποκαλύφθηκαν φρεάτια ομβρίων, και κατέρρευσε τοιχίο της γέφυρας, με ταυτόχρονη καθίζηση και αποκάλυψη φρεατίων. Στο δήμο Ασπροπύργου στο ρέμα του Αγίου Ιωάννη λίγα μέτρα μετά τη διασταύρωση με τη λεωφόρο ΝΑΤΟ παρασύρθηκε πεζογέφυρα και λίγα μέτρα πιο πάνω αποκαλύφθηκε αγωγός καυσίμων.

Το κλιμάκιο της Περιφέρειας διαπίστωσε ζημιές σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, και σε αγροτικές καλλιέργειες. Κοινό ήταν το συμπέρασμα με τους δημάρχους Χρίστο Παπού και Νίκο Μελετίου ότι κυρίως απαιτείται επείγουσα αποκατάσταση των πρανών και συνολική διευθέτηση του ρέματος Εσχατιάς. Επισημάνθηκε ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η απαγόρευση διέλευσης οχημάτων στην οδό Ανεξαρτησίας και στην Ιλισού στο δήμο Αχαρνών. Οι υπηρεσίες συζήτησαν και με κατοίκους της περιοχής.

Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα

Από το πρωί του Σαββάτου συνεργεία της ΠΕ και των Δήμων καταγράφουν αναλυτικά τις ζημίες στην ΠΕ Δυτικού Τομέα. Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Σπύρος Τζόκας μαζί με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεόδωρο Σχινά και συνεργάτες της Περιφέρειας επισκέφτηκαν πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αθήνας (π.χ. οδοί Φιλιππιάδος, περιοχή Κλειστού Γυμναστηρίου Περιστερίου, Τσαλαβούτα κ.ά.), όπου συνομίλησαν με τους κατοίκους και δεσμεύθηκαν για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων τους. Η βασική δέσμευση ήταν η σύνταξη μελέτης από την Περιφέρεια για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος στη οδό Φιλιππιάδος. Τα γεγονότα αυτά επιβεβαιώνουν την ορθότητα της ένταξης αντιπλημμυρικών έργων της Δυτικής Αθήνας στον Περιφερειακό Προϋπολογισμό.

Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα

Το μεσημέρι του Σαββάτου κλιμάκια των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος, καθώς και η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αττικής, Ερμίνα Κυπριανίδου μαζί με το δήμαρχο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος, Αριστείδη Βασιλόπουλο, επισκέφτηκαν την οδό Σκρα στη Νέα Φιλαδέλφεια, που υπέστη ζημιές από τη βροχόπτωση. Συνομίλησαν με τους κατοίκους της περιοχής και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα οι απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις καθώς και η προώθηση μέτρων αντιπλημμυρικής θωράκισης, για την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος στην περιοχή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.