Ειδησεογραφικό site

Η Πορτογαλία θα αποπληρώσει προκαταβολικά 14 δισ. στο ΔΝΤ

40

Η Πορτογαλία προτίθεται να αποπληρώσει προκαταβολικά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 14 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή λίγο περισσότερο από το ήμισυ των δανείων που έλαβε το 2011, μέσα σε ένα διάστημα δυόμισι ετών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας.

Την πρόθεση αυτή γνωστοποίησε η πορτογαλική κυβέρνηση με επιστολή που απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Μία προκαταβολική αποπληρωμή απαιτεί τη συμφωνία του συνόλου των πιστωτών και αυτή η πρόταση θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Πορτογαλία έλαβε 25,7 δισεκατομμύρια ευρώ από το Διεθνές Νομισμαιτκό Ταμείο στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάσωσης ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίσθηκε τον Μάιο 2011 από το Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Λισσαβώνα παραιτήθηκε από την τελευταία δόση της βοήθειας ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο τέλος του Ιανουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκ είχε δηλώσει ότι η χώρα του είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ «προκαταβολικά», αλλά «σταδιακά», χάρη στην «εξομάλυνση της πρόσβασής της στις αγορές».

«Η Πορτογαλία διαθέτει πολύ σημαντικά αποθέματα ρευστότητας, τα οποία τής επιτρέπουν να αντιμετωπίσει με ηρεμία πιθανές περιόδους αστάθειας» των αγορών, είχε δηλώσει τότε.

Ετσι η Πορτογαλία μπαίνει σε συναγωνισμό με την Ιρλανδία, η οποία ανακοίνωσε στο τέλος του Νοεμβρίου την πρόθεσή της να αποπληρώσει προκαταβολικά 9 δισεκατομμύρια ευρώ επί συνόλου 22,5 δισεκατομμυρίων που έλαβε από το ΔΝΤ.

Η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που βγήκε, τον Δεκέμβριο 2013, από το πρόγραμμα στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, το οποίο την διέσωσε από την χρεοκοπία τρία χρόνια νωρίτερα.

Η Πορτογαλία ολοκλήρωσε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τον περασμένο Μάιο αρνούμενη, όπως και το Δουβλίνο, τη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.