Ειδησεογραφικό site

Η Παλαγγιά βρήκε… υποστηριχτή Αμερικανό καθηγητή – Η «απάντηση» από το «National Geographic»

61

Όσο η ανασκαφή του τάφου της Αμφίπολης φέρνει στο φως νέα στοιχεία και ευρήματα που προκαλούν τον παγκόσμιο θαυμασμό και ενδιαφέρον, όλο και περισσότεροι καθηγητές Αρχαιολογίας μελετούν τα δεδομένα και εκφέρουν τη δική τους άποψη για το μεγάλο μυστήριο: Ποιος είναι ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης;
Ανάμεσά τους υπάρχουν και πανεπιστημιακοί με περίεργες απόψεις, όπως ο Αμερικανός καθηγητής κλασικών σπουδών στο Bard College, Τζέιμς Ρομ, ο οποίος εμφανίζεται να συμπλέει με την καθηγήτρια Όλγα Παλαγγιά, ότι ο τάφος είναι… ρωμαϊκός!
Όμως, υπάρχει και το «National Geographic» που αυθημερόν, έμμεσα τον αποστομώνει.
Ας δούμε την άποψη του «National Geographic» και μετά αυτή του Αμερικανού καθηγητή.

National Geographic: Πιθανότατα γυναίκα στον Τάφο της Αμφίπολης

Όσο η ανασκαφή του τάφου της Αμφίπολης φέρνει στο φως νέα στοιχεία και ευρήματα που προκαλούν τον παγκόσμιο θαυμασμό και ενδιαφέρον, όλο και περισσότεροι καθηγητές αρχαιολογίας μελετούν τα δεδομένα και εκφέρουν τη δική τους άποψη για το μεγάλο μυστήριο: Ποιος είναι ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης.

Το διεθνές περιοδικό National Geographic φιλοξενεί την άποψη του καθηγητή Ίαν Γουόρθινγκτον από το πανεπιστήμιο του Μισούρι, που πιστεύει πως η απάντηση κρύβεται στην εμφάνιση της Περσεφόνης. Σύμφωνα με τον Γουόρθινγκτον, στον τάφο της Αμφίπολης είναι θαμμένη μια γυναίκα – αυτό, υποστηρίζει συμπεραίνεται από την εμφάνιση της Περσεφόνης στο ψηφιδωτό: «Ο ένοικος του τάφου είναι μια γυναίκα, γιατί το ψηφιδωτό δείχνει μια γυναίκα που οδηγείται στον Κάτω Κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εάν μάλιστα αποδειχθεί κάτι τέτοιο, τότε το πιθανότερο είναι πως θα πρόκειται για μία από τις δύο σημαντικότερες γυναίκες στη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την μητέρα του Ολυμπιάδα ή τη σύζυγό του Ρωξάνη. «Και οι δύο γυναίκες αυτές θανατώθηκαν από έναν από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Κάσσανδρο, που ποθούσε το θρόνο της αρχαίας Μακεδονίας», σημειώνει ο Γουόρθινγτον.

«Σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές, ο Κάσσανδρος έβαλε να δολοφονήσουν τη Ρωξάνη και τον γιο του Μ. Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη γύρω στο 310 πΧ, οπότε είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται εκείνη στον τάφο της Αμφίπολης» συμπληρώνει.

«Άλλα στοιχεία πάντως, δείχνουν πως πιθανότατα πρόκειται για τον τάφο της Ολυμπιάδας» σημειώνει το National Geographic, που φιλοξενεί στο ρεπορτάζ του και την άποψη του καθηγητή Φίλιπ Φρίμαν, από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα: «Ο Μέγας Αλέξανδρος ήθελε να κάνει τη μητέρα του θεα, όπως είναι και η θεά στο άρμα του Πλούτωνα στο ψηφιδωτό. Επίσης, η Ολυμπιάδα συνέχισε να έχει πολύ δύναμη και μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αν και δολοφονήθηκε τελικά από τον Κάσσανδρο και τους συμμάχους του, πιστεύω ότι θια μπορούσε να έχει τιμηθεί με έναν τέτοιο τύμβο» αναφέρει.

 

Τζέιμς Ρομ: «Όταν αποκαλυφθούν οι εσωτερικοί θάλαμοι, μπορεί να υπάρξουν απογοητεύσεις»

 

Ένα άρθρο για τη σημασία της ανακάλυψης του τάφου της Αμφίπολης, δημοσιεύει στο διεθνή τύπο ο Αμερικανός καθηγητής κλασικών σπουδών στο Bard College, Τζέιμς Ρομ, συγγραφέας και του βιβλίου «Το φάντασμα του θρόνου: Ο θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου και ο πόλεμος για το στέμμα και την αυτοκρατορία».

«Με την οικονομία κατακερματισμένη και την κυβέρνηση επισφαλή, οι Έλληνες εύχονται ο Μέγας Αλέξανδρος -ή έστω η μητέρα του, ο γιος του ή ένας από τους στρατηγούς του- να έρθει να τους σώσει. Η Ελλάδα τρέφει μεγάλες ελπίδες ότι ο τεράστιος τύμβος που ανασκάπτεται στην Αμφίπολη φιλοξενεί έναν από αυτούς τους αρχαίους Μακεδόνες. Αλλά όταν αποκαλυφθούν οι εσωτερικοί θάλαμοι, κάτι που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, μπορεί να υπάρξουν απογοητεύσεις» γράφει ο Ρομ που στη συνέχεια, εφού επισημάνει πόσο σημαντικό είναι το εύρημα, τη μεγάλη του καλλιτεχνική αξία αλλά και την σπουδαιότητα των Σφιγγών, των Καρυάτιδων και του εντυπωσιακού ψηφιδωτού, εστιάζει στις αντιρρήσεις που προβάλλουν στη χώρα μας αρχαιολόγοι επί της ανασκαφής.

Ο Τζέιμς Τομ αναφέρει πως όσο η χρονολόγηση του Τάφου της Αμφίπολης δεν μπορεί να εξακριβωθεί πλήρως και με ασφάλεια, καθώς δεν έχουν βρεθεί νομίσματα ή κεραμεική που θεωρούνται σχεδόν απολύτως αξιόπιστα ως προς αυτό, τότε, οι συζητήσεις για το μνημείο συνεχίζονται και φουντώνουν. Ο Ρομ αναφέρει την περίπτωση της κ. Παλαγγιά, που θεωρεί το μνημείο ρωμαϊκό και όχι αρχαιοελληνικό.

«Αν και αυτά τα ευρήματα έχουν εντυπωσιάσει όλον τον κόσμο και το ελληνικό έθνος, λίγα έχουν πει για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τον μη αποκαλυφθέντα ακόμη τοίχο πίσω από την τέταρτη θύρα. Και το μωσαϊκό και οι Καρυάτιδες έχουν εγείρει τα ερωτήματα όπως αν το κτίσμα χρονολογείται την εποχή των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου -το τελευταίο τέταρτο του 4ου πΧ αιώνα- ή ακόμη ότι μπορεί να είναι ρωμαϊκός παρά ελληνικός» αναφέρει στο άρθρο.

«Αν η χρονολόγηση της Παλαγγιά αποδειχθεί σωστή, το εύρημα της Αμφίπολης θα παραμείνει αναμφισβήτητα εξέχουσας σημασίας, ωστόσο το ελληνικό εθνικό συναίσθημα που θα έχει προκαλέσει η ανασκαφή θα είναι βαθιά απογοητευτικό. Η ιδέα ότι ο τύμβος συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο, τον ηρωικό ηγέτη που συνεχίζει να εμπνέει υπερηφάνεια ακόμη και σήμερα τους Έλληνες, έχει περίοπτη θέση στις ανακοινώσεις και τις συνεντεύξεις Τύπου των ανασκαφέων. Κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, έχουν επισκεφθεί την Αμφίπολη και έχουν ισχυριστεί ότι είναι ένα μνημείο του ελληνικού και όχι του ρωμαϊκού πολιτισμού» υποστηρίζει ο καθηγητής και καταλήγει:

«Ένα έθνος βασανισμένο από τα οικονομικά δεινά και την πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να λάβει μία ανύψωση της αυτοπεποίθησής του, μία υπενθύμιση ενός ενδόξου παρελθόντος, όταν οι βασιλιάδες του κυβερνούσαν σχεδόν όλον τον κόσμο. Ή μπορεί να δουν μία απόδειξη της παρακμής που ακολούθησε, τους αιώνες μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, όταν οι Έλληνες αποτέλεσαν στόχο εισβολής των «βάρβαρων» Ρωμαίων. Η ιστορική έρευνα ήταν πάντα πολιτικοποιημένη στην περιοχή του Αιγαίου, αλλά τα ερωτήματα γύρω από την Αμφίπολη, που ελπίζουμε να απαντηθούν τις επόμενες λίγες εβδομάδες, έχουν φέρει την πολιτική της αρχαιολογίας σε άλλο επίπεδο».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.