Ειδησεογραφικό site

Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αποχώρηση της «Ελληνικός Χρυσός» από την Χαλκιδική

39

Την άμεση αποχώρηση της εταιρείας, «Ελληνικός Χρυσός», από την Χαλκιδική ζητά με σημερινή ανακοίνωσή της η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας σε συμμετοχή στην πορεία ενάντια στην εξόρυξη στις Σκουριές, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κάνοντας λόγο για «καταστροφική δραστηριότητα», η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος, με αφορμή την εκδίκαση 6 σχετικών προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφέρει ότι «η εξόρυξη χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική δεν αποτελεί μια, κάποια, «επένδυση».

Συγκεντρώνει πλήθος μεθόδων και μέσων της ακραίας νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης», εξειδικεύοντας: «Επιθετικές εξαγορές, ιδιωτικοποίηση, θεσμική φορο-ασυλία και κατάφωρη παραβίαση του δημοσίου συμφέροντος, fast track αδειοδοτήσεις, παράκαμψη περιβαλλοντικής νομοθεσίας και περιβαλλοντικές παραβάσεις, ανεφάρμοστες μέθοδοι-τεχνολογίες εξόρυξης, ωμή επιβολή στις τοπικές κοινωνίες με χρήση ακραίας καταστολής».

Η ανακοίνωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ έχεις ως εξής:

«Να φύγει τώρα η Ελληνικός Χρυσός. Η καταστροφική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική εξακολουθεί να βαθαίνει, αφήνοντας πίσω της ανεπανόρθωτες βλάβες  στο περιβάλλον και την οικονομική ζωή του τόπου, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα. Η εξόρυξη χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική δεν αποτελεί μια, κάποια, «επένδυση». Συγκεντρώνει πλήθος μεθόδων και μέσων της ακραίας νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης. Το σχέδιο των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν ξεκάθαρο, το είχε πει άλλωστε και ο Σαμαράς, ανάπτυξη στα πρότυπα της Ινδίας και της Κίνας. Εκεί όπου για μια εξόρυξη, οι πολυεθνικές με τις πλάτες του στρατού εκκενώνουν και καίνε ολόκληρα χωριά για να παραδώσουν την περιοχή στην ανάπτυξη. Αυτή η εικόνα δεν βρίσκεται πολύ μακριά από τη Χαλκιδική, με τα ΜΑΤ να εισβάλλουν πριν κάποια χρόνια στην Ιερισσό, και την περιοχή να έχει σήμερα 350 διωκόμενους, είναι βασισμένες στην ίδια λογική ανάπτυξης. Ανάπτυξη για τους λίγους. Επιθετικές εξαγορές, ιδιωτικοποίηση, θεσμική φορο-ασυλία και κατάφωρη παραβίαση του δημοσίου συμφέροντος, fast track αδειοδοτήσεις, παράκαμψη περιβαλλοντικής νομοθεσίας και περιβαλλοντικές παραβάσεις, ανεφάρμοστες μέθοδοι-τεχνολογίες εξόρυξης, ωμή επιβολή στις τοπικές κοινωνίες με χρήση ακραίας καταστολής. Μετά τη τομή της 25ης Γενάρη, η νέα κυβέρνηση πήρε θέση κατά του έργου,  προχωρώντας στην ανάκληση της θεώρησης της Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης, που συνδεόταν με τη φωτογραφική διάταξη του άρθρου 54 του ν. 4280/2014.Παρόλα αυτά, τέτοιες κινήσεις δεν μπορούν να σταματήσουν τις δραστηριότητες της εταιρείας. Ταυτόχρονα, δεδομένη και αναμενόμενη ήταν η αντίδραση της «Ελληνικός Χρυσός». Αφετηρία της είχε την επιτάχυνση των δραστηριοτήτων για τη δημιουργία τετελεσμένων, από την έκδοση οικοδομικής άδειας και τις εργασίες στο open pit, έως τις υλοτομήσεις και τις εργασίες εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Παράλληλα χρησιμοποιεί τους εργαζομένους της Ελληνικό Χρυσός ως ασπίδα απέναντι στη νέα κυβέρνηση και κλιμακώνει τις πιέσεις της καταφεύγοντας σε μπαράζ δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ και σε προσφυγές στο Σ.τ.Ε. Την Τετάρτη 3/6 το κίνημα κατεβαίνει από την Χαλκιδική στην Αθήνα για άλλες 6 προσφυγές που εκδικάζονται στο ΣΤΕ, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στο ΥΠΑΠΕΝ. Για μας καμία κυβέρνηση και κανένας νόμος δεν μπορούν από μόνα τους να ανακόψουν την επίθεση που δέχονται οι ζωές μας και το περιβάλλον. Το κίνημα πρέπει να συνεχίσει αποφασιστικά τον αγώνα και να δώσει εκ νέου πνοή στα αγωνιζόμενα χωριά και τους αλληλέγγυους , ανοίγοντας ταυτόχρονα το πεδίο στη κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις για το σταμάτημα του έργου πριν να είναι πολύ αργά. Τίποτα δεν μας χαρίζεται, όλα κερδίζονται με αγώνες».

Τα σχόλια είναι κλειστά.