Ειδησεογραφικό site

Η κυβέρνηση με την «πλάτη στον τοίχο» – Χωρίς τελεσίγραφο, εστάλη ξεκάθαρο μήνυμα της πενταμερούς για άμεση συμφωνία

24

Χωρίς καμία πρόταση «τελεσιγραφικού» χαρακτήρα, αλλά με ένα σαφές μήνυμα ότι πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση το ταχύτερο δυνατό, έληξε η πενταμερής συνάντηση στο Βερολίνο ανάμεσα στην Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Η συνάντηση είχε διάρκεια δυο ώρες και πήρε δραματική μορφή, όταν έγινε γνωστό ότι θα συμμετείχαν και οι δυο τελευταίοι (Λαγκάρντ και Ντράγκι). Οι φήμες όμως ότι θα υπήρχε μια συγκεκριμένη πρόταση προς την Αθήνα και θα καλούνταν ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας να πει ένα ναι ή ένα όχι δεν επιβεβαιώθηκαν.

Πιο επιτακτική από ποτέ γίνεται για την Αθήνα η ανάγκη να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους πιστωτές το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν εξαντληθεί επικίνδυνα και ότι  πρέπει να μπει «φρένο» στα καταστροφικά αποτελέσματα της τετράμηνης αδράνειας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ώρες επικρατεί έντονος αναβρασμός. Οι κκ Τσίπρας, Βαρουφάκης, Τσακαλώτος και Παππάς, ήταν μέχρι τα ξημερώματα  σε «ανοικτή γραμμή» με το Βερολίνο,  περιμένοντας νεότερα από την πενταμερή για το ελληνικό ζήτημα.
Άνγκελα Μέρκελ και Μάριο Ντράγκι ωστόσο, «έδειξαν» εκ νέου προς την εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων στο Brussels Group, οι εργασίες του οποίου συνεχίζονται και σήμερα.

Από την ελληνική κυβέρνηση πάντως, δε διστάζουν να πουν πως «μέχρι το τέλος της εβδομάδας μπορεί να ολοκληρωθεί η συγγραφή του staff level agreement», εφόσον  ξεπεραστούν οι όποιες διαφωνίες στους κόλπους των δανειστών και κυρίως αυτές του ΔΝΤ.

«Ψήνεται» κοινό σχέδιο δράσης

Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Γάλλο πρόεδρο, τον πρόεδρο της Κομισιόν και τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ φέρεται να ετοιμάζουν ένα κοινό σχέδιο δράσης για την διαπραγμάτευση, ενώ, δεν αποκλείεται αυτό να φτάσει σε κείμενο στην Αθήνα με τη μορφή τελεσιγράφου.

Στόχος, είναι να υποβληθεί στον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να υπάρξει «γρήγορη αντίδραση» από την Αθήνα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Με φόντο δε το σήριαλ για τα προσχέδια που…κυκλοφορούν, η  Αθήνα παραδέχεται ότι υπάρχει ελληνικό κείμενο-πρόταση βασισμένο στην πρόοδο που έχει γίνει στο Brussels Group, ωστόσο, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες δεν επιβεβαίωναν στο iefimerida.gr πως έχει αποσταλεί στους Θεσμούς.

Παραμένουν ανοιχτά τα μεγάλα κεφάλαια της αξιολόγησης

Όπως όλα δείχνουν πάντως, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε επώδυνους συμβιβασμούς. Οι τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο της τεχνικής διαπραγμάτευσης στο Brussels Group, αναφέρουν πως τα βασικά «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης παραμένουν ανοιχτά:

• Ασφαλιστικό: Χάσμα απόψεων καταγράφεται στο ασφαλιστικό. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, δεσμεύεται στην εν μέρει κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, με την θέσπιση ισχυρών αντικινήτρων και αόριστη μετάθεση στο μέλλον, για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Στο θέμα βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων  προτείνεται η ενοποίηση τους, ενώ την ίδια στιγμή οι δανειστές, ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για μειώσεις σε επικουρικές και κύριες συντάξεις.

• ΦΠΑ: η ελληνική πρόταση επιμένει στους τρεις συντελεστές, με τον χαμηλό στο 6-7%, τον μεσαίο στο 11-12% και τον υψηλό στο 23%

• Δημόσια Διοίκηση: η κυβέρνηση έχει στο πρόγραμμά της το Ενιαίο Μισθολόγιο και 15.000 νέες προσλήψεις. Ωστόσο, οι δανειστές ζητούν όχι μόνο να μη γίνουν νέες προσλήψεις, αλλά να ακυρωθούν οι όλες οι επαναπροσλήψεις που πέρασαν με το νόμο Κατρούγκαλου.

Εργασιακά: Το Μαξίμου είναι ξεκάθαρο και δεν κάνει πίσω στο θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων επιμένοντας ότι το νέο μοντέλο πρέπει να είναι πρόταση του  Διεθνούς Οργανισμού  Εργασίας.

Το χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσεων -«Συμπιέζονται» οι δόσεις

Πλήρης υποχρεώσεων, για την αποπληρωμή των δόσεων τόσο προς το Διεθνές νομισματικό ταμείο όσο και των μισθών, είναι ο μήνας που διανύουμε για την ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι οι πηγές ρευστότητας δεν είναι πια  καθόλου βέβαιες.

Επιπλέον, το περιβάλλον του πρωθυπουργού δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας τεχνητός τρόπος που να επιτρέψει στην Ελλάδα να «μαζέψει» τις τέσσερις δόσεις προς το ΔΝΤ σε μια. Ειδικότερα:

Στις 5/6 εκκρεμεί η αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 300εκατ. €
• Στις 12/6 πρέπει να αποπληρωθεί η δεύτερη δόση προς το Ταμείο ύψους 340εκατ.€ .Την ίδια μέρα, λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 2 δις €, ενώ
πρέπει να δοθούν 500εκατ.€ για ανάγκες μισθοδοσίας.
• Στις 16/6 εκκρεμεί άλλη μία δόση προς το ΔΝΤ ύψους 560εκατ. €
• Στις 17/6 λήγουν έντοκα ύψους 1,6δις€
• Στις 19/6 πρέπει να αποπληρωθεί η τέταρτη δόση ύψους 340εκατ. €

Σημειωτέον δε, ότι για τις 18 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση του eurogroup, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και μια έκτακτη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης νωρίτερα- εφόσον καταγραφεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις, ενώ στις 30 του μήνα λήγει το πρόγραμμα διάσωσης.

Πηγή: iefimerida.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.