Ειδησεογραφικό site

Η κυβέρνηση λέει όχι στο διπλό νόμισμα- Δεχόμαστε προτάσεις ομολογεί ο Σακελλαρίδης

52

Την προσδοκία και το στόχο της κυβέρνησης να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελή λύση και να καταγραφεί από το σημερινό Eurogroup η πρόοδος στις διαπαγματεύσεις επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στο briefing της Δευτέρας.

Ο κ. Σακελλαρίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, διευκρινίζοντας πάντως ότι η κυβέρνηση νιώθει πως έχει ευρεία λαϊκή στήριξη και νωπή λαϊκή εντολή. «Η κυβέρνηση όμως δεν φοβάται τη λαϊκή βούληση, το δημοψήφισμα δεν ειναι καταφύγιο των δειλών» πρόσθεσε με νόημα. «Είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας εκφράζεται ο λαός προσθέτοντας ότι «σίγουρα δεν είναι όπλο των δειλών. Αυτό δεν σε καθιστά δειλό, σε καθιστά ως κάποιο που σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς» πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος προσπάθησε πάντως να τηρήσει ήπιους τόνους έναντι των εταίρων, σημειωνοντας ότι δεν υπάρχει plan B από τη στιγμή που η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη. Αφού είπε ότι δεν τελειώνουν όλα σήμερα, αποσύνδεσε την απόφαση του Eurogroup από την υποχρέωση για την καταβολή της αυριανής δόση στο ΔΝΤ, αφήνοντας να εννοηθεί οτι η χώρα θα ανταποκριθεί θετικά. Ξεκαθάρισε δε προς τούτο ότι δεν θέλει να εκβιάσει, ούτε να στείλει τελεσίγραφο προς τους εταίρους, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως την ίδια στάςη θα τηρήςουν και οι εταίροι.

Διευκρίνισε δε ότι τα προβλήματα ρευστότητας είναι γνωστά και δεν τα κρύβει η κυβέρνηση κάτω από το χαλί. Διαμήνυσε παράλληλα ότι όποιος περιμένει πως αυτή η κυβέρνηση θα υλοποιήσει μνημονική πολιτική Σαμαρά, τότε ματαιοπονεί, διαβεβαιώνοντας ότι οι κόκκινες γραμμές παραμένουν.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν συζητά νέο μνημόνιο στο πλαίσιο νος νέου πακέτου χρηματοδότησης της χώρας.

Σε ερώτηση για το δημοσίευμα της Handelsblatt που κάνει λόγο για παρουσίαση πρότασης προς τον πρωθυπουργό για διπλό νόμισμα ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι «ο πρωθυπουργός δέχεται και κάνει συζήτησεις με οικονομολόγους αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι συμμερίζεται τις απόψεις που ακούει. Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν τίθεται θέμα παράλληλου νομίσματος».

Σε ερώτηση για την τύχη του ΕΝΦΙΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τους δημοσιογράφους «να μην προδικάσουμε τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ το 2015» υπενθυμίζοντας ότι από τον πρωθυπουργό η τύχη του φόρου αυτού είχε τεθεί σε συνάρτηση με το πρωτογενές πλεόνασμα.

Κληθείς να σχολιάσει τις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση στο πεδίο της ενέργειας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η κυβέρνηση θέλει να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο στην περιοχή και κάνει τις κινήσεις γι’ αυτό. Ακούσαμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις του απεσταλμένου της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση θα επιλέξει το συμφέρον για την ίδια στο πλαίσιο των καλών επαφών».

Η απόφαση της ΚΕΔΕ να μην παραχωρήσει τα ταμειακά διαθέσιμα των δανείων δεν διευκολύνει την απόφαση της κυβέρνησης και κάθε δήμαρχος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία αλλά «δεν θέλω να επικαλεστώ το νόμο» ειδικά όταν μια τέτοια απόφαση δυσκολεύει τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Κληθείς να σχολιάσει την είσοδο των εργαζομένων της ΕΡΤ στο κτήριο της Λεωφόρου Μεσογείων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «μετά την ψήφιση του νόμου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά. Αυτό που λέμε είναι να υπάρξει μια ομαλή διαδικασία έτσι ώστε να λειτουργήσει η ΕΡΤ με τρόπο που θα σέβεται την πολυφωνία και τον πλουραλισμό ώστε να αποτελέσει κόσμημα για τον πολιτισμό και την ενημέρωση».

Για τον Γιάννη Στουρνάρα

Ερωτηθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα για το e-mail συνεργατών του Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «από τη στιγμή που βγαίνει κάτι τέτοιο το ζητούμενο δεν είναι οι αριθμοί αλλά η συγκεκριμένη πράξη και κατά πόσο αυτό είναι σεβαστό στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης του ευρωσυστήματος». «Είναι ζήτημα της ΤτΕ να υπερασπιστεί και την ανεξαρτησία της και την αξιοπιστία της. Θέλουμε και επιδιώκουμε μια σχέση συνεργασίας με την ΤτΕ που θα προωθεί τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας» συμπλήρωσε ο κ. Σακελλαρίδης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.