Ειδησεογραφικό site

ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» σε συνάντηση Σαμαρά – Τσίπρα, χωρίς όμως Βενιζέλο – ΠΑΣΟΚ: Γιατί φοβάται να συναντήσει τον Βενιζέλο;

140

Επιχείρηση να θέσει «προ των ευθυνών» του τον Αλ. Τσίπρα ξεκινά η κυβέρνηση που επιρρίπτει ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση για την «εσωτερική πολιτική κατάσταση» που δυσκολεύει το έργο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξετάζουν το ενδεχόμενο να κληθεί σε συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας για να ενημερωθεί για όλο το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, και να τεθεί “προ των ευθυνών” του.

Ενδεικτικές οι δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου: «η εσωτερική κατάσταση είναι στείρα αντιπαραγωγική και δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση» και πως «χρειάζεται αρραγούς μετώπου. Η αντιπολίτευση θα πρέπει να σταθεί στο ύψος περιστάσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, Αθήνα και τριμερής συμφωνούν στην εκτίμηση ότι το δημοσιονομικό κενό περιορίζεται κάτω από τα 2 δισεκ. ευρώ, ενώ παραμένει ως έχει η ρύθμιση που ψηφίστηκε για τις 100 δόσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην επέκταση των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο, καθώς συμφωνήθηκε και η καθιέρωση της πλειοψηφίας του 50%+1 για την προκήρυξη απεργιών στα πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και τη θεσμοθέτηση του λοκ άουτ.

Ακόμη, προσέγγιση φαίνεται να υπάρχει στην καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιου, το περαιτέρω άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και αλλαγές στον ΦΠΑ στα νησιά, τις οποίες όμως η κυβέρνηση παραπέμπει για το τέλος του 2015.

Επίσης, συμφωνήθηκαν και επιμέρους παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό που αφορούν την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στους ασφαλισμένους του ίδιου φορέα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δεν διέψευσε τις σκέψεις που γίνονται για πρόσκληση στον κ. Τσίπρα για συνάντηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι θετικό να γίνονται βήματα διαλόγου». Είπε όμως ότι υπάρχει ενημέρωση, όλοι γνωρίζουν ότι βρισκόμαστε σε σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, και διερωτήθηκε: «τι πιστεύετε ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες η πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου;. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» σε συνάντηση Σαμαρά – Τσίπρα, χωρίς όμως Βενιζέλο

Με το σκεπτικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει στη λογική μιας τριμερούς συνάντησης με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η Κουμουνδούρου διαμηνύει ότι θα δεχόταν μια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, χωρίς όμως την παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, με αφορμή δημοσιεύματα, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «ναι» επί της αρχής στο ενδεχόμενο μιας συνάντησης για συζήτηση με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ωστόσο, οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίρνουν αποστάσεις από μία τριμερή συνάντηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας ότι «αν είναι και ο κ. Βενιζέλος θα έχει άλλη μορφή. Είναι εντελώς διαφορετικο αν τον καλέσει μόνο ο κ. Σαμαράς και είμαστε ανοιχτοί».

Για το περιεχόμενο της συνάντησης, στον ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα και ξεκαθαρίζουν ότι «περιθώριο συνεννόησης για ζητήματα που αφορούν το χρέος και έξοδο από την κρίση δεν υπάρχουν».
«Δεν μπαίνουμε στη λογική μιας τριμερούς συνάντησης» σημειώνουν και υπενθυμίζουν ότι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας είχε καταθέσει δυο αιτήματα, για να υπάρξει έδαφος ελάχιστης συννενόησης: Εκλογές και διερεύνηση από κοινού ενδεχομένως πρόσωπο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Δεν έγιναν αποδεκτά. Δεν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής συνεννόησης» επανέλαβε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Ο λαός έχει να διαλέξει σε δυο εκ διαμέτρου αντίθετα σχέδια. Αν γίνεται για εξεύρεση συνενόχων, δεν θα έχει μικρό αντίκρισμα. Αν γίνει για να πάμε σε συνάντηση πολιτικών αρχηγών μπορεί να είναι και θετικό».

ΠΑΣΟΚ: Ο Τσίπρας φοβάται να συναντήσει τον Βενιζέλο

Την απορία τους εξέφραζαν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σε σχέση με όσα είπε ο Πάνος Σκουρλέτης για μια ενδεχόμενη συνάντηση Σαμαρά – Τσίπρα, χωρίς τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στο ΠΑΣΟΚ ως πρώτη αντίδραση κάνουν λόγο για φόβο του ΣΥΡΙΖΑ «απέναντι στην ισχύ των επιχειρημάτων».

Επιπλέον, συνεργάτες του προέδρου του κόμματος και αντιπροέδρου της κυβέρνησης σημειώνουν ότι ο κ. Βενιζελος ακόμα περιμένει να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα εθνικά θέματα.

Υπενθυμίζουν ότι την πρόσκληση την είχε απευθύνει ο αντιπρόεδρος της κυβερνησης στον κ. Τσίπρα στη Βουλή, κατά τη γιορτή της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την είχε αποδεχθεί.

Τα σχόλια είναι κλειστά.