Ειδησεογραφικό site

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ξεκινά νέες έρευνες για «λίστα Λαγκάρντ», Siemens και ΕΛΣΤΑΤ

48

Την έρευνα των υποθέσεων «λίστας Λαγκάρντ», Siemens και ΕΛΣΤΑΤ θα ανακινήσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έπειτα από πρόταση της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου που έγινε ομόφωνα δεκτή από τα μέλη. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα η Βουλή θα μετατραπεί σε ερευνητικό κέντρο όλων των μεγάλων σκανδάλων της τελευταία δεκαετίας καθώς αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της και η εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια.

Συγκεκριμένα κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας η Πρόεδρος της Βουλής είπε πως οι υποθέσεις της λίστας μεγαλοκαταθετών στην HSBC, των μαύρων ταμείων του γερμανικού κολοσσού αλλά και του συμβιβασμού που σύναψε μαζί του το ελληνικό Δημόσιο καθώς και των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ αποτελούν «ζώντα σκάνδαλα που κηλιδώνουν το δημόσιο βίο της χώρας και έχουν απασχολήσει και τη Βουλή αλλά και την κοινή γνώμη».

«Είναι όνειδος αυτές οι υποθέσεις» υπογράμμισε η κυρία Κωνσταντοπούλου για να επικαλεστεί έκθεση της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας που συσχετίζει τις συγκεκριμένες υποθέσεις με την ετήσια απώλεια 12 δισ. ευρώ λόγω διαφθοράς που αν είχε παταχθεί η χώρα δεν θα είχε χρεοκοπήσει. Αναφορικά με την Siemens σημείωσε ότι πρόσφατα παρέλαβε επιστολή του πρώην προέδρου της σχετικής εξεταστικής επιτροπής Σήφη Βαλυράκη ο οποίος υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο μέρος του υλικού έρευνας δεν έχει αξιοποιηθεί. Για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, είπε πως έχει προσωπική άποψη αφού υπήρξε μέλος της προανακριτικής επιτροπής που σύστησε η Βουλή. Την πρόταση της Προέδρου υποστήριξε το σύνολο των μελών της επιτροπής επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι έρευνες πρέπει να «μείνουν μακριά από κομματικές επιδιώξεις». Πάντως, και για τις τρεις υποθέσεις έχουν υπάρξει κοινοβουλευτικές έρευνες στο παρελθόν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.