Ειδησεογραφικό site

Η επιστολή της 56χρονης τετραπληγικής όταν της έκοψαν τη σύνταξη του ΟΓΑ

62

Μέσα σε 166 λέξεις η 56χρονη γυναίκα, που πέθανε προχθές στα Χανιά εξαιτίας διακοπής ρεύματος για οφειλή προς τη ΔΕΗ, είχε στείλει μέσω τοπικής εφημερίδας το πρώτο μήνυμα προς τους αρμοδίους πριν από τέσσερις μήνες, που αφορούσε την πλήρη διακοπή της σύνταξής της, που ήταν και το μοναδικό εισόδημά της. Το μήνυμα δεν βρήκε, όπως αποδείχθηκε, ευήκοα ώτα.

Η επιστολή, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Τα Νέα, είναι η εξής:

«Το όνομά μου είναι Ευτυχία Ποποδάκη. Είμαι άτομο με τετραπληγία 20 χρόνια και είμαι στο κρεβάτι κι έχω μηχανική υποστήριξη από τον Ιανουάριο του 2003. Τον υπολογιστή τον χειρίζομαι με μια κάμερα υπερύθρων.

»Εχω μια αρρώστια που λέγεται Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ALS). Γεννήθηκα 30 Οκτωβρίου 1958. Ολη τη ζωή μου ασχολιόμουν με τη γεωργία, εκτός από ενάμιση χρόνο που άνοιξα ένα ανθοπωλείο για να πουλάω τα φυτά που καλλιεργούσα μόνη μου για να μην τα παίρνουν οι έμποροι για κομμάτι ψωμί. Είχα βλέπετε 3 αγόρια να μεγαλώσω. Βρήκα ένα μαγαζάκι 15 τ.μ. και έναν λογιστή.

»Δεν μου είπε ότι ήταν απαραίτητο να γραφτώ στο Ταμείο Εμπόρων. Ανοιξα το ανθοπωλείο νόμιζα ότι ήμουν εντάξει με τις υποχρεώσεις μου με το κράτος. Δεν με ενόχλησε κανείς. Τον Νοέμβριο του 1993 άρχισα να χάνω την ισορροπία μου και να πέφτω κάτω αδικαιολόγητα. Τον Δεκέμβριο του 1993 νοσηλεύτηκα στο Αιγινήτειο νοσοκομείο. Τότε μου έφτιαξαν τα χαρτιά οι γιατροί «να τα καταθέσουν στο Ταμείο σου» μου είπαν».

Το μήνυμα της 56χρονης, όμως, δεν ελήφθη. Γεγονός που οδήγησε σε συσσώρευση χρεών και είχε αποτέλεσμα τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και κατά συνέπεια των μηχανημάτων υποστήριξης που την κρατούσαν στη ζωή.

Από την πλευρά της η ΔΕΗ αντέτεινε ότι ουδέποτε δηλώθηκε η περίπτωση της 56χρονης για την ένταξή της στο Μητρώο των ευάλωτων πελατών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.

Ωστόσο η οικογένειά της αντέδρασε έντονα σημειώνοντας ότι η εταιρεία γνώριζε από το 2003 τα προβλήματα υγείας της γυναίκας.

Η διακοπή του ρεύματος στο σπίτι της 56χρονης στη Νέα Χώρα έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης από εργολαβικό συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ. «Θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί μας, να ενημερώσουν τη γειτονιά ότι κόβουν το ρεύμα ώστε να τρέξουμε και να βάλουμε σε λειτουργία τη γεννήτρια. Δεν άκουσαν τον συναγερμό που χτυπάει από το μηχάνημά της κάθε φορά που κόβεται το ρεύμα;» ανέφεραν τα παιδιά της. Υπογραμμίζουν ότι είχαν κινήσει τις διαδικασίες για την ένταξη της μητέρας τους στο Μητρώο ευάλωτων πελατών αλλά επειδή απαιτούνταν μια σειρά από έγγραφα, η διαδικασία δεν είχε ολοκληρωθεί.

Σε εμφανές σημείο το τηλέφωνο για ευάλωτους πελάτες

Να ενσωματωθεί σε εμφανές σημείο στον λογαριασμό της ΔΕΗ ο αριθμός εξυπηρέτησης για την ένταξη στο μητρώο Ευάλωτων Πελατών, και ιδιαίτερα στην κατηγορία ατόμων που χρήζουν μηχανικής προστασίας, ζητεί με επιστολή της η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα από τον πρόεδρο της εταιρείας Αρθούρο Ζερβό.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή της η υφυπουργός, με τον τρόπο αυτό, θα δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο μητρώο στη ΔΕΗ για τους ευάλωτους πολίτες.

Επανασύνδεση ηλεκτροδότησης καταναλωτή

Σε επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης καταναλωτή που χρήζει μηχανικής υποστήριξης και δεν είχε υποβάλει αίτηση ένταξης στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών προχώρησε σήμερα η ΔΕΗ, έπειτα από ενημέρωση από τη βουλευτή της ΝΔ Ζέτας Μακρή για το θέμα.

Σε σχετική ανακοίνωση, η ΔΕΗ επαναλαμβάνει την έκκληση σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, και ειδικότερα όσοι χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, να υποβάλουν τηλεφωνική αίτηση στο 11770 προκειμένου να ενημερωθεί η ΔΕΗ και να διασφαλισθεί η αδιάλειπτη ηλεκτροδότησή τους.

Πηγή: in.gr-φωτό zarpa.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.