Ειδησεογραφικό site

Η βράβευση της Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη στο Μιλάνο

93

Η Ελληνίδα ζωγράφος Mίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη τιμήθηκε με το Βραβείο «Arts and Sports» της IOC που απονέμεται πρώτη φορά σε καλλιτέχνη από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή – International Olympic Committee. Η διεθνούς φήμης ζωγράφος, τιμήθηκε  για την τέχνη της και την μακροχρόνια μελέτη της στην αθλητική θεματολογία, έρευνα πάνω  στην ανθρώπινη φιγούρα – σε κίνηση- κατ’ επέκτασιν “αθλητική φιγούρα”.

Στην τελετή έναρξης του 32ου Festival FICTS του Milano, η Mίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ, Franco Ascani, μέλος της IOC Cultural and Educational Committee της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η παρούσα βράβευση  πέρα από μία συνολική ματιά στο πλούσιο έργο της διεθνώς αναγνωρισμένης ζωγράφου, αποτελεί ένα φόρο τιμής στο κομμάτι του έργου της που έχει να κάνει με την μελέτη της πάνω στο σώμα του «Αθλητή» την κίνηση και την προσπάθεια του να σπάσει τα όρια προς την «Ελευθερία».

Σε κομμάτι από κείμενο της μονογραφίας της, αναφέρει η Μαργαρίτα Δρίλλια-Λιβάνη: «…Οι εκπληκτικοί σε κίνηση «Αθλητές», τέκνα της πολύχρονης μελέτης του ανθρώπινου σώματος και της παρότρυνσης ενός συλλέκτη να ασχοληθεί με την ανθρώπινη φιγούρα σε κίνηση, αποτελούν τα πιο αναγνωρίσιμα έργα της καλλιτέχνιδας. Η σωματική προσπάθεια, η στάση του ανθρώπινου σώματος σε ένταση δύσκολα αποδίδονται σε μία εξ αντικειμένου δισδιάστατη επιφάνεια, χωρίς βάθος. Οι αθλητές της Μίνας όμως καταργούν κάθε έννοια περιορισμένου χώρου και γίνονται καθαρές και ανεξάρτητες παρουσίες σε αυτόν και πέρα από αυτόν, προσδιορίζοντάς τον: δεν κατακυριεύουν μόνο την έκταση του ζωγραφικού πίνακα, αλλά ξεφεύγουν από το πλαίσιο του τελάρου, χάρη στον έμφυτο δυναμισμό τους και κυρίως στην ποιητική υφή και δεδομένη πλέον ικανότητα της ζωγράφου να εννοεί πολλά περισσότερα από όσα αποτυπώνει στο μουσαμά και μας αποκαλύπτονται με μία πρώτη ματιά. Το χρώμα εδώ, με μία καθαρότητα και ένταση συνάμα, εκρηκτικό και πάλι, ξεπερνά τη φόρμα αποκτώντας τη δική του αυτόφωτη υπόσταση. Πάνω σε αυτό δομείται και τελικά συγκεντρώνεται η σύνθεση…»

H τελετή έγινε στο Μιλάνο πριν από λίγες μέρες κατά την έναρξη του 32ου Ficts Festival  2014 στις 4 Δεκέμβριου 2014. Φέτος με το βραβείο “Guirland d’ Honeu”, τιμήθηκε o μεγάλος Δάσκαλος – Ιταλός σκηνοθέτης  Franco Zeffirelli, o Armin Zoggeler, 4 φορές Ολυμπιονίκης και πολλές άλλες προσωπικότητες της τέχνης του αθλητισμού και των media.

Το 32 Festival FICTS του Μιλάνο “FESTIVAL INTERNATIONAL CINEMA SPORTS ARTS MOVIES and TV”έκλεισε στις 8 Δεκεμβρίου τιμώντας άλλον ένα μύθο της 7ης Τέχνης την Valentina Cortese. Το φεστιβάλ τιμά κάθε χρόνο ανθρώπους από τον χώρο της Τέχνης, των Sport των media και τελεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.