Ειδησεογραφικό site

Η απόρριψη της πρότασης των Θεσμών «παγώνει» το Χρηματιστήριο

24

Οι καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών στο πεδίο της διαπραγμάτευσης Ελλάδας – δανειστών δεν αφήνουν ανεπηρέαστο το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Η συνεδρίαση σήμερα άρχισε με πτώση, η οποία κυμαινόταν σε «φυσιολογικά» επίπεδα (έως -1,50%), λόγω λελογισμένης κατοχύρωσης κερδών μετά το διήμερο ράλι ανόδου.

Ωστόσο, η σκληρή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για τους Θεσμούς, λίγο πριν αναχωρήσει για Βρυξέλλες, οδήγησε σε βουτιά τον Γενικό Δείκτη. Τι είπε ο πρωθυπουργός; Οτι «η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά. Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

Οπως ήταν φυσικό, η συγκεκριμένη δήλωση, που αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της ρήξης, προκάλεσε αναταραχή στις τάξεις των επενδυτών -και όχι μόνο- με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να φτάσει σε απώλειες έως και -4%. Λίγο μετά, πάντως, η κατάσταση «εξομαλύνθηκε» κάπως, με τις απώλειες να περιορίζονται (στο -1,50% με 2%) και τους επενδυτές να «απέχουν», ουσιαστικά, περιμένοντας νεότερες εξελίξεις.

Οι οποίες δεν άργησαν να έρθουν. Η είδηση ότι οι Θεσμοί έστειλαν νέα πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση και η αρνητική υποδοχή της από το Μέγαρο Μαξίμου πυροδότησαν νέο κύμα ρευστοποιήσεων και πλέον (14:43) ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες της τάξης του -4,00%, ευρισκόμενος στις 763,17 μονάδες. Μοναδικό «θετικό» σημάδι -προς το παρόν τουλάχιστον- ο μικρός τζίρος. Και όλα αυτά εν αναμονή του κρίσιμου Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 8 το βράδυ…

Τα σχόλια είναι κλειστά.