Ειδησεογραφικό site

«Ηρακλής. Οι 12 Άθλοι»

72

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε στη σκηνή του θεάτρου Πάνθεον η νέα υπερπαραγωγή  «Ηρακλής. Οι 12 Άθλοι», σε σκηνοθεσία του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη, με τον Σάκη Ρουβά στον ρόλο του Ηρακλή. Το κοινό, μικροί και μεγάλοι,  χειροκρότησε με ενθουσιασμό τον  πολυμελή θίασο από ηθοποιούς, χορευτές και μουσικούς.

Ο ήρωας, στον οποίο αποδόθηκε  πλήθος κατορθωμάτων, ανάγοντάς τον σε θρυλική μορφή ολόκληρου του ελλαδικού χώρου, είναι το θέμα της μεγαλειώδους παράστασης με τα δώδεκα διαφορετικά  εντυπωσιακά σκηνικά, όσα και οι άθλοι του. Δίπλα στον Σάκη Ρουβά, πρωταγωνιστούν η Ρούλα Πατεράκη ως Ευρυσθέας, η Ναταλία Δραγούμη ως Αθηνά, η Αγορίτσα Οικονόμου ως Ήρα και η Ελένη Ρουσσινού ως Αρετή.

Το αρχικό κείμενο της παράστασης, η οποία απευθύνεται σε όλη την οικογένεια,  έγραψε ο ποιητής  Στρατής Πασχάλης, ενώ ο Καθηγητής Γιάννης Λιγνάδης έκανε τη δραματουργική επεξεργασία. Η σκηνοθεσία είναι του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη, ο οποίος επιμελείται, επίσης, τα σκηνικά και τα κοστούμια. Τη σύνθεση των τραγουδιών υπογράφει ο Γιώργος Θεοφάνους, τους στίχους  η Νίκη Παπαθεοχάρη, την ηχητική σύνθεση ο Γιώργος Πούλιος και τις χορογραφίες η Chaly Jennings.

 

Προορισμένος να υποφέρει περισσότερο από κάθε άλλον

Ο σκηνοθέτης Απόλλωνας Παπαθεοχάρης σημειώνει: «Η ζωή μας είναι μια διαρκής διαδικασία επιλογής και λήψης αποφάσεων. Με αυτήν την προοπτική, καθώς και δικός μου ήρωας ο Ηρακλής, θέλησα να προσπαθήσω να ταυτίσω την πορεία του με τη ζωή τού κάθε ανθρώπου σε κάθε στιγμή της Ιστορίας.  Το φοβισμένο του ξεκίνημα μπροστά σε ένα άγνωστο χαώδες Σύμπαν, τα εσωτερικά του ερωτήματα, η άσκηση της ελεύθερής του βούλησης και η σκληρή προσπάθεια για την κατάκτηση του στόχου  είναι και οι δικοί μας φόβοι και τα δικά μας ερωτήματα.

Ο Ηρακλής είναι ο σπουδαιότερος, ισχυρότερος και πιο δημοφιλής  ήρωας στην ελληνική μυθολογία. Συνδύαζε τη θεϊκή και την ανθρώπινη φύση και είχε σαν στόχο την απελευθέρωση του ελληνικού κόσμου από το “κακό”. Αυτή ήταν μόνο η αρχή της ιστορίας του. Υπήρξε κι ένα πρόσωπο βασανισμένο από μια τρομακτική αμαρτία. Οδηγήθηκε στο να αναλάβει δώδεκα ακατόρθωτες προκλήσεις, αναζητώντας την εξιλέωση. Ένας μύθος, βασισμένος σε έναν πραγματικό πολεμιστή. Ο Ηρακλής υπήρξε  η εικόνα τού ήρωα στην ελληνική κοινωνία, προορισμένος να υποφέρει περισσότερο από κάθε άλλον».

 

Η ταυτότητα της παράστασης
Σύλληψη – σκηνοθεσία  – σκηνικά – κοστούμια: Aπόλλων Παπαθεοχάρης, αρχικό κείμενο: Στρατής Πασχάλης, διασκευή – δραματουργική επεξεργασία – καλλιτεχνικός σύμβουλος της παράστασης: Γιάννης Λιγνάδης, σύνθεση τραγουδιών: Γιώργος Θεοφάνους, στίχοι τραγουδιών: Nίκη Παπαθεοχάρη, πρωτότυπη μουσική σύνθεση και  ηχητικός σχεδιασμός: Γιώργος Πούλιος, επιμέλεια κίνησης: Aγγελική Στελλάτου, χορογραφίες: Chali Jennings, συνεργάτης σκηνογράφος: Mαίρη Τσαγκάρη, συνεργάτης σκηνοθέτης: Σύλβια Λιούλιου, φωνητική διδασκαλία: Λία Βίσση, animation – video art: Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας, οπλομαχητικές: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης, διεύθυνση σκηνής: Aναστασία Διαμαντοπούλου. Παίζουν: Ηρακλής: Σάκης Ρουβάς, Ευρυσθέας: Ρούλα Πατεράκη, Αθηνά: Ναταλία Δραγούμη, Ήρα: Αγορίτσα Οικονόμου, Αρετή: Ελένη Ρουσσινού, Ιόλαος: Αντώνης Πριμηκύρης, Μόλορχος – Αυγείας: Γιάννης Αναστασάκης, Φυλέας: Φαίδων Κεφαλέας, Ιππολύτη: Έρρικα Μπίγιου, Κακία: Φανή Αποστολίδου. Aκόμα, παίρνουν μέρος οι: Chali Jennings, Νικόλας Μακρής, Evgenios Βuli, Σταυριάνα Γκαρνάβου, Τατιάνα Δημητριάδου, Andi Kocaj, Ardi Kocaj, Εντυ Λάμμε, Τadeu Liesenfeld, Ολγα Πιλάκη, Victoria Taylor, Αλέξης Φουσέκης και τρεις ακόμα μουσικοί επί σκηνής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.