Ειδησεογραφικό site

“Εφικτή την 3η θέση” βλέπει το ΠΑΣΟΚ – Βασικός αντίπαλος ο κίνδυνος της Χρυσής Αυγής

54

Με βασικό αντίπαλο τη Χρυσή Αυγή, ο Ευ. Βενιζέλος τονίζει κατ’ επανάληψη την αναγκαιότητα να αναδειχτεί τρίτη δύναμη το ΠΑΣΟΚ με απώτερο στόχο να αποτελέσει την εξισορροπιστική δύναμη σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία «ακούγεται σαν Βαβέλ» και «διακατέχεται από λαϊκισμό».

Απόλυτα εφικτό θεωρεί το ΠΑΣΟΚ την επίτευξη του στόχου της τρίτης θέσης, όπως αναφέρεται σε άτυπη ενημέρωση. Η θέση αυτή στηρίζεται στα δημοσκοπικά δεδομένα των εκλογών του 2012 και των ευρωεκλογών, «όταν το αποτέλεσμα ήταν 3-4% μεγαλύτερο από τις τελικές προβλέψεις».

Η εκτίμηση αυτή διατυπώθηκε στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της Γραμματείας της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στη συνεδρίαση αποτιμήθηκαν ως πολύ θετικές οι συγκεντρώσεις του κόμματος ξεκινώντας από εκείνες των υποψηφίων ως τις κεντρικές της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. «Βρίσκουμε μια αποδοχή, μια ζεστασιά που δεν την είχαμε στις Ευρωεκλογές» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Επίσης, εκφράστηκε η πλήρης ικανοποίηση για την αποκλειστική και ολόθερμη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος με την παρουσία και την ομιλία του προέδρου του, Σεργκέι Στάνισεφ, πρώην πρωθυπουργού της Βουλγαρίας στο Σπόρτινγκ και τους μαγνητοσκοπημένους χαιρετισμούς Γερμανών, Γάλλων, Ιταλών και Ισπανών ευρωβουλευτών.

Κοινή συνισταμένη ήταν, όπως είπε ο κ. Στάνισεφ, ότι «το ΠΑΣΟΚ σύντομα θα ξαναγίνει το κραταιό κόμμα που γνωρίζει η Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός θα αναγνωρίσει την προσπάθεια και τις θυσίες του».

Βασικός αντίπαλος η Χρυσή Αυγή

Ως βασικό αντίπαλο, στο ΠΑΣΟΚ, θεωρούν τη Χρυσή Αυγή. Η ομάδα των εκλογικών αναλυτών παρουσίασε τη δημοσκοπική και πολιτική εκτίμηση πως σε 18 εκλογικές περιφέρειες κρίνονται ισάριθμες έδρες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Χρυσής Αυγής.

«Στη μισή Ελλάδα το δίλημμα είναι αν εκλεγεί βουλευτής Δημοκράτης του ΠΑΣΟΚ ή φασίστας της Χρυσής Αυγής, το Ποτάμι δεν υπάρχει με φυσικά πρόσωπα σε αυτές τις περιοχές». Χαρακτηριστικές περιφέρειες αυτής της κατηγορίας είναι η Δράμα και η Ξάνθη, που αποτέλεσαν τους τελευταίους σταθμούς των περιοδειών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι «αποδείχθηκε τελικά η έλλειψη πολιτικής βάσης στο εγχείρημα του Γιώργου Παπανδρέου». «Συμπεριφέρεται σαν εκείνον που επιμένει οι άλλοι να είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται τις ιδιορρυθμίες και τα λάθη του» σχολίασαν τα στελέχη. «Η μείωση των υποστηρικτών του είναι εμφανής σε όλη την Ελλάδα» εκτίμησε η οργανωτική ομάδα της επιτροπής. Έχουν αποδεχτεί ότι λειτουργούν εις βάρος του, τα αντανακλαστικά της χαμένης ψήφου».

Τα ίδια αντανακλαστικά της χαμένης ψήφου, όπως εκτιμήθηκε, λειτουργούν και εναντίον της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «θα πράξουμε στο ακέραιο το πατριωτικό καθήκον μας (για τη διεθνή διαπραγμάτευση) στο πλευρό της νόμιμης κυβέρνησης», για να αντιδιαστείλει τη στάση του πλήρους αντιπολιτευτικού αρνητισμού που διακρίνεται και πάλι στη ΝΔ. «Η ευθύνη θα είναι ψηλά όπου και αν βρεθούμε (συμπολίτευση, ανοχή)».

Τέλος, για το Ποτάμι εκτιμήθηκε πως έχει εντελώς αβέβαιη εκλογική βάση. Η ομάδα εκλογικής ανάλυσης διατύπωσε τη διαπίστωση ότι υπάρχει ρευστότητα και μεταβλητότητα σε όσους δημοσκοπικά εκφράζονται υπέρ του Ποταμιού με συνεχή διολίσθηση προς τα δεξιά, ενώ πολλούς ενοχλεί το ύφος της ειρωνείας και η υπεροψία της εκπροσώπησής του.

Η συνεδρίαση έκλεισε με την προτροπή του Ευ. Βενιζέλου: «Δυνατά τις τρεις τελευταίες μέρες, είμαστε η μόνη σίγουρη και χρήσιμη ψήφος για τη χώρα. Καμιά πολιτική δύναμη δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος της αντιμετώπισης της συγκυρίας, όταν μάλιστα έχει έλλειψη εμπειρίας, ανεπαρκή προετοιμασία, εκφράζεται σαν τη Βαβέλ και έχει ασκηθεί στον λαϊκισμό».

Τα σχόλια είναι κλειστά.