Ειδησεογραφικό site

Ευ. Βενιζέλος: Στην Κύπρο παραβιάζεται βάναυσα το διεθνές δίκαιο

47

Τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αναδεικνύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος επ’ ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας του ΟΗΕ, καταλογίζοντάς της πως παραβιάζει στην πράξη τις καταστατικές αρχές του Οργανισμού έναντι της Κύπρου.

Όπως αναφέρει, σήμερα οφείλουμε να ανατρέξουμε στις βασικές καταστατικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών – μελών, της αποχής από επιθετικές ενέργειες και από την απειλή χρήσης βίας, της προσήλωσης στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο.«Δυστυχώς», συμπληρώνει, «οι αρχές αυτές πολύ συχνά παραβιάζονται στην πράξη».

Ως ζωντανό παράδειγμα θέτει την Κυπριακή Δημοκρατία, υπενθυμίζοντας ότι είναι ένα κράτος – μέλος του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης που αναγνωρίζεται διεθνώς από όλα τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ, πλην της Τουρκίας.

Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι στην Κύπρο «συνεχίζει να παραβιάζεται βάναυσα το διεθνές δίκαιο, 40 χρόνια μετά την εισβολή και τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του βορείου τμήματος του νησιού».

«Αυτές τις μέρες», συνεχίζει, «παρακολουθούμε δυστυχώς τη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Barbaros, το οποίο, κατά παράβαση των προβλέψεων της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, βρίσκεται στην περιοχή της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας για να πραγματοποιήσει παράνομα έρευνες σε μία περιοχή όπου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης».

Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η Ελλάδα παραμένει πλήρως προσηλωμένη στους στόχους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς «η εξωτερική της πολιτική είναι πολιτική αρχών βασισμένη στο σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.