Ειδησεογραφικό site

Ευρωπαϊκή αποζημίωση ύψους 868 εκατομμυρίων ευρώ για τους αγρότες

44

Την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ανακοινώνει την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου για Στρατηγικές Επενδύσεις (EFSI), με στόχο την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων ύψους 315 δισ. ευρώ, αλλά και την απόρριψη των ελληνικών προτάσεων για το επικείμενο χρηματοδοτικό κενό του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει την χορηγία αποζημιώσεων ύψους 838 εκατομμυρίων ευρώ στον αγροτικό τομέα.

Σύμφωνα με τον πρόσφατο κανονισμό της Επιτροπής 1259/2014 για την επιστροφή χρημάτων που είχαν αφαιρεθεί από άμεσες πληρωμές το 2014, 868 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στους αγρότες. Οι άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες μειώθηκαν κατά το ίδιο ποσό (868 εκατομμύρια ευρώ) το 2014, λόγω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Δημοσιονομικής Πειθαρχίας. Η μείωση αυτή ήταν απαραίτητη για να δημιουργηθεί το Αποθεματικό Αγροτικής Κρίσης και να σιγουρέψει ότι τα έξοδα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μένουν στο ανώτατο επιτρεπόμενο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού για τη περίοδο 2014-2020.

Το Αποθεματικό Αγροτικής Κρίσης είναι ένας μηχανισμός που δημιουργήθηκε το 2011 για να λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας στους αγρότες και παραγωγούς σε περίπτωση μιας αγροτικής κρίσης. Ο μηχανισμός αυτός έχει χρηματοδοτηθεί από τα Κράτη Μέλη με 400 εκατομμύρια ευρώ το 2011 και όσα χρήματά του δεν χρησιμοποιούνται επιστρέφονται πίσω.

Έπειτα από τις εξελίξεις του 2014 όμως, δεν κρίθηκε αναγκαίο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιηθούν τα υπάρχοντα κεφάλαια του Αποθεματικού Αγροτικής Κρίσης. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα επιπλέον έξοδα που δημιουργήθηκαν τον Αύγουστο του 2014 με το ευρωπαϊκό εμπάργκο στη Ρωσική Ομοσπονδία, θα ληφθούν υπ’ όψη μόνο στον προϋπολογισμό του 2015. Στη συνέχεια, τα μη χρησιμοποιημένα κεφάλαια των Ευρωπαϊκών Γεωργικών Εγγυήσεων του προϋπολογισμού του 2014 κινητοποιήθηκαν έτσι ώστε να μην υπάρξει κάποια περικοπή στα εισοδήματα των αγροτών για εκείνη τη περίοδο.

Συνεπώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε τον κανονισμό αυτόν δίνοντας τη δύναμη στα Κράτη Μέλη να αποζημιώσουν τους αγρότες τους με το ποσό των 868 εκατομμυρίων από την 1η Δεκεμβρίου 2014, με τελική διορία για την ολοκλήρωση των αποζημιώσεων, τις 15 Οκτωβρίου 2015. Τα κεφάλαια αυτά ελπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως θα δώσουν «ανάσα βοήθειας» σε πολλούς Ευρωπαίους αγρότες που έχουν δει τα εισοδήματα τους να γκρεμίζονται, έπειτα από τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσική Ομοσπονδία το καλοκαίρι που πέρασε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.