Ειδησεογραφικό site

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πιθανή η τεχνική παράταση του Μνημονίου για ένα μήνα

37

Την αισιοδοξία του πως η τρόικα μπορεί να επιστρέψει στην Αθήνα πριν από τις 8 Δεκεμβρίου εξέφρασε στις Βρυξέλλες αξιωματούχος της Ευρωζώνης μιλώντας σε δημοσιογράφους που καλύπτουν την Ε.Ε. Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε πως υπάρχει πιθανότητα τεχνικής επέκτασης του ισχύοντος προγράμματος και στη συνέχεια, εφόσον η Ελλάδα το επιθυμεί, μπορεί να ζητήσει τη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής, την οποία θα εγκρίνει το Eurogroup.

Το αίτημα της Ελλάδας για τη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής μπορεί να απευθυνθεί τον Ιανουάριο, καθώς θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να συμβεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Το βασικότερο ζήτημα στις συνομιλίες της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι το δημοσιονομικό και παρόλο που η 15η Δεκεμβρίου είναι η τελική ημερομηνία για τις δράσεις της Ε.Ε. στο ελληνικό πρόγραμμα οι επαφές των εκπροσώπων των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση δεν επηρεάζονται από τις ευρωπαϊκές προθεσμίες.

Κατά την άποψη του αξιωματούχου, η Ελλάδα θα πρέπει μάλιστα να υποβάλει άμεσα αίτημα παράτασης του προγράμματος καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία όπου σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται και η έγκριση κάποιων εθνικών κοινοβουλίων κρατών – μελών της Ευρωζώνης.

Τηλεδιάσκεψη πιθανότατα σήμερα

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόικας θα υπάρξει- κατά πάσα πιθανότητα εντός της ημέρας- μετά το απαντητικό email από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Αυτό αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα, επίσης, με τους οποίους, η τρόικα εστιάζει στο δημοσιονομικό κενό, αλλά όπως επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες «δεν είμαστε πολύ μακριά». Κατά τους κύκλους του υπουργείου, πρόκειται για ένα e mail από την τρόικα, το οποίο εστάλη σήμερα τα ξημερώματα στο υπουργείο Οικονομικών και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τι γράφουν στο mail οι Τροϊκανοί

Στο mail που έφτασε τα ξημερώματα στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στο υπουργείο Εργασίας οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν συγκεκριμένα σχέδια νόμου όπως, για παράδειγμα, στο θέμα των δημοσιονομικών αλλά και του ασφαλιστικού. Επίσης ζητάνε, από το υπουργείο Εργασίας, αναλυτικότερη ποσοτικοποίηση για το ποσό που θα εξοικονομήσει το υπουργείο από τις διασταυρώσεις επιδομάτων και συντάξεων.

Ειδικότερα για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στην διαμονή σε ξενοδοχεία οι Τροϊκανοί ζητούν διευκρινίσεις ως προς τον τρόπο υπολογισμού του ποσού των 350 εκατομμυρίων ευρώ που εκτιμά η ελληνική πλευρά πως θα είναι το ετήσιο “κέρδος” από τη ρύθμιση.

Για το θέμα του λαχείου ζητούν να μάθουν πότε και πώς θα καταρτιστεί ο θεσμός, αλλά και πόσα ακριβώς θα είναι τα προβλεπόμενα έσοδά του μέσα στη χρονιά. Ρωτούν να μάθουν με ποια δεδομένα υπολογίζει η ελληνική πλευρά έσοδα της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.