Ειδησεογραφικό site

Ερχονται πλειστηριασμοί

65

Πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκονται υπουργείο Οικονομικών και τρόικα αναφορικά με το καυτό θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προς το δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροικανοί δείχνουν σημάδια αποδοχής της ελληνικής πρότασης για μείωση της τιμής εκκίνησης των πλειστηριασμών στα δυο τρίτα της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.

Το θέμα τέθηκε από την τρόικα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης μαραθώνιας αξιολόγησης της πορείας εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος καθώς έχει εντοπισθεί ότι πατά το γεγονός πώς οι εφορίες προχωρούν σε κατασχέσεις ακινήτων οφειλετών του δημοσίου, οι σχετικοί πλειστηριασμοί κηρύσσονται άγονοι λόγω ανυπαρξίας ενδιαφέροντος από την πλευρά των αγοραστών ακινήτων.

Ο λόγος, σύμφωνα με τους τροϊκανούς, είναι ότι η τιμή εκκίνησης είναι η αντικειμενική αξία η οποία πλέον στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερη της εμπορικής αξίας. Για το λόγο αυτό πιέζουν το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε μείωση της τιμής εκκίνησης στο ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση γενικά, θεωρεί το θέμα βόμβα καθώς ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων και μάλιστα με πολύ χαμηλό τίμημα προκαλώντας μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα .

Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Απρίλιο και μάλιστα λόγω της σημαντικότητας του προβλήματος συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν και στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου. Οι τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να γίνουν αποδεκτές οι ελληνικές θέσεις και να κλειδώσει ότι οι πλειστηριασμοί για χρέη προς το δημόσιο θα ξεκινούν από το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας.

Από την πλευρά τους φορείς της αγοράς προτείνουν τη συνολική μείωση των αντικειμενικών τιμών προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα και σημειώνουν ότι είναι και η πιο δίκαια λύση καθώς οι αντικειμενικές τιμές είναι πολύ υψηλότερες των εμπορικών.

Παράδειγμα

Ας υποθέσουμε ότι η εφορία βγάζει στο σφυρί ένα ακίνητο φορολογούμενου ο οποίος έχει ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι 150.000 ευρώ. Η τιμή εκκίνησης στον πλειστηριασμό με το σημερινό καθεστώς είναι 150.000 ευρώ. Η τρόικα θέλει η τιμή εκκίνησης στον πλειστηριασμό να είναι 50.000 ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών αντιπροτείνει να διαμορφώνεται στα 100.000 ευρώ.

Οι πλειστηριασμό με τις νέες μειωμένες τιμές εκκίνησης αναμένεται να ξεκινήσουν έως το τέλος του έτους.

Πηγή: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.