Ειδησεογραφικό site

Ερντογάν: Προσωρινό μέτρο η μετεγκατάσταση του τάφου του Σουλεϊμάν Σαχ

43

Η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, με σκοπό τη μεταφορά σε άλλο σημείο ενός τάφου που είχε περικυκλωθεί από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και την απομάκρυνση των στρατιωτών που τον φρουρούσαν, συνιστά ένα προσωρινό μέτρο για την προστασία τους και όχι μια υποχώρηση, υποστήριξε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν άρματα, αναγνωριστικά αεροπλάνα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά και πολλές εκατοντάδες στρατιώτες, είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ο τουρκικός στρατός στο έδαφος της Συρίας από την έναρξη του εμφυλίου στη χώρα αυτή, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια.

«Η επιχείρηση του τάφου του Σουλεϊμάν Σαχ δεν είναι υποχώρηση, είναι μια προσωρινή μετακίνηση για να μην διακινδυνεύσουμε τη ζωή των στρατιωτών. Το παιχνίδι εκείνων που προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τον τάφο και τους στρατιώτες μας για να εκβιάσουν την Τουρκία δεν πέρασε», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία που εκφώνησε στην Άγκυρα.

Οι 38 στρατιώτες που φρουρούσαν τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, του παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, επέστρεψαν όλοι τους στην Τουρκία μετά την επιχείρηση αυτή, τη νύχτα του Σαββάτου. Κανονικά, η φρουρά αλλάζει κάθε έξι μήνες αλλά οι στρατιώτες αυτοί παρέμεναν παγιδευμένοι στην περιοχή για οκτώ μήνες λόγω της δράσης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο τάφος, τον οποίο η Τουρκία θεωρεί έδαφός της με βάση μια συνθήκη του 1921, μεταφέρθηκε κοντά στα τουρκικά σύνορα, εντός της Συρίας. Ωστόσο, τα λείψανα του Σουλεϊμάν Σαχ μεταφέρθηκαν προσωρινά στην Τουρκία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.