Ειδησεογραφικό site

Ερντογάν: Προβοκάτσια οι εκρήξεις στο Ντιάρμπακιρ

31

Προβοκάτσια σχεδιασμένη για την υπονόμευση της ειρήνης στη χώρα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις δύο εκρήξεις σε προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στο Ντιάρμπακιρ, που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 100.

Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σε μικρή απόσταση από έναν μετασχηματιστή τάσης του δικτύου ηλεκτροδότησης σε κεντρική πλατεία του Ντιάρμπακιρ όπου είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του HDP για να ακούσουν την ομιλία του ηγέτη του κόμματος Σελαχατίν Ντεμίρτας.

Οι πρώτες πληροφορίες που μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο περί έκρηξης σε μετασχηματιστή, όμως ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ αμφισβήτησε την υπόθεση αυτή. Η έκρηξη σημειώθηκε «στο εξωτερικό» του μετασχηματιστή, εξήγησε ο κ. Γιλντίζ επικαλούμενος την επιτόπια έρευνα που διεξήχθη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, προκλήθηκαν ζημιές από την ιδιαίτερα ισχυρή δεύτερη έκρηξη, η οποία σημειώθηκε περίπου 10′ μετά την πρώτη.

Το αιματηρό περιστατικό στο Ντιάρμπακιρ προστέθηκε σε μια σειρά βίαιων επεισοδίων που έχουν αμαυρώσει την προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία, στην πλειονότητά τους εναντίον στελεχών του HDP.

Σημειώνεται πως η επίδοση του κόμματος στις εκλογές της Κυριακής θεωρείται κρίσιμη, αφού αναμένεται να καθορίσει εάν το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) θα εξασφαλίσει ή όχι την ενισχυμένη πλειοψηφία που χρειάζεται για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την μετατροπή του πολιτικού συστήματος της χώρας σε προεδρικό, όπως επιθυμεί ο ηγέτης της ισλαμοσυντηρητικής παράταξης, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.