Ειδησεογραφικό site

Επιστροφή στην κανονικότητα επιδιώκει πλέον η κυβέρνηση – Eπιμένει στον στόχο της εξόδου από το μνημόνιο

38

Το κυβερνητικό επιτελείο αναμένει καλά αποτελέσματα από τα stress test των τραπεζών που θα της αφήσουν περιθώρια να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα του ΤΧΣ για την κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών του 2015 και επικεντρώνει στην δεύτερη φάση της αξιολόγησης της με την Τρόικα. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα θετικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με την σταδιακή αποκλιμάκωση των spreads θα επαναφέρουν την κατάσταση στο σημείο πριν την αναταραχή των αγορών.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στον στόχο της εξόδου από το μνημόνιο ενώ ήδη διαπραγματεύται τους όρους για την προληπτική γραμμή στήριξης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αστάθεια των αγορών. Φυσικά δεν παραβλέπει την πολιτική ζημιά που υπέστη την περασμένη εβδομάδα, θεωρεί όμως ότι το μήνυμα των αγορών το έλαβε και η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και η ελληνική κοινωνία. Τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι στην δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα η οποία απαιτεί την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί ενώ προβάλλει τους δικούς της υπολογισμούς για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση καθυστερεί να καταθέσει την ρυθμίση για τα χρέη στο δημόσιο όπως και την ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια που θα είναι τροποποιημένη, δρομολογεί τις αλλαγές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και προετοιμάζει το έδαφος για να καταθέσει αλλαγές στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό. Καθώς οι μονομερείς ενέργειες έχουν εγκαταλειφθεί αναζητά την επικοινωνιακή μεθόδευση που θα της επιτρέψει να παρακάμψει τις αντιδράσεις των βουλευτών και να έχει το μικρότερο επικοινωνιακό κόστος.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη του προσχεδίου του προυπολογισμού ήταν φιλόδοξα και δεν αποκλείεται αν οι δανειστές ασκήσουν πίεση ο προυπολογισμός να είναι αλλαγμένος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι οιωνοί δεν είναι καλοί για την κυβέρνηση που θα πρέπει να συγκρατήσει τις δημοσκοπήσεις και να αναζητήσει τους 180 βουλευτές που θα της επιτρέψουν να ξεπεράσει τον σκόπελο των εκλογών. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να ελπίζει ότι εφόσον κλείσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα και ενώ έχει αποδεχθεί την προληπτική γραμμή στήριξης θα πάρει από τους εταίρους τον διακανονισμό του χρέους.

Σε κάθε περίπτωση τα προγνωστικά δεν είναι υπέρ της και επαφίεται αφενός στις διαθέσεις των δανειστών και αφετέρου στα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ για να ανακτήσει τμήμα από το χαμένο έδαφος και να μπορεί να ελπίζει.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.