Ειδησεογραφικό site

Επιστροφή αγροτικών ενισχύσεων 387,4 εκατ. ζητά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

47

Την επιστροφή αγροτικών ενισχύσεων ύψους 3847,4 εκατ. ευρώ, οι οποίες χορηγήθηκαν σε Έλληνες αγρότες στη διετία 2008-2009, ζητά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς έκρινε ότι είναι ασύμβατες με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς της Ένωσης.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2009, καθώς τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληροφορήθηκε «σχετικά με τις αντισταθμιστικές πληρωμές τις οποίες επρόκειτο να καταβάλει ο ΕΛΓΑ, κατόπιν διαμαρτυριών μεγάλου αριθμού Ελλήνων παραγωγών γεωργικών προϊόντων, λόγω των ζημιών που είχαν υποστεί κατά το έτος 2008, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών».

Ακολούθησε ανακοίνωση της Κομισιόν στις 7 Δεκεμβρίου 2011 στην οποία σημειώνονταν ότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν πριν από τις 28 Οκτωβρίου 2009 «ενδέχεται να νοθεύουν τον ανταγωνισμό… παρέχοντας επιλεκτικό οικονομικό πλεονέκτημα στους Έλληνες παραγωγούς, σε σχέση με άλλους παραγωγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από την πλευρά της η Ελλάδα ζήτησε στις 8 Φεβρουαρίου 2012, ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. την ακύρωση της απόφασης. Με ξεχωριστό δικόγραφο, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης. Με τη διάταξή του, στις 19 Σεπτεμβρίου 2012, ο πρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου δέχθηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Ωστόσο, με τη σημερινή απόφασή του, το έβδομο τμήμα του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ απορρίπτει όλα τα επιχειρήματα που επικαλείται η Ελλάδα και την προσφυγή στο σύνολό της. Επικυρώνει, δε, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.