Ειδησεογραφικό site

Επιμένει για μείωση συντάξεων το ΔΝΤ

24

«Καθαρές» και όχι έμμεσες περικοπές των συντάξεων αξιώνει το ΔΝΤ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τις περισσότερες κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό. Παρότι οι προτάσεις για αύξηση των εισφορών οδηγούν σε μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων δεν επιτυγχάνουν μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, οι περικοπές των συντάξεων αποτελούν πάγια απαίτηση των «θεσμών» και μόνιμο αγκάθι της διαπραγμάτευσης. Συγκεκριμένα, η θέσπιση αυξημένων εισφορών υπέρ του κλάδου ασθενείας ενισχύει τον ΕΟΠΠΥ, δίνοντας ανάσες στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης. Ωστόσο επιφέρει πενιχρά αποτελέσματα στην περικοπή της δαπάνης για τις συντάξεις.

Στην πράξη, σύμφωνα με το ελληνικό κείμενο, οι συντάξεις θα περικοπούν δια της πλαγίας οδού και μάλιστα οι απώλειες θα είναι βαρύτερες από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί καθώς η παρακράτηση της εισφοράς υπολογίζεται στις μικτές συντάξιμες αποδοχές, πριν αφαιρεθούν οι κρατήσεις που επιβλήθηκαν από τα μνημόνια.

Δηλαδή, μια επικουρική σύνταξη σήμερα μπορεί να έχει μείνει η μισή (240 ευρώ) αλλά οι εισφορές θα υπολογιστούν στο αρχικό ποσό των 580 ευρώ (έτος 2011 πριν επιβληθούν οι πρώτες περικοπές στις επικουρικές). Έτσι, η παρακράτηση λόγω της θέσπισης της εισφοράς υπέρ υγείας 5% θα είναι 29 ευρώ αντί 12 ευρώ αν υπολογιζόταν στο καθαρό ποσό.

Σύμφωνα με άλλο παράδειγμα, το καθαρό ποσό που φθάνει στα χέρια του συνταξιούχου από μια κύρια σύνταξη 1780 ευρώ, η οποία έχει υποστεί πέντε περικοπές είναι 1250 ευρώ. Ωστόσο η νέα παρακράτηση υπέρ ασθενείας 1% (5% από 4%) υπολογίζεται στο αρχικό ποσό και ανέρχεται σε 17,8 ευρώ αντί για 12,5 ευρώ.

Το ποσοστό των μειώσεων ξεπερνά το 10% ενώ όπως εκτιμούν ειδικοί της ασφάλισης η αύξηση των χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε επιπλέον απώλεια του πραγματικού εισοδήματος του συνταξιούχου η οποία μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη από την απώλεια που θα έχει λόγω της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές.

Υπενθυμίζουμε ότι αν εφαρμοζόταν η ρήτρα είχε ήδη αποφασιστεί οριζόντια μείωση 8% στις επικουρικές το 2015, επιπλέον 7% το 2016 και πιθανόν αντίστοιχο ποσοστό τα επόμενα χρόνια.

Κύκλοι του Μαξίμου υπερασπιζόμενοι τις προτάσεις τονίζουν ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που θα μείωνε τις συντάξεις κατά 500 εκατ. ευρώ ενώ η απόδοση που έχει υπολογιστεί το 2016 από την επιβολή εισφοράς στις επικουρικές είναι τα μισά 250 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, η κυβέρνηση τονίζει ότι οι πρόωρες συντάξεις θα περιοριστούν από το 2016 σταδιακά -και όχι από 30.06.2015- μέχρι το 2025, διατηρώντας τις εξαιρέσεις για ειδικές κατηγορίες -βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες ΑΜΕΑ-, χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα. Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στα 67 έτη, όπως ζητούνταν για όσους βγουν στη σύνταξη από την 30η Ιουνίου 2015 ενώ παραμένουν οι φόροι υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.