Ειδησεογραφικό site

Επανέρχονται τα προνόμια των συνδικαλιστών της καταχρεωμένης ΔΕΗ – Θα τους τα πληρώσουν και αναδρομικά

52

Νέα συλλογική σύμβαση με την οποία επανέρχεται το σύνολο σχεδόν των προνομίων που είχαν οι συνδικαλιστές υπογράφει η διοίκηση της ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ. Ειδικότερα, στη σύμβαση που θα αντικαταστήσει την προηγούμενη του 2012, προβλέπονται μεταξύ άλλων η επαναφορά της πληρωμής πλασματικών υπερωριών σε συνδικαλιστές και το χαράτσι σε βάρος των εργαζόμενων για τη λειτουργία της ΓΕΝΟΠ.

Ειδικότερα, στο σχέδιο της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που έχει εγκριθεί από τη διοίκηση της εταιρείας και την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να εγκριθεί και από το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ, προβλέπεται ότι επανέρχονται τα εξής προνόμια και μάλιστα προωθείται και η καταβολή αναδρομικών αμοιβών:

Οι συνδικαλιστές, που με την προηγούμενη συλλογική σύμβαση του 2012 δεν λάμβαναν το επίδομα βάρδιας («εναλλασσόμενης φυλακής»), θα το πάρουν πίσω και αναδρομικά από το 2012! Πρόκειται για επίδομα που καταβάλλεται σε όσους υπαλλήλους εργάζονται με κυλιόμενο ωράριο και μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 1.000 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τη μισθοδοτική κλίμακά τους.

Η νέα συλλογική σύμβαση προβλέπει, επίσης, έξι ευρώ ημερησίως σε κάθε εργαζόμενο ως «επίδομα παροχής σίτισης στον χώρο εργασίας», αλλά και την αναγκαστική είσπραξη (μέσω ΔΕΗ) δύο ευρώ μηνιαίως, ώστε να αποδίδονται στη ΓΕΝΟΠ. Με δεδομένο ότι σήμερα η ΔΕΗ έχει περί τους 19.000 εργαζομένους από τους οποίους οι 17.000 είναι μέλη της ΓΕΝΟΠ, στο ταμείο της τελευταίας θα μπαίνουν περί τα 34.000 ευρώ τον μήνα. Στόχος της συγκεκριμένης «αναγκαστικής εισφοράς» είναι, κατά πληροφορίες, η εξεύρεση χρημάτων για να αποπληρωθεί δάνειο 500.000 ευρώ που είχε πάρει η ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ και λήγει μέσα στο τρέχον έτος.

Με τη συλλογική σύμβαση του 2012 είχε καταργηθεί η βάρδια για όσους εργαζομένους δεν έχουν φυσική παρουσία, βάζοντας τέλος με τον τρόπο αυτό στο πανηγύρι που είχαν στήσει συνδικαλιστές των περίπου 30 σωματείων της Επιχείρησης για να αυξάνουν τις αμοιβές τους.

Σε ημέρες, όπως 25η Μαρτίου, Πάσχα και άλλες αργίες, όπως και σε μεταμεσονύκτιες ώρες, συνδικαλιστές είχαν βάρδια από την οποία έπρεπε να απουσιάσουν λόγω… συνδικαλιστικών υποχρεώσεων. Με τη νέα συλλογική σύμβαση αποκαθίσταται το κεκτημένο της βάρδιας, μόνο όμως για τους εργαζομένους που εκλέγονται στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και έχουν πλήρη απαλλαγή από τα εργασιακά τους καθήκοντα.

Αυτή η κατηγορία εργαζομένων – συνδικαλιστών, σύμφωνα με τη νέα ΕΣΣΕ, θα τίθενται εκτός προγράμματος βάρδιας και θα τους καταβάλλεται το ποσό που θα λάμβαναν εάν εργάζονταν κανονικά στη βάρδια. Όσοι εργαζόμενοι πληρούσαν τις παραπάνω προϋποθέσεις θα τους καταβληθούν αναδρομικά οι προσαυξήσεις βάρδιας από την ημερομηνία διακοπής τους (7/6/2012).

Η νέα ΕΣΣΕ διασφαλίζει και τη χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ, η οποία καταργήθηκε το 2008 καθώς το πόρισμα του Λέανδρου Ρακιντζή έκρινε ότι δεν μπορεί μια δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση να βάζει απευθείας εισφορά σε φυσικό πρόσωπο – εργαζόμενο. Ο «τρίτος δρόμος» για τη χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ που αποτυπώνεται στη νέα ΕΣΣΕ, προβλέπει την παρακράτηση από τη μισθοδοσία κάθε εργαζομένου των συμβαλλόμενων πρωτοβάθμιων σωματείων και υπέρ αυτών 2 ευρώ μηνιαίως για διάστημα μέχρι τη λήξη της νέας σύμβασης (τριετής), το οποίο θα αποδίδεται στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. «Πρέπει να κλείσουμε την ιστορία των χρεών που φτάνουν κοντά στο 1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 285.000 ευρώ στην εφορία», τονίζει ο κ. Αδαμίδης, παραδεχόμενος εμμέσως ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν να αποπληρώσουν τις συνδικαλιστικές ατασθαλίες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.