Ειδησεογραφικό site

Μας έδωσαν ELA μέχρι τη Δευτέρα – Τεράστιο πρόβλημα στις τράπεζες από τις εκροές των τελευταίων ημερών – Συνεχίζονται και σήμερα οι αναλήψεις

52

Πράσινο φως για την αύξηση του ELA στην Ελλάδα έδωσε το Δ.Σ. της ΕΚΤ το μεσημέρι της Παρασκευής όπως μεταδίδει το Reuters καθώς οι εκροές καταθέσεων έχουν επιταχυνθεί σημαντικά. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, όμως, το ύψος των χρημάτων που δόθηκαν δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΤτΕ έχει αιτηθεί την πρόσθετη χορήγηση 3 δισ ευρώ. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι εφόσον χρειαστεί το ΔΣ της ΕΚΤ θα είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει νέα τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα για την παροχή και άλλης έκτακτης χρηματοδότησης.

Σε κάθε περίπτωση το 1,1 δισ. ΕLA που έδωσε η ΕΚΤ την περασμένη Τετάρτη αποδείχθηκε ανεπαρκές μπροστά στο κύμα των εκροών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο διοικητής της ΕΚΤ Γ. Στουρνάρας κατέθεσε ήδη από την Πέμπτη αίτημα για παροχή πρόσθετης έκτακτης ρευστότητας 3 δισ. προκειμένου οι τράπεζες να αντεπεξέλθουν και τη Δευτέρα, η οποία είναι κρίσιμη ημέρα καθώς θα γίνει η έκτακτη σύνοδος κορυφής.

Πηγές από την ΤτΕ διέψευδαν ότι ζητήθηκε πρόσθετη ρευστότητα, αλλά προφανώς πρόκειται για υποχρεωτική διάψευση. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα της έκτακτης ρευστότητας ήταν και το θέμα της σύσκεψης που είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο Γ. Δραγασάκης με τους τραπεζίτες.

Τραπεζικές πηγές δηλώνουν  ότι από το πρωί υπάρχει μεγάλο κύμα αναλήψεων στις τράπεζες από καταθέτες που πηγαίνουν να σηκώσουν λεφτά απ’ τους λογαριασμούς τους ενώ ήδη υπάρχουν και πάρα πολλές παραγγελίες για τις επόμενες ημέρες.

Και αυτό καθώς το χθεσινό ναυάγιο στο Eurogroup και η τελευταία ευκαιρία που δίνουν οι δανειστές στην κυβέρνηση για συμβιβασμό με τη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα, ανεβάζουν στα ύψη το θερμόμετρο της ανησυχίας.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούσαν ότι σήμερα θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα στον «πόλεμο» των εκροών που τελευταία έχει λάβει επικίνδυνη δυναμική. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εβδομάδα ξεκίνησε τη Δευτέρα με εκροές 300 εκατ. και εξελίχθηκε σε μια αιμορραγία που μειώνει τις καταθέσεις σε ημερήσια βάση κατά 1 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον από τη Δευτέρα ως την Πέμπτη είχαν αποσυρθεί καταθέσεις ύψους 3 δισ.

Το δραματικό σημείο στο οποίο έχει φθάσει το τραπεζικό σύστημα είναι ενδεικτικό από τον διάλογο Ντάισελμπλουμ –Κερέ που μετέδωσε χθες το Reuters και φέρει τον ισχυρό άνδρα της ΕΚΤ να απαντά σε ερώτηση του προέδρου του Eurogroup για τις ελληνικές τράπεζες λέγοντας ότι δεν είναι σίγουρος αν θα ανοίξουν τη Δευτέρα. Εκπρόσωποι της ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τον συγκεκριμένο διάλογο, ενώ αργότερα επιχείρησαν να «μαζέψουν» το θέμα, διευκρινίζοντας ότι η αναφορά του κ. Κερέ δεν είχε το συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Tο Reuters επιμένει για την εγκυρότητα της πληροφορίας. Την ίδια στιγμή και ο αρθρογράφος των FT Πίτερ Σπίγκελ, ανέφερε ότι δύο αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του το επιβεβαίωσαν.

Πάντως, η ελληνική πλευρά έκανε λόγο για σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης, υποστηρίζοντας ότι «κύκλοι» που δεν κατονομάζονται επενδύουν στον «φόβο του λαού».

Τα σχόλια είναι κλειστά.