Ειδησεογραφικό site

ΕΟΠΥΥ: Ενδεικτικές -και όχι υποχρεωτικές- οι υποδείξεις στους γιατρούς για τον περιορισμό εξετάσεων

35

«Ενδεικτικές και όχι υποχρεωτικές», είναι οι υποδείξεις προς τους γιατρούς για τον περιορισμό κάποιων διαγνωστικών εξετάσεων τόνισε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός σημειώνοντας πως «αν κρίνει ο γιατρός ότι πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις, θα γίνουν».

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ διευκρίνισε ότι «η συχνότητα κάποιων εξετάσεων προβλέπεται από την ελληνική και τη διεθνή βιβλιογραφία. Όταν υπάρχουν επανειλημμένες παραβάσεις οι γιατροί θα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις».

Πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, προκειμένου να περιοριστούν οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τις νέες συνταγογραφικές οδηγίες, το τεστ Παπανικολάου δεν δικαιολογείται σε γυναίκες μικρότερες των 21 ετών και σε γυναίκες άνω των 65 ετών, ενώ ενδείκνυται έλεγχος κάθε τριετία. Η δε εξέταση για καρκίνο του προστάτη δεν θα δικαιολογείται πλέον σε άνδρες κάτω των 40 ετών και άνω των 75 και σε όσους έχουν βαριές συνυπάχουσες νόσους. Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ρωτούν τα διαγνωστικά κέντρα εάν έχουν το περιθώριο να διενεργήσουν τις εξετάσεις. Εάν το πλαφόν συμπληρωθεί, πριν από το τέλος του μήνα, το διαγνωστικό κέντρο θα μπορεί να ζητά την πληρωμή των εξετάσεων από τον ασφαλισμένο ή να τον παραπέμπει σε άλλο διαθέσιμο διαγνωστικό κέντρο. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν ωστόσο να εκτελούν την εξέταση δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία και τις άλλες δημόσιες δομές υγείας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.